Над 30 000 ще видят Пловдив като евростолица на културата

Градът е готов за грандиозното събитие, заяви кметът Тотев
12 яну 2019 09:30, Александър Попов
26
Над 30 000 ще видят Пловдив като евростолица на културата

Пловдив е готов за Европейска столица на културата и с нетърпение очакваме днешния празник, заяви кметът Иван Тотев.

Той призна, че много от нещата, които искали да станат, не са могли да се случат за откриването.

Тотев обясни, че ремонтът на централния площад е започнал още през 2012 г. и въпреки огромното желание той да бъде завършен до 2019 г. заради сложността на проекта и археологическите разкопки това не се е случило.

"Културна столица не е инфраструктурен проект - той е културен проект. Най-важният проект са хората, събитията, които ще се случат в Пловдив. А площад "Централен" - до два месеца ще бъде готов. Докато стартира туристическият сезон ще бъдем готови", каза пред bTV кметът на Пловдив.

Официалният старт на събитието ще бъде даден в 19:00 часа тази вечер със спектакъла "Ние всички сме цветове". Той е разделен на няколко сегмента и съчетава традиционни български изпълнения и модерни съвременни технологии.

Началото е поверено на Теодосий Спасов, а на сцената ще се качат Валя Балканска, гайдарят Петър Янев, фолклорният ансамбъл "Тракия", над 200 кукери от региона, хористи и ученици от града.

Основната програма ще бъде на 30-метрова кула, осигуряваща видимост от 360 градуса. Сцената е с 5 нива и тежи 200 тона заедно с участниците. Тя е разширена с два подиума с дължина 100 метра, които са високи 3 метра и широки 4 метра. 360 градусови екрани ще бъдат разположени на сцената и допълнени от мултимедийни елементи по подиумите. На 30-метровата сцена ще се качат 1500 изпълнители от целия свят – музиканти, актьори. До нея ще се стига през 23 контролно-пропускателни пункта.

Очаква се над 30 000 души от страната и чужбина да гледат на живо откриващото събитие.

Движението за автомобили в центъра на Пловдив е спряно, паркирането е забранено. За целта има изградени буферни паркинги.
 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
Само питам преди 3 месеца
И какво точно ще видят? Тикви и суджуци?
22
1
 
5
 
! Отговори
транс преди 3 месеца
Обожавам Пловдив. Там ме направиха " жена".
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И в наше село културата "процъфтява". От 30 години (аз от толкова си спомням), преди три сложиха павета на площада и оттогава се празнува по 3-4 пъти в годината, музика, колят се телета, пиене, ядене, фойерверки. Идват "скъпи" гости от Общината, да ни говорят, как, ние селяните заслужаваме... А на десет метра от площада започва пущинака, и така в цялото село... улици, канали, тротоари, Кметство, Читалище... къщи пустеят... като покрай Чернобил. По популизъм са на път да задминат и БКП.
20
1
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 месеца
До Пловдивчанин
Ванка, познаваме се, и кааве съм те черпил;))) не сме изпълзяли точно то землянка, ами от мазето на "Империал";)))затва хейтим;)))
19
1
 
11
 
! Отговори
няма държавност преди 3 месеца
Големия проблем на българина е,че тия 500 години робия продължават да живеят в душата му!Дали държавата е турска или българска няма значение,той я мрази!
18
3
 
17
 
! Отговори
Сократис преди 3 месеца
Това ли беше най-пододящото място за издигането на тази кула? Както се вижда от снимките, точно под нея е подлез и има трафик.Как се построява върху надлез конструкция от 200 тона, след като под нея е подлез?! Не съм специалист по строителство, но е озадачаващо!
17
2
 
6
 
! Отговори
Ехааа преди 3 месеца
Айде електУрата всички на кулата,за по шалче и одеалце,че дано станат 30 000.
16
4
 
8
 
! Отговори
айде преди 3 месеца
на културата с потури, гайди, гъдулки, тупани, и кукери, а с госпожата балканска, няма значение, че вече не може да пее ама може да ни поучава.
15
3
 
10
 
! Отговори
до преди 3 месеца
гостите да са с високи работни обувки, с метално бомбе и подметка, и здраво пристегнати в глезена, все пак това е строителна площадка.
14
9
 
13
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 3 месеца
Не е истина хейта и помията, който се изливат по Пловдив от разни гнусни ***. Селтаци, които или не сс стъпвали в Пловдив или тъкмо са изпълзяли от разни землянки
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
мизерия - гербава мизерия и пошлост
за мръсотията около кулата да не говорим
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
сичкото си.ганини на площада до кулата да си подкрепят кмета
ще има одеяла и шалчета - айде
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ще раздават шалчета и одеяла- юрууш гълтай яко културата
10
2
 
12
 
! Отговори
нежен джендар преди 3 месеца
Ще ома ли Плловдивпрайд ?
9
3
 
14
 
! Отговори
Burzum преди 3 месеца
Европейско джендърство е това ...нещо като джендър асамблея на мира....културата не е панаир или октобърфест....културата е мрак и в мрака едни мрачни и тревожни личности търсят светлина...
8
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Южно българско за мене е турско, северозападна е сръбско, севрна румснско , източна черноморска а на софиа съм и е... майкятъ
7
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Насълзиха ми са учите ут умиление . Напама ма патриотизм и отивъм до туалетната да гу изпуща.
6
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Омръзнало ни е да гледаме пияни кукери по селата. По добре да послушаме"Акага".
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разкопки до разкопките, мила моя майно льо. Ала не са римски, а тотюви.

Къде е програмата за халтурите - театри, кина, опери, балети, концерти??
4
5
 
9
 
! Отговори
Селянин преди 3 месеца
Аз пък ще ида със шейната да се пързалям сред некOлтурната природа и да гледам грозния и мръсен бял сняг в гората. Понякога дърветата са нарисувани като от руска зимна приказка, а не като евростолица на културата.