Бавно ли бърза "Спешна помощ": Защо пак има недоволни?

Дете с гърч, медиците си говорят...
22 яну 2019 12:15, Петя Славова
57

Отново сблъсък между пациенти и медици. Дете с церебрална парализа от село Лесново получава епилептичен пристъп. Баба му и дядо му, които го гледат, веднага звънят на Бърза помощ. Но според тях, екипът не се е държал адеквато. Историята е на малкия Ангел, който медиците все пак успяват да стабилизират.

"Петък вечерта Ангел получи гърч. Звънях няколко пъти на 112, но ми казаха, че няма линейка. След това ми казаха, че идва линейка от Ихтиман. Започнах да звъня на 112 в 13.30 часа. След като дойде екип отидохме в Клиниката по пулмология. Там ни казаха, че нямат сестра. Медиците си говореха докато детето беше в гърч. В 15.15 ч. Ангел беше хоспитализиран. Медиците овладяха положението, гърчовете спряха, започна да диша. В неделя той започна да се дави. Но благодарение на дарители имаме аспиратор, който му помага да не се дави. Сега събираме средства за храната, която трябва да го изправи на крака", сподели бабата на Ангел - Лиляна Саладинова.

Съпругът ѝ Стефан Саладинов потвърди, че медиците са се държали неадекватно с тях.

"Още се чудя как запазих самообладание. Детето беше в гърч, а лекарите ни задаваха излишни въпроси", отбеляза той пред репортера на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров.

"В 13.53 ч. получихме сигнал, две минути по-късно тръгва екип от Ихтиман. В 14.20 ч. пристига първият екип на място. От Ихтиман до с. Лесново са 30 километра. Впрегнахме наличния си ресурс, за да спасим живота на детето. Изпратихме два екипа. Има излишно сатанизиране на лекарите и медиците. Те помагат с каквото могат, за да спасят живота на пострадалите. Но те не са богове", поясни говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
11
 
! Отговори
до 24 преди 5 години
Diazepam Desitin - немско производство имахме преди 15 години.Сега правим друго,но ефектът е същият!Има друг факт-бившият министър председател на Великобритания Дейвид Камерън е имал дете с ДЦП и то е загинало! Ако такова състояние можеше да се лекува,нима това дете не биха го излекували?Колкото до екипите за спешна помощ-ами няма да има-никой не иска да учи медицина и да работи в спешна помощ.И то с право-след 20 години хвърляне на помия срещу лекарите какъв друг да е ефекта?
24
4
 
0
 
! Отговори
Mитко преди 5 години
A samo da di vzemat za zdraveopazvane.Nie da ne gi pezpokoim.Po dobre da gi zakriat.
23
2
 
15
 
! Отговори
лекар преди 5 години
Презрението към тази професия е толкова голямо,че имам колега на който синът му искал да учи медицина и той го е бил за да се откаже!Днес битият младеж има престижна професия и добри доходи.За мой късмет моят син сам ориентира към друга професия.Медицина в България не трябва да работи никой!Никой не трябва да се самоубива,работейки тази професия!
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в някои страни на запад от нас, родителите на деца с епилепсия имат свещички диазепам.Бързо, лесно и ефективно. Но ние не сме Германия. Това, което не мога да разбера,вие не разбирате ли, че линейките и лекарите в Спешна помощ не достигат ? Толкоз. Закъсняват, защото няма достатъчно екипи, за което не са виновни лекарите в линейките. Аз лично бих протестирал, освен за скъпия бензин и за липсата на спешна помощ, ама у нас ни интересува само бензина, та затова него намалиха, а линейките не увели
21
1
 
18
 
! Отговори
Работещ в спешна пом преди 5 години
Задавам ви въпрос и отговор не искам...Когато адреса за поредния случай се намира на 30-35 км., за колко време бихме могли да стигнем най-рано? И втори въпрос: Как можеш да предприемеш някакво лечение или действие, без да се запознаеш със случая, т.е. без да зададеш никакъв въпрос, при положение, че виждаш този пациент или пострадал за първи път и не знаеш абсолютно нищо за него? Благодаря ви за отделеното време!
20
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МитевДА НАПУСКАТ КАТО НЕСТАВАТ ЗА НИЩО, ЗАТОВА Е СПЕШНА ПОМОЩ НЕ ДА ИДВАТ СЛЕД 2 ЧАСА1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
19
1
 
1
 
! Отговори
АЗ76 преди 5 години
всички сте забавни. :)
18
4
 
19
 
! Отговори
Митев преди 5 години
Като не са доволни от Спешна помощ да не я викат. Да тичат по баячки, врачки и т. н. Тази дъвка : спешна помощ не ви ли омръзна вече?! В Г. Оряховица искат да напуснат всички. Не ги мислете- при този глад за медици ще си намерят работа. Ще има линейки, но кой ще се качи в тях?!
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11--------------------------------------Като не щеш да висиш стой си дома.Или си търси джипито.Разбирам да няма никой и да те карат да чакаш,а то 50 души преди теб.
16
1
 
24
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
"Детето беше в гърч, а лекарите ни задаваха излишни въпроси"Ти да не си професор та знаеш кои въпроси за излишни и кои не бе... много са ми интересни някои хора дет си мислят, че бързата помощ идва, от колата излиза некъв шаман щраква с пръсти и всичко се оправя. Ами не става така... хората преценяват и правят оптималното за всички...
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След още 5 години тука читав медик няма да има. Старата генерация си отиде по естествен път или в пенсия, младите още от първи курс учат по два езика - ясно е защо. Отделно, че с такива като тия от репортажа на никой не му се занимава. Като останат само частните болници тогава ще ги питам ...
14
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Епилептични гърчове се овчадяват с инжекция диазепам в ***. Ако според теб диазепама е за домашна употреба и всеки трябва да е половин невролог, явно живееш на друга планета. А защо сами не му лекуват и зъбите? Или някоя операцийка за разтягане на сухо илията на китките?
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Детето е от етноса, родителите щракат с пръсти някъде и не се интересуват от него. Грижи полагат от раждането му само бабата и дядото, което според мен е похвално. Сигурно е добре да отидат на курсове за първа помощ, но в момента събират пари за храна на това дете, мислиш ли че могат да платят курс плюс транспорт до София, за да присъстват? Събираха пари и за дърва, аспиратор за храчки и тем подобни стоки от първа необходимост
12
1
 
32
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
На никой ли не му светва лампата-къде са родителите на това увредено дете и защо е поверено на грижите на баби и дядовци?! При епилептиците, всеки родител трябва да знае какво да прави при поредния пристъп и да не чака Бърза помощ.Лекар в подобни случаи не е нужен, след като родителите спазват инструкциите и процедурите. Детето било в гърч а лекарите им задавали въпроси...Нечувано невежество! Лекарите се сблъскват с подобни инсекти всеки ден и трябва да им се обясняват дори...
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бях на курс по първа помощ и за гърч не разбрах да има някакво смислено третиране на гърч, чакаш го да свърши и гледаш да не се задави или да не се удари някъде. Медиците трябва да разберат каква е цялата ситуация колкото се може по-бързо за да вземат решение какво да правят и ако ще го карат някъде къде. Тия родители да вземат и те да минат един курс вместо само да недоволстват от всичко което не разбират от доболничната помощ.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този ръчно написан лист на снимката какво доказяа в случая? Аз мога да напиша 5 такива с различни времена на тях, и какво?
9
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според говорителката на Спешна помощ за пореден път става ясно, че само Господ си върши работата и никой друг не е длъжен да го прави. Смешното е, че продавачките в магазини за дрехи са по-стриктни от лекарите и шоферитв в СПЕШНА помощ. И другия парадокс - за спешни се считат само тези, дошли с линейка. Ако са те превозили с лека кола висиш на 108ми канибет в Пирогов и чакаш ред все едно си на опашка за хляб
8
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После защо ги биели.. Факторите са много, ниски заплати, липса на кадри за малките населени места и не на последно място възпитанието от родителите което го няма... Един приятел така щеше да си пукне с инфаркт и то в София даже не е краен квартал. Отвратителното отношение на лекарката по телефона го принуди да звъни на съседи да го карат с тяхната кола....
7
4
 
6
 
! Отговори
спешен случай преди 5 години
Няма човек, няма проблем.
6
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то щом е с церебрална парализа... Много са ми жалки тия хора.Знаят всичко,могат всичко докторите са виновни.Ми нали могат и знаят всичко,защо викат "Бърза помощ"?