Изпод лавината на Пирин – два трупа, двама спасени

Снежната маса е влачила над 800 метра младежите
11 яну 2019 14:45, Златко Желев
22
Изпод лавината на Пирин – два трупа, двама спасени
Снимка: flickr

Двама сноубордисти са успели сами да излязат от падналата голяма лавина в Пирин. Те са подали сигнал, че други двама са затрупани.

Преди малко планинските спасители свалиха телата на починалите и се очаква линейка, която да ги откара за аутопсия.

Падналата снежна маса е влачила над 800 м. младежите и се е спряла на около 50 м. от хижа "Бъндерица".

Още по темата

Двамата затрупани са имали еърбеци, които са се отворили, но това не ги е спасило. Карали са в гориста местност.

Първият е бил с включено пипси, което пък е спомогнало да бъде намерен по-бързо. Вторият младеж е открит със сонда.

Началникът на Планинската спасителна служба в Банско Румен Баряков коментира пред БНР, че от няколко дни предупреждават за повишена лавинна опасност, но въпреки това има хора, които продължават да карат извън пистите.

Нешев призова да се поглежда редовно сайта на Планинската спасителна служба, където има лавинно наблюдение и надеждна информация на научно ниво.

"Не бива да се допускат две основни грешки - едната е подценяването на планината, а другата - надценяването на собствените възможности", посочи той.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Миро до -18 преди 3 месеца
Даа ,ама маи с изле с посоките(географията)..... Едно е местността над Бъндерица(на запад), А друго е от къде се спускат по принцип подобни търсачи на силни усещания( откъм връх тодорка тоест от изток на запад), тааа, там има няма всяка година има такива случаи, защото си е направо доста стръмно , и в началото нищо- само клекове, чак долу(след 500-600 метра има по високи борове, ели и т.н.)
21
8
 
5
 
! Отговори
Митьо преди 3 месеца
Аз зимата сядам на вино, кисело зеле и сланина и си правя кефа и не е опасно. Тез младежи ко майкината си търсят там, хем на студено и изморени и пари арчат. Къф спорт къф кеф
20
13
 
6
 
! Отговори
Шенол преди 3 месеца
Нормалните хора бачкаме у петък, не сме тръгнали да се хързаляме. Като не спазват правилата са си получили заслуженото. Да им е убица на ухото на другите псевдо бордистчета
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изумително е колко много "разбирачи" коментират инцидента без дори да са се
качвали на ски/сноуборд! Жалко за момчетата, но още по-жалко е че
повечето коментиращи са просто едни живи трупове, за които най-голямата
радост е чуждото нещастие!!!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Жалко за младежите. Местността над хижа Бъндерица е гориста с вековни дървета като Байкушевата мура. Никога не съм си представял, че може да се случи лавина в такава гора.
17
1
 
6
 
! Отговори
Hans Rus преди 3 месеца
Когато човек е млад му е нужен адреналин, нужни са му предизвикателства, за да се докаже. Колкото по-голямо е предизвикателството, толкова повече е адреналина и си по-уважаван сред приятелите. Има и по-възрастни, които правят същото, но те обикновено се подготвят по добре и не предприемат крайни рискове, поне това е моето лично мнение и не ангажирам никой е него. Жалко за двата загинали... Лека им пръст.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато човек е млад обикновено се счита за безсмъртен. И оттам идва безрасъдството.
Бог да ги прости!
15
2
 
2
 
! Отговори
Ъпсурт преди 3 месеца
“Кофти ! Беше хубавица !”
Не ме докосвай , ще направя пица !”
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези хора напълно са осъзнавали рисковете и не трябва да бъдат жалени. По същия начин карам и аз много често и знам, че последствията могат да бъдат фатални. Рано или късно умираме, някои по-рано, други по-късно, важното е как живееш докато си жив!
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Колко още трябва да се обяснява на младите хора, че планината не прощава глупавата самонадеяност? Абсолютно безсмислено загубени два живота! Жалко, но нека другите, които се канят да повторят "подвига" им, да напрегнат малко мозъка си, ако им е останал такъв след "

Сегааааа да спортуваме ли, пред компа ли да стоим, не стана ясно. А момчетата са били добре екипирани и очевидно са съзнавали всички опасности. Направили са избор. Аре кротни!
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко още трябва да се обяснява на младите хора, че планината не прощава глупавата самонадеяност? Абсолютно безсмислено загубени два живота! Жалко, но нека другите, които се канят да повторят "подвига" им, да напрегнат малко мозъка си, ако им е останал такъв след непрекъснатото висене пред компютрите. Всички спасени и незастраховани да плащат скъпо на спасителите, които често рискуват живота си заради безотговорни хора!
11
2
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 3 месеца
НА ЕДИНИЯ МАРКУДЖИК ИМА ОПАСНОСТ ОТ ЛАВИНА ,НО НА ДРУГИТЕ НЯМА . ЗАЩО НИКОЙ НЕ НАСОЧВА "ОТКАЧАЛКИТЕ" КЪМ ПАМПОРОВО ДА РЕЧЕМ ? И НА ВИТОША ИМА ОПАСНА ЗОНА ОТ ЛАВИНИ ЗА " СКИЕКШЪНЦИТЕ " !!! ТРЯБВА ДА ПРЕМИНЕМ ОТ : "АЗ СЪМ -КОЙ СЪМ" КЪМ " КОЙ СЪМ АЗ " !!!!!!!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Уууу!

Нищо не пречи едно нарочно и арогантно решение да е повече от грешно, не ли?
9
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ежедневна новина, нищо интересно, даже дори е дразнеща. Скиор съм от 3-годишен. Сега съм на 31. Бивш състезател, в момента- програмист и активен скиор. В тези месности извън пистата всеки си носи отговорността. Не ми е жал, това не е трагедия, това е подигравка със спасителната служба. Това е неуважение към природата и хората от ПСС, които предупредиха за лавинна опасност. Гнусно е някой да си рискува живота да спасява безотговорни кeлeши.
8
0
 
24
 
! Отговори
Уууу! преди 3 месеца
до 6
Решението не е погрешно взето,а е взето нарочно въпреки предупрежденията!Лавината е търсена там е проблема.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изпод лавината на Пирин...........
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В случая по-скоро можем за говорим за комбинация от погрешно взето решение и подценяване на планината. Въпреки всякаквите съвети за поведението ни в случай на попадане в лавина, измъкването е само и единствено въпрос на късмет и няма смисъл да се говори за надценяване на възможностите.

Жалко за изгубения млад живот и тежко на близките и приятелите им!
5
1
 
30
 
! Отговори
Уууу! преди 3 месеца
Кой каквото търси това намира.Имали еърбеци и какво ли не включено,но срещу природата няма техника.Самонадеяността убива и в планината,и на пътя.Някои си мислят,че като имат системи за сигурност в новите си коли са застраховани при катастрофа.Същото си мислят и като карат извън пистите.Лека им пръст!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А заглавие ли е?????

ХАХАХАААААААА
3
3
 
9
 
! Отговори
6 преди 3 месеца
ей ги следващите като всяка година не се научиха отдавна не ме е жал вече за такива дето им ги няма главите