Новото менте – кашкавал от картофено нишесте!?

Истинският струва най-малко 13 лв. за килограм
Обновена: 11 яну 2019 07:27 | 11 яну 2019 07:24, Елка Василева
41
Новото менте – кашкавал от картофено нишесте!?
Снимка: архив, Reuters

Кашкавал, в който една част от млякото е заместено от картофено нишесте, е новото менте на пазара за млечни продукти, твърдят производители.

Според Асоциацията на млекопреработвателите в България използването на палмово масло, което да се смесва със сухо мляко при кашкавала, се измества от добавянето на нишесте. Така цената на продукта се сваляла значително, пише "24 часа".

За килограм истински кашкавал били необходими около 10 литра мляко. С производствените разходи и ДДС цената му ставала близо 13 лева.

В по-евтините продукти със сигурност има добавки за сметка на млякото, твърдят производителите. По този начин цената можело да бъде свалена поне с 4 лв., тъй като използваното мляко е наполовина по-малко.

Изследвания на асоциация “Активни потребители” също потвърждават предлагането на кашкавал от нишесте. Резултатите показали, че в магазините има продукти с по-високо от стандартното количество въглехидрати. Причина за това можело да е непълното зреене или добавяне на нишесте или друг полизахарид, който се използва като пълнеж и за задържане на повече вода.

Другият способ за производство на неистински кашкавал е от сухо мляко или суроватъчен белтък в комбинация с хидрогенирани растителни мазнини.

От 14 януари т.нар. имитиращи продукти, които не са произведени от мляко, трябва да се продават в магазините отделно и само пакетирани. Това предвижда промяна в наредба на земеделското министерство. На етикета ще е описано с достатъчно четлив шрифт какво е съдържанието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: ментенишестекашкавал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
12
 
! Отговори
Квартална шматка преди 5 години
В СВА бях взел за 9,90 лв./кг.- Менте ли е?
8
0
 
43
 
! Отговори
c4n0puS преди 5 години
ахахахххахха кое му е новото ?!?!!? От край време в "киселото мляко" слагат това нишесте за да стегне това подобие на мляко - за сиренето и кашкавала беше същото и това е от ГОДИНИ!
7
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1л мляко го изкупуват 25ст, значи 10л мляко 1кг кашкавал е 2.5лв
6
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хора ще кажат, че не могат да си позволят скъпия кашкавал, но проблема не е в това, че има заместители, а че този продукт се продава за истински и на цената на такъв.
5
4
 
20
 
! Отговори
Не се връзва преди 5 години
Ама картофите са по-скъпи от млякото...Как им излиза сметката? Или и картофите са внос? Нашите продукти са по-скъпи, но за сметка на това по-некачествени от вносните!
4
9
 
18
 
! Отговори
Един българин преди 5 години
Купувам Гауда и Едвам вносни. Други са на вкус, но истински.
3
1
 
38
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
През годините този бранш тенденциозно е избутан в ъгъла за сметка на заместителите, които идват отвън. Няма 3месечие, в което родната млечна индустрия да не е ударена от подобни статии. Единственото общо всеки път, е че не се говори за конкретен производител, а наизуст. Има качествени млечни произведени в България, не много но ги има. Детската мечта на ЕС, ако можем тук да останем сервитьори и бармани и български бизнес да няма.
2
12
 
28
 
! Отговори
1-н преди 5 години
Просто еНе купувам нищо произведено за ядене в татковината...!Да си ядат *** сами и да фалират до единНищо лично
1
4
 
47
 
! Отговори
Тъй де преди 5 години
Най-справедливото наказание за "бизнесменът" приготвил този продукт, е да си го изконсумира всичкия сам.