Съдбата на архитектурни паметници из страната – в ръцете на крадци!?

Запустели фабрики, сгради и къщи стават жертва на обирджии, а наказани... няма
18 яну 2019 15:30, Джесика Вълчева
31
Съдбата на архитектурни паметници из страната – в ръцете на крадци!?
Снимка: Би Ти Ви

Тухла по тухла, кабел по кабел, желязо по желязо - цели сгради, по-голямата част от които архитектурни паметници, изчезват след поредица от кражби в цялата страна.

Сериозно е положението в монтанското село Дългоделци, където в продължение на месеци малкото останали жители стават жертви на постоянни набези. Крадците режат проводници от улици и домове, вадят кабелите за електричество от стените, разбиват покриви и задигат керемиди.

Всички знаят кои са виновните, но осъдени няма. Полицията задържа обирждиите, но те са на свобода само няколко дни след това. Според кмета на селото Тихомир Георгиев, причината за това е, че нанесените щети били под минималната заплата.

Последният голям удар в Дългоделци станал късно във вторник, когато крадци се вмъкнали в двора на 81-годишна жена. Обирджиите задигнали 75 метра кабели, които захранвали с електричество стопанските постройки на пенсионерката.

Виновникът бил хванат веднага на следващия ден - 51-годишен местен жител, в чийто дом били намерени задигнатите кабели. Пред властите мъжът признал и за още 5 къщи, които станали жертва на ловките му ръце.

По-голямата част от виновниците не отричат, че крадат, твърдят местните жители.

"Казват: Като няма работа, ще крадем, трябва да ядем! А работа има, колкото искаш - на полето, във фермите, ама.. трудът е цял ден, а те искат да ядат и пият без мъка", разказва пред "Труд" 78-годишен мъж от Дългоделци.

Според данните ⅓ от домовете в селото са без стопани, а това ги превръща в отлична мишена за апашите. В селото по списък би трябвало да живеят 800 души, но почти половината от тях са отишли на гурбет в чужбина. Така Дългоделци е дом на предимно възрастни хора, неспособни да се борят с криминалните деяния.

Апаши върлуват и на други места в страната. Тяхната цел са изоставени и запустели постройки.

Индустриалната зона в Перник отдавна се е превърнала в спомен. Там от години собственици на фирми сигнализират до институциите за ежедневните набези.

Заводът "Пластмасови изделия" в Средец е изнесен камък по камък. В страната всяка изоставена по един или друг начин сграда става жертва на крадци - затворени училища, бивши заводи. Крадците нахлуват в безстопанствени къщи, крадат керемиди, греди и тухли.

Жертва на крадци става и бившата белодробна болница в Сливен. Сградата е обявена за паметник на културата, построена през 1898 г. в центъра на града. Някога е блестяла със своята забележителна архитектура. Държавната белодробна болница е била преобразувана в специализирано болнично заведение, но поддържането й е било много трудно. Дори японското правителство е дарило средства за ремонта й.

От нея, обаче, стои единствено споменът, защото паметникът е задигнат шепа по шепа. Откраднато е всичко, което може да се открадне - дограми, врати, фаянс, тухли, керемиди, дъски, кабели, кранове на чешми… На място стоят единствено стените, които всеки момент може да рухнат.

Разграбването продължава вече девета година. Охрана липсва, защото няма кой да и плаща. Разграбена е и цялата документация на болницата, а това бави ликвидацията, а и решението на проблема.

Върху 28-те декара някога е имало още 20-тина постройки - гаражи, складове, външни тоалетни, административни кабинети и клинична лаборатория. Днес, по-голямата част от тези сгради липсва, защото са били изнесени от обирджии тухла по тухла.

Сега крадците са се насочили към оградата, която заобикаля пространството около болницата - на места има дупки, откъдето може да се влиза дори с автомобил. Изскубани са металните мрежи.

Сградата е почти разрушена и представлява опасност за минувачите и хората, които живеят в района. В близост се намира и училище.

През 2010 г. е взето решение да се ликвидира "Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести", назначени са ликвидатори, които са имали 8 месеца да я ликвидират. Два пъти с по 4 месеца е удължаван срокът им на работа, но те така и не са я завършили. Сега сградата е с един собственик, а теренът около нея – с друг. Така ликвидацията от 8 месеца се удължава... с 8 години.

Кметът на Сливен се опитва да намери решение на надвисналия с години проблем, а от Областната дирекция на МВР-Сливен е изпратено писмо до Министерство на здравеопазването с настояване на имота да бъде назначена охрана. По случая се е самосезирала и Районната прокуратгура. Започва проверка, която да установи дали сградата е опасна и дали собственикът – здравното министерство, полага грижи за нея.


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 25 от 23
"Не може всяка сграда над 50-60..."
Къде го прочете това твърдение?

Държави като Гърция, Германия, Англия имат паметници от столетия, а някои са от хилядолетия! На българина всичко друго - съседи, паметници, комунизъм макар, че не е съществувал и.т.н. са му виновни, за да вижда бъдещето си! Явно има доста генни дефекти в тази нация! Ти може би си един от тях или си подранил с ракийката! Поздрав от Klagenfurt!
26
0
 
1
 
! Отговори
Краденето преди 1 месец
и разрушаването в БГ са държавна политика и примери се дават за пример от най-високо ниво. Защо да се впечатляваме от няколко кокошкарски кражби?
25
5
 
0
 
! Отговори
До 23 преди 1 месец
Ако се взираш прекалено в миналото, не можеш да видиш бъдещето - това е твоя случай! Не може всяка сграда над 50-60 да е паметник, това е глупост която ни задушава и птнема бъдещето ни.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Безнаказаното мародерство е голям проблем, но съдбата на изоставаните сграда е само една, разруха! А най-глупавото е че така наречените паметници на култура, са обречени на разруха именно поради този си статут.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човек се учи от миналото! Като разрушиш миналото от къде ще се учиш? Затова България от 20г. намалява, затова има северна Македония, затова и тепърво ще има южна Добруджа а въобржението ми не стига да си представя какво ще е на юг - Турция или Гърция. Народ без паметници е народ без история а и от там без бъдеще! Когато не знаеш откъде произлизаш не знаеш на къде да вървиш - виж последните 30 исторически години
22
1
 
0
 
! Отговори
Vevesenin преди 1 месец
Kazarmite, mittnicite, jitnicite i zastavite na bg millet suveren li, Gospodin General Bombadjia Radev?
21
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БРАВО НА РОМИТЕ, БРАВО! ДОБРОВОЛЕН ТРУД ПО РАЗЧИСТВАНЕ НА КОЧИНАТА ОСТАНАЛА ОТ КОМУНИЗМА.
20
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като гледам оглозганите скелети на тези гнусни комунистически зандани все едно виждам оглозганите скелети на поробителите от Политбюро
19
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТОВА СА БОК.ЛУЦИ ОТ ПРЕСТЪПНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ. РОМИТЕ ДА ГИ РЕЖАТ ПО-БЪРЗО! НАГРАДИ ЗА НАЙ-БЪРЗИТЕ!
18
2
 
6
 
! Отговори
Евгени Бакържиев преди 1 месец
Като ви събарях мавзолея ни ривахте, сега ривети а. Паметници трътки - онова си беше истински паметник.
17
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Режи комунизма, режи! Помен да не остане дори!
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИНДУСТРИАЛНАТА ЗОНА В ПЕРНИК И ДРУГИ ПРОСТОТИИ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ НЕ СА ПАМЕТНИЦИ НА АРХИТЕКТУРАТА, А ПАМЕТНИЦИ НА ПРЕСТЪПНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ.
15
5
 
3
 
! Отговори
Всички преди 1 месец
тези така наречени "паметници" и т.н. не отговарят на чл. 168 от ЗУТ и съгласно закона трябва да бъдат премахнати. Тези които взимат материали от тях просто са доброволци, които се занимават с благотворителност и изпълняват законите в БГ.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялата държава е в ръцете на крадци. Това не е държава вече, а ***.
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами така е положението в индийския щат Тиквария!Който има възможност да бяга от тази територия!Аз на моите съм им казал да бягат и да се спасяват по света!Като дойде края на дните ми драсвам клечката на къща и на всичко но няма да я оставя на индийците!
12
1
 
14
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Българи и роми си живеят в щастлива симбиоза.
Българското "паркирам на тротоара щото нема къде" е досущ като ромското "крадем щото нема работа". Не напразно България е страната с най-много роми спрямо другото население.
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те карадат -добре.
Ама кой изкупува кабелите е въпроса.
Повече от 20 години има закон който не е отменян и се казва кой може да предава на вторични суровини медни изделия ,как и в какъв вид.
Ама кой ти спазва законите
Те са само да се пишат и да се иммитира работа на 240 хрантутници.
А другите хрантутници дремят по кафенета и патрулки.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Битова престъпност", така я наричат тази дейност, за да я омаловажат. А всъщност си е повсеместен терор по цялата територия.
9
15
 
1
 
! Отговори
Ф.Е. Джержински преди 1 месец
Всички пропагандни съоражения на руско-съветския империализъм и обявения за престъпен комунизъм, на мига за скрап !!!
8
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крадците са под закрилата на нароилите се от БКП парии на статуквото.