Грипна епидемия и в Бургас, и в Шумен

Силистра пък е в предепидемична обстановка
14 яну 2019 18:00, Красимир Ангелов
6
Грипна епидемия и в Бургас, и в Шумен
Снимка: Булфото, архив

След Стара Загора, и в Бургас, и в Шумен обявиха грипна епидемия.

От Регионална здравна инспекция в морския град обявиха, че към настоящия момент на база изследвания в последните седем дни, има заболеваемост, която е достатъчна за обявяване на епидемия. По данни на специалистите от РЗИ най-засегнати са малките деца от 5 до 14 години.

Кметът на Бургас Димитър Николов се срещна днес с директора на РЗИ доктор Георги Паздеров, като двамата обсъдиха повишения процент заболели ученици в община и област Бургас. Според д-р Паздеров отсъстващите заради грипа ученици в момента са над 15 %, съобщиха от Общината.

Поради тази причина Николов издаде официална заповед, с която се отменят учебните занятия в общината от 15 януари до 18 януари (включително). В неговата заповед фигурират и допълнителните мерки, препоръчани днес от специалистите на РЗИ, сред които са прекратяване на плановите операции в лечебните заведения и преустановяване на свижданията, консултациите, профилактичните прегледи и имунизациите.

Детските ясли и градини ще останат отворени, но при засилен филтър към посетителите, а планирани за следващите дни събития с голяма посещаемост се препоръчва да бъдат отменени.

От утре РЗИ – Шумен обявява грипна епидемия на територията на област Шумен. Здравните власти са дали препоръка за преустановяване на учебните занятия в областта за периода 16-18 януари включително.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

В Силистра пък заболеваемостта в областта е 329 на 10 000 души, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Заради това от утре се въвеждат ограничителни мерки в лечебни, детски и учебни заведения. Спира се профилактичната дейност - женски консултации, профилактични прегледи и консултации на деца и възрастни.

В отделенията на лечебните заведения се въвежда строг пропускателен режим, ограничава се и плановият прием. При регистриране на заболели над 30 на сто в учебните заведения ще се спират учебните занятия.

Въвежда се и строг сутрешен филтър в детските заведения. Ограничават се и масовите прояви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Да, освен кемтрейлс, пускат и пигтрейлс.
4
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грипената епидемия тръгна от пРезиденството. Радев зарази позитанци, те пък остарелия си електорат и стана белята.
3
2
 
7
 
! Отговори
Mirko преди 5 години
Не че е по темата, ама в Румъния есента пламна някаква епидемия по свинете. Намерика умряло болно прасе заклещено на едно дърво на 10 метра над земята. Та въпросчето е, как горката, болна гадинка се е покатерила ? Отговорът : Ами никак. Хвърлят ги отгоре заразени.
2
2
 
11
 
! Отговори
... преди 5 години
Защото господин Бацилов, не ви ли се струва странно всяка година грипната епидемия да се обявява 2-3 седмици преди да стане реалност? Задайте си този въпрос и ще намерите отговора сам. Далеч не мисля, че е конспиративна теория да приемем, че населението се разболява умишлено.
1
2
 
16
 
! Отговори
Бацилов преди 5 години
Живея от 27 години в Германия. За грипна епидемия или ваканция не съм чувал. И в Полша е така.Може ли някой да ми обясни защо всяка година има в България? Не критикувам, просто питам