1 година тормоз! Баба Марийка виела от болки, но кой да я чуе?

Продължението на една история от Росно, Великотърновско
14 яну 2019 15:15,
73
1 година тормоз! Баба Марийка виела от болки, но кой да я чуе?
Снимка: Кадър "Нова телевизия"

Потресаващ случай на тормоз и насилие. Една година дъщеря системно пребивала 85-годишната си майка, държала я е под ключ, на студено, хранила я с един хляб на седмица, вземала й пенсията, не я пускала дори до тоалетната.

Историята е от село Росно, Великотърновско. За случая се разбра преди дни, след като насилничката починала, а възрастната жена бе изведена от дома с измръзвания. Сега е настанена в хирургията на великотърновската болница.

Марийка Станчева е от Пловдив, на 85 години. Една жена, преживяла година на мъчения, тормоз, системен побой и глад. Всичко започва с едно писмо от 56-годишната Снежина – дъщеря на баба Марийка. Моли я да се пресели от Пловдив, където възрастната вдовица живее сама – в село Росно. Снежина и 35-годишният й син имали здравословни проблеми и нужда от финансова помощ.

Още по темата

Къщата в село Росно е в покрайнините. Селото е с 80 жители, а в близост до семейството няма обитаеми имоти. Това е и причината никой да не чува виковете на баба Марийка.

Освен недохранена, бабата била и с измръзвания на крайниците.

"Аз я намерих. В стаята – никаква топлина. Печката не е палена. Никаква топлина, а в селото беше -20 градуса", заяви кметският началник на село Росно Пенка Конакчиева пред Нова тв.

А днес къщата на ужасите има само един обитател – 35-годишният внук на баба Марийка - наркозависим и отчасти свидетел на насилието над жената.

85-годишната Марийка Станчева няма претенции към своя внук. Твърди, че й е помагал тайно.

От Община Златарица, социалните служби и полицията вече са осигурили на баба Марийка място в Старческия дом в града. Извадили са й нова лична карта, тъй като не е ясно къде й е старата. Върнали са й дебитната карта, където получава пенсията си.

Вдовицата не пожелава своята съдба – никому: "Никога не оставяйте майките си, дори и на чужд човек. Помагайте. Ако не беше третата власт и полицията, щях да умра. Аз се бях отказала. Сама си говорих...".

Спасение за баба Марийка се намира, но не й за нейната мъртва дъщеря – насилник. Починалата от рак на черния дроб, на 30 декември, 56-годишна Снежина, все още не е погребана. Синът й няма средства за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Мда, припознавам те, ти говориш типично като някои познати и роднини на мъжът ми , мъжът ми е за съжаление е нелюбим и презрян човек , но въпреки всичко пак помага с каквото може на бабата, и то не заради лични облаги и цели. А на мене недей да ми казваш какво да правя, какво ли не съм направила за родата на мъжа ми, а и за свекъра и свекървата- освен презрение, нищо добро не съм получила.Докато другата снаха не ще да ги погледне, аз съм викала на свекървата "майко"
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тази държава никой не строи старчески домове, а нуждата от тях става все по-голяма с това застаряващо население. Възрастните хора се мъчат да оцеляват със сетни сили, отделно са подложени на тормоз от хора от един друг етнос. Трагедия е да си възрастен в Бг.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32Става въпрос за в Германия. И тук трябва да стане така. Щом не гледат възрастните си родители, да нямат право на наследство.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Явно си се припознал в коментара ми. И тук не става въпрос за злоба и завист, извисений, а за справедливост. За човешко отношение между възрастни и млади, а не за имоти, ***!
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам възрастен човек с деменция, това е трудно, не е за всеки. Просто изисква мнооооого търпение, добро отношение и грижовност като към малко дете.
33
1
 
12
 
! Отговори
До 31 преди 5 години
Не знаеш какво говориш. Хора съвсем с ума си, но приказват за теб неща, които като случайно ги научиш си потресен - лъжа до лъжа. Личен опит, както и имам познати, при които са се случвали подобни истории.
32
1
 
4
 
! Отговори
Въпрос към редактора преди 5 години
Какво е това "кметски началник"?
31
2
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 5 години
Общината не може да продаде чужда собственост. Нещо си се объркал.
30
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 27Ами като станеш на нейните години се моли да си добре с ума си, за да не те мразят такива снахи като теб самата. Приеми, че някои възрастните хора са болни, имат умствени изменения поради начален стадий на деменция, те не осъзнават какво горорят, дали обиждат някой, просто не приемай лично нещата, бъди снизходителна, не завиждай кой бил любимеца й, смири се малко, не злобей. Жената не е виновна, тя не осъзнава всичко. Възрастните имат пужда от малко топлинка, усмивка, добро отношение. Те с
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази баба не може ли поне да погребе дъщеря си? Получила си е пенсията за януари и не може да твърди, че дъщеря й и взима пенсията.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25С този коментар се Правиш на чист , извисен и достоен човек, който се грижи без замяна и преданост за близките си, но ти реално НЕ си такъв. А и близките ти в това отношение не са по- различни от теб.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората оскотяха от мизерията и лошото здравеопазване в България. За някои хора оцеляването е проблем номер едно. Сигурно това не е единствения случай. Освен това зависимостите на някои допълнително изсмукват и малкото средства, които имат и хората около тях страдат.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25Да, морално е да се гледат родителите. Но моралисти като теб и братът на съпругът ми гледат на това през пръсти. Моят мъж ( от време на време и вселюбимят от родата му брат) се грижи и посещава и до ден днешен баба си, въпреки, че е изричала клевети и оплаквания против мене и мъжът ми. Аз я отбягвам, виждам я 1- 2 пъти в годината , не й се обаждам, не искам и да знам.
25
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е толкова зла жена, такъв егоист, че окото и не трепва, че дъщеря и е починала преди нея. Коя майка се радва, че дъщеря и я преварила?!Това майка ли е?!Тая интересува ли се от внука си, че му трябва лечение?
24
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Морално задължение е да гледате родителите си! Ако не го правят наследниците, попечителство над възрастните да поема общината, така е в чужбина и после синове и дъщери нямат право на наследство. Една възрастна жена я намериха съседи паднала в дома си в безпомощно състояние. Никой не се интересуваше от нея. Общината я настани в старчески дом, продаде къщата й и с парите й плащаше за добро гледане в дома. Живя дълго и под добри грижи. Наследниците й се разтичаха заради къщата, ама беше вече късно.
23
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тази жена ще повярвам само ако се намерят доказателства за това, което говори. Например, лекарите да кажат бита ли е, недохранвана ли е системно, има ли стари измръзвания или те са само от времето след като дъщеря й е починала и т.н. Засега не й вярвам, защото съм виждал такива хора и какво ги говорят без да е истина.
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Таня - продължение:Бабата на мъжа ми се е оплаквала и от мене и от сами я него - я на съседи, я на родителите ми, я на сродниците му. Даже и родният брат на мъжа ми ни "скастри", иначе е " загриженият" за бабата лицемер и подмазвач, а и най-вече любим син на свекървата... Както и да е. Накрая отидохме на квартита- живеем с години на квартира- бабичката си живее доволно и САМА , НО самата нея е яд, че няма с кого да се заяжда- и няма кого НЕСПРАВЕДЛИВО да ОБВИНЯВА.
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Около мен две познати гледаха майките си, които починаха през 2018 година на по над 90 години с Алцхаймер. И двете твърдяха, че дъщерите им ги биели, не им давали да ядат, а в същото време даже не разпознаваха дъщерите си. Жените си гледаха много добре майките си, но тълпата на кого би повярвала.
20
1
 
12
 
! Отговори
Таню преди 5 години
Помня как един като тази баба живееш на гърба на хората, които живееха в същото жилище, профукваше си пенсията за 1 ден, а когато хората се спасиха и се преместиха да живеят на друго място, започна да лъже, че са го биели, взимали му пенсията, не му давали пари. Целта му беше да предизвика съжаление и да му дадат назаем пари, които после не връщаше. Повечето хора около него вече се бяха опарили и не му даваха, но все се намираха нови балъци.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТаняТаня, ти жалиш само бабата, но не и нейната БОЛНА ОТ РАК дъщеря, чиято покойница вече се приписва, че е била " НАСИЛНИЧКА" НА СОБСТВЕНАТА СИ МАЙКА! При нас се получи страшна и неприятна случка- аз и мъжът ми сме живеели закратко в дома на баба му- и аз и мъжът ми сме кротки хора, работим, пазаруваме, пазим тишина. Бабата взела да ни прави разни номерца, уж е роднина на мъжът ми, а тя искаше да й плащаме наем- въпреки, че сметките ги поемаше мъжът ми. Цялата рода ни се нахвърли.