Варна изпревари София по качество на живот

Столицата назад в класация заради мръсния въздух
38
Варна изпревари София по качество на живот
Снимка: Булфото, архив

Варна изпревари София в световна класация за качеството на живот, която се изготвя два пъти годишно от Numbeo.com. Подреждането се извършва от потребителите на сайта по девет критерия, като то включва общо 226 града по света.

Според общата оценка столицата ни е на 159-о място пред градове като Будапеща, Букурещ, Белград, Рим и др. Варна е на 141-о място, пише "24 часа".

София има много прилични резултати за трафика заради сравнително малкия престой в задръствания, по цени на стоките и на имотите. Добри са резултатите на София и за качеството на здравеопазването и сигурността. Незавидното й място се дължи на мръсния въздух.

Варна се е класирала по-нагоре, тъй като оценките ѝ по повечето критерии съвпадат с тези на София, но замърсяването на въздуха в морската ни столица е оценено като далеч по-малко, отколкото в София.

Пловдив, който до миналата година също присъстваше в тази класация, този път е изпаднал от нея.

В първата десетка на класацията присъстват само австралийски, американски и швейцарски градове. На първо място е столицата на Австралия Канбера, а в топ 10 са още Аделаида, Брисбейн, новозеландската столица Уелингтън, Цюрих и Айндховен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Няма значение преди 5 години
До Темериец Шегуваш ли се! Тук се навъди всякаква ***, заради такива гнусни класации! Варна беше един прекрасен град. :(
28
1
 
15
 
! Отговори
Mopcku_ преди 5 години
Като варненец ще напомня на журналята, че Варна се намира на Ч.море, където пък има ежедневен морски полъх наречен Бриз, който малко или много отвява мизерията във въздуха. Така че, ако критерият за качество на живот, мисля че Шабла е още по-напред в класацията. А иначе и преди и сега Варна е зле! Докато имахме червен кмет Боко тиквата не удобряваше проекти, сега с герберския кмет проекти има, но изпълнението е ГоЙно. Нищо общо със София, която също е зле, но всъщност доста по-европейска.
27
1
 
10
 
! Отговори
Темериец преди 5 години
Очаквано. Когато всеки *** *** от най-затънтения край на страната се запъти към София със колата си, няма как въздуха на София да е чист. Забранете им да си вкарват колите в града, да видите как след 2-3 силни ветротечения София ще светне
26
0
 
11
 
! Отговори
Морко Варненеца преди 5 години
Такаааа.....няколко много точни коментара.Някакъв писал че ако имаш добри доходи,Варна била добро място за живеене.На тоя хитряга ще му кажа само че с добри доходи навсякъде се живее добре. Презастрояването на ръба на закона ,тече с пълна сила,ремонти из целия град които ще бъдат завършени.......към 2030 година най рано.Кварталите са мръсни,с разбити тротоари улици,кал и проляк навсякъде,то как да бъде,като на всяка уличка има строеж,таратайки една върху друга...това е ,,хубавия,,град Варна
25
5
 
23
 
! Отговори
444 преди 5 години
От няколко години живея и работя във Валенсия, Испания. Не, че Валенсия не е голям и мръсен град, но в сравнение със София, когато се прибрах преди две седмици, третия по големина испански град ми се стори като цвете. Не се бях прибирал дълго време и контрастът беше покъртителен. Много, много мръсен въздух, много мръсен град, болни и мрачни хора, гледащи лошо, масово негативно отношение и лошо обслужване. Само, човек, който е пътувал много в чужбина може да осъзнае колко драматичен е контрастът.
24
4
 
14
 
! Отговори
Спецназ преди 5 години
Глупости. Платена реклама. И Варна е същата клоака като София. Навсякъде в България е помия и мизерия и вината за това е на ГЕРБ.
23
1
 
15
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Ха...Ха...Градски транспорт -ужасенУлици -ужасниЗаплати -по нискиТрафик -ужасенМед.обслужвани -кошмарноПаркиране -ужасноЦена на водата -златнаЕ то освен въздуха друго не остана ,те всички села тогава са преди София....
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София и Варна във втората половина на тази класация. Хайде сега избиите се, кой е по-малко зле! Да не говорим за останалите български градове, които даже и не могат да влязат в тази класация.
21
3
 
19
 
! Отговори
Kolev преди 5 години
Варна не е изпреварила София в тази класация, понеже винаги е била по-напред в нея през предходните години. Просто бутафорните смешни журналисти сега са открили този светово известен сайт. Опитите на онаниста да омаловажи класацията са жалки.
20
2
 
25
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
А в повечето села и малки градове качеството на живот изпреварва качествено живота в така наречените големи градове в БГ! Само дето селяците още немогат да проумеят това!
19
4
 
15
 
! Отговори
варненец преди 5 години
А къде е бургадидас ,който се води най-добър град за живеене според гербаджийската пропаганда ?
18
0
 
17
 
! Отговори
Те това е преди 5 години
Цитат: Според общата оценка столицата ни е на 159-о място пред градове като Будапеща, Букурещ, Белград, Рим и др. Варна е на 141-о място*Явно жителите на Будапеща, Букурещ, Белград, Рим и други градове ще се втурнат да се местят в София и Варна.
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знаех, че Айндховен е "австралийски, американски или швейцарски град"!!!
16
0
 
24
 
! Отговори
Мая преди 5 години
Въздухът в София наистина е много мръсен. Имаше дни тази зима, в които не може да се диша направо. Варненци даже не могат да разберат това, защото във Варна никога не става толкова мръсен въздуха.
15
2
 
32
 
! Отговори
от провинцията преди 5 години
Като младеж в последните години на социялизма бях докер на пристанището Варна. Тежък физически труд но много добри кинти за онова време и всяка вечер живот по заведения и дискотеки. Винаги съм обичал Варна. Да живее Варна.
14
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Варна има по-малко пари но въздуха е по-чист и през лятото има голи жени какво му трябва на човек
13
2
 
39
 
! Отговори
Александра преди 5 години
Във Варна може да се живее много добре, ако човек има добре платена професия. Градът предлага много, стига човек да може да си го позволи. Иначе мрънкащи винаги има навсякъде. В Канбера също е пълно с такива, между другото.
12
5
 
9
 
! Отговори
до 12 опетков преди 5 години
Ти пък откъде видя като живееш в София и не си ходил от две години във Варна ?
11
16
 
18
 
! Отговори
опетков преди 5 години
Във Варна в момента е ужасно мръсно. Листата не бяха изчистени на време и се превърнаха в *** допълнителна "украса". Прах и мръсотия навсякъде. Изглежда класацията не отчита разбитите тротоари, препълнените контейнери с ***, неизметените листа. Откакто смениха почистващите фирми градът заприлича на Бейрут през войните. Да идва пролетта, че зеленината да ни поскрие срамотиите.
10
5
 
47
 
! Отговори
СТАРИЯ ГЛАРУС преди 5 години
ВСИЧКО КОЕТО Е ДАЛЕЧ ОТ МОРЕТО Е ПРОВИНЦИЯ....ПОЗДРАВИ НА ВСИЧКИ БУРГАЗЛИИ И ВАРНЕНЦИ...