Трогателно: Стотици в помощ на Симона да върне бебето си!

Историята на 26-годишната жена набира популярност
Обновена: 13 яну 2019 10:23 | 13 яну 2019 07:45, Петя Славова
185
Трогателно: Стотици в помощ на Симона да върне бебето си!
Симона с майка си. Снимка: "Монитор"

Историята на Симона, чието дете е било отнето след раждането трогна стотици хора в България и чужбина. Много хора са готови да помогнат на 26-годишната Симона Алекова от смолянското село Арда да върне бебето си. За целта стартира и онлайн подписка, която набира популярност. Роденият на 11 декември Александър бил отведен директно от болницата в приемно семейство само седмица след раждането си, припомня "Монитор".

През тези няколко дни майката Симона не е имала никаква възможност да гушне бебето си и да го накърми преди да го отведат, твърди самата тя. Родила е със спешно секцио и лекарите са преценили, че бебето трябва да остане в кувьоз. В това време родилката се е възстановявала след операцията, но въпреки това е посещавала пеленачето си всеки ден в часовете за свиждания. Симона дори е останала в болницата и след изписването си, за да има контакт с Александър. По думите й от раждането до момента е пипнала само един път първородния си син, след като лекарка й позволила да го докосне. След това бебето й било отнето, като „спешна мярка за закрила на новороденото” и настанено в приемно семейство.

Още по темата

"Ще помогна със силен адвокат. Искам бебето до майка си. Как може такива хора?", пише до екипа ни Наско Лазаров. „Да ти отнемат детето, докато е на няколко дни. Това е просто смърт. Не мога да понасям гаври с невинни и беззащитни. Ако има нужда пред социалните от някакъв документ, с който да се гарантира месечен доход, бих го разписала и поела отговорност да им пращам финансова помощ поне за следващите 2 години, докато си стъпят на краката тези жени”, пише и Ева, която живее в Атланта, САЩ. Предложенията за финансова помощ и за адвокатска защита са многобройни.

Малкият Александър бил настанен в приемно семейство, след като на 17 декември в отдел "Закрила на детето" в Смолян постъпил устен сигнал от неонатолозите от МБАЛ "Братан Шукеров" за дете в риск. Повод за подаване на сигнала е, че медицинският персонал в отделението е установил, че при майката на детето се наблюдава интелектуален дефицит – отговаря мудно и неточно на задаваните въпроси."Въпросът тук е дали може да полага грижи за детето", обяснява пред Нова телевизия д-р Хризантема Георгиева, началник отделение в смолянската болница. Другият довод на социалните бил, че в дома на Симона и бабата Ана Хаджийска в село Речани "липсват елементарни жилищни условия за отглеждане на детето".

Семейството на Симона разполага с три стаи в стара къща с вътрешно стълбище и тоалетен възел. За бебето е купено абсолютно всичко необходимо, включително кошче за спане, за повиване, столче за кола, дрехи, биберони и др. Хората разполагат с автоматична пералня и вече с чисто нов бойлер, който трябва да им бъде превозен от магазин в Смолян до тяхната къща. Социалните уточняват, че "спешната мярка за закрила" е временна.

Жени, които отишли в дома на Симона, я пробвали дали знае мерните единици и я накарали да налива вода в бебешко шишенце. Младата и неопитна майка се справила, разказва с възмущение бабата Ана.

"Отдалечеността на населеното място от най-близката болница и ненавреме потърсена медицинска помощ, поради липса на превоз, също крие риск за новороденото. От извършеното проучване се установява, че отглеждането на детето на този етап в биологичното му семейство, крие съществени рискове за неговия живот и здраве", са категорични социалните.

Според Симона и майка й Ана двете получили устна забрана да притесняват приемното семейство по Коледа и Нова година. Затова и те са изчаквали първите дни на януари, когато пък Симона се е разболяла от вирусна инфекция. "Ще отидем при социалните само с адвокат. Да, искаме да ни върнат Александър и обвиненията срещу нас, че не се интересуваме от бебето, не са верни", казва бабата Ана. Тя моли всички съпричастни със съдбата на внучето й хора засега да не изпращат вещи и да изчакат решението на социалните дали и кога Александър ще бъде върнат в семейната среда.

Поради многото запитвания от читатели как биха могли да й помогнат със средства, публикуваме банковата сметка на Симона:

Симона Асенова Алекова
Юробанк България АД,
SWIFT:BPBIBGSF,
IBAN: BG93 BPBI ‎7927 1042 3012 01

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
22
 
! Отговори
белото,белото....... преди 5 години
До баба мараВерно.То щото половината от етноса,дето не може да говори членоразделно,имат умствен капацитет.Ама тяхните отрочета никой не ги бара.Нещо двоен стандарт?!
52
18
 
8
 
! Отговори
Бахмааму! преди 5 години
Абе не пишете глупости бе! Ще й крадат детето! Глупости. Като гледам майката и бабата, то и детето вероятно няма да е някакъв Айнщайн. Кой ще го иска?Един път институциите да се задействат адекватно и вие ще им убиете ентусиазма с критика.
51
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я,да видим!Някой в някое ведомство определил ,че Димонс,няма право на наследници,при положение ,че никой от фамилията не е освидетсалстван от психиатър ,,за умствена болест!Що за глупост е това?Ами други ден ,някой чиновник ,може да реши ,че някой човек няма право на живот!
50
19
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
и маиката и бабата не са добре с главата не се заблуждаваите те нямат умствениякапацитет да отглеждат дете нито е обстановката нито е средата то не е само да гохраниш с каквото ти падне а да възпитаваш да изучиш бебето няма перспективав това семеиство
49
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Половината етнически в страмата предлагат по-лоши битови условия от описаните в статията. Техните деца кога ще бъдат отнети?
48
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото спасение на Симона е ,да се определи за ци.ганка и да потърси защита от ДРОМ,Евророма и други ромски организацийки!Има и друг начин ,но много скъп и даренията няма да й помогнат!Да съди социалните ,като наеме за адвокат Марковски!
47
8
 
4
 
! Отговори
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... преди 5 години
Май единственото ясно нещо в статията е номерът на банковата сметка.
46
1
 
20
 
! Отговори
Ати преди 5 години
Познавам хора с умствена изостаналост, които имат деца (често и те с умствена изостаналост), но си ги гледат. Кой и как определя, дали ставаш за родител или не?!
45
4
 
26
 
! Отговори
пак оставка трябва преди 5 години
1. Ако бяха роми нямаше и да помислят да го вземат от страх да влязат при тях !2. Детето е взето за да има кой да го осинови - такива има много желаещи и с пари но белите деца са малко 3. Ако това е социална политика - то Бойко е краля на Бурней ! 4. Защо държавата не подпокага една майка за да има сили да си го гледа а го отнема да се дават пари в дом ???5. Кога ще уволнят тези жени от социалното дръзнали да вземат детето - а не да решат проблема с бедността и да окажат подкрепа за майката
44
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте писали г лу по ст и против майката. Тя ако е неадекватна няма да си търси детето. Няма по долно и античовешко престъпление от това да отнемеш детето от майката му. Но природата ще накаже жестоко всички онези които го правят
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 47Ами да, не са осиновители, те после и осиновителите ще си платят, като им оформят документите.То си има срокове за всичко и ако не беше се вдигнал шум по случая, след като приемното семейство го гледа известно време, срещу 800 лв месечно, ще бъде установено, че майката все още няма условия да го отглежда и ще бъде дадено за осиновяване, пак срещу съответното заплащане, а на приемното семейство ще се даде следващото, което може да бъде безнаказано отнето от някоя самотна и бедна
42
4
 
0
 
! Отговори
така ли преди 5 години
До До 35 Така лиПълно е със семейства, в които никой никого не е убил, и си живеят много добре. То нещата като са естествени е по-лесно, но да не ви засягам...
41
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, първо бебето е било в кувиоз, нормално е да не го дават. После, виждайки каква е мизерия в къщата, социалните съвсем нормално, са го взели докато тия си оправят. Какво се вика и врещи. А ако й го бяха дали и сега това бебе беше мъртво щото да кажем се е разболяло? Пак щеше да има рев.
40
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казвате, че лекари, социални и пр.институции работят в схема с крадците на деца. Как разбрахте. От телевизионния екран или имате сериозна информация.
39
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди да плюете приемните семейства се запознайте какво точно правят те. Приемните семейства гледат чужди деца ДОКАТО някой ги осинови. Приемните родители не са осиновители. Затова им се плаща. Защото това, че гледат децата им е работата. Все едно да се чудите защо се плаща на детските градини. Същото е.
38
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социалните са превишили правомощията си. Кой и на базата на какво я е освидетелствувал ,че е бавно развиваща? Как социалните прецениха ,че няма да се грижи за детето си ,като не и го дават изобщо? Значи те само предполагат и това е достатъчно. Майката е пълнолетна и има право да има дете без да иска разрешение за това от някоя институция.
37
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак едни хора реват за едни пари, а бебето... е, него ще го видят не днес, а когато....
36
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има вероятност бащата на това дете да е брат й на Симона.
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АтиЗащото я бяло българче, а приемната грижа в много населени места е удобен начин за получаване на доход. И тъй като приемното семейство не иска да отглежда кюмюрче, услужлив социален служител, срещу съответната сума, му намира подходящо за отглеждане дете.
34
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тази жена е негодна да си гледа детето, а всички майки по парковете и моловете с цигара в уста са много годни