Нова митническа система блокира стотици пратки!?

Трета седмица хора не получават пратките си от "Български пощи"
29 яну 2019 08:40, Петя Славова
31

Проблеми с новата митническа информационна система за внос от страни извън ЕС. Тя бе въведена от 7 януари и първоначално с дни блокира стотици камиони със стока на паркингите заради отказ да обработва електронно митническите декларации.

На 11 януари от Агенция "Митници" увериха, че проблемът е преодолян. Tрета седмица обаче хората не могат да получат пратките си от "Български пощи", предаде Bulgaria ON AIR.

От средата на миналата година Агенция "Митници" и "Български пощи" обединиха митническата обработка на пратките от страни извън ЕС на едно място - пощите.

За целта пощенски гишета бяха открити във всички митници в страната. Новата система обаче създава трудности на служителите. А това води до десетки забавени пратки.

От "Български пощи" не конкретизираха дали и кога служителите им са обучени да работят с новата ситема. Увериха обаче, че е нужно не обучение, а практика.

Новата електронна система на агенция "Митници" е поредна мярка за уеднаквяване на митническите декларации в страните от ЕС. Процесът на унифициране е започнал през 2016 г. и вносът от трети страни е последният от модулите, които България въвежда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
40
 
! Отговори
цирк преди 5 години
Контрабандата процъфтява но обикновения човек ако реши да си купи нещо от Китай веднага разправии,такси,данъци и пр.
9
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубава работа, ама българска.Вече трябва да пускат новини как някоя система е тръгнала без проблеми.
8
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЧак пък за седмица... Но тази система в митниците съвсем не е нова. Стара е! Заглавието на статията е заблуждаващо. И те "принуждават" от български пощи за 5 лв ДДС, което дължиш, да дадеш още 12 лв такса за обработка на документи. Не си длъжен наистина, но ако не го направиш - ходене по мъките с техните измислени бланки и форми.
7
30
 
9
 
! Отговори
гербовец преди 5 години
Защо направо не забраним доставките от страни извън ЕС по пощите? Така ще избегнем проблема който причиняват хората, когато поръчват пратки и не плащат мито и ДДС, а това ще е добър приход за хазната ни и ще имаме повече пари за усвояване. И сега много хора поръчват от чужбина, но пишат по-ниски стойности и не ни плащат дължимото ни ДДС.
6
6
 
44
 
! Отговори
Видими резултати преди 5 години
Може ли герб да спрат с иновациите? Че резултатите стават прекалено видими.... Няма система която да не са ос ли, точно за това няма ел правителство след 2 млрд
5
5
 
41
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
ГЕРБерски калинки. Имитират дейност чрез безцелни промени. Нищо не могат да свършат, но никой не може да ги обвини, че не вършат нищо.
4
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще дам жокер на всички "търговци", внясящи разни *** от Китай. Пращате палетните пратки до UK. Първо- ще пристигнат много по-бързо. Второ- с 2 клика освобождавате пратката от митница- всичко онлайн. Трето- може изобщо да не бъде задържана на митница, ако мислите добре (повече жокери не давам тук). Четвърто- превозвач от UK ви я кара на добра цена до тук. Пето- самият транспорт до UK е много по-евтин, от колкото до България. Работя с един от многото превозвачи- палет идва за 100-180лв..
3
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие искате соц лелки и всякакъв калибър пощенски служители с акъл на пиле да работят с компютър, вместо да пишат на тетрадка?! Моля ви се, не ставайте смешни. За целта трябва да минат десетки години. Шанс няма. Кроманьонщината в пощите е покъртителна. Да не говорим, че системата (дори по-елементарна от ТОЛ системата) е със съмнително качество. Не един път съм го казвал- имам малка ИТ фирма точно в тази област и работим с милиарди трансакции на ден. Пощенска система се прави за седмица.
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо да закриват митниците.
1
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви пратки, какви нови системи. Сега шефчетата са на Малдивите, с ниските бюджетни заплати. Към средата на февруари ги търсете за нещо.