6 дни – тъма! Обсерваторията в Рожен е откъсната от света

Паднали дървета са прекъснали тока, липсва път, затрупан е от снега
30 яну 2019 09:15,
28

Вече шести ден астрономите от Националната обсерватория на връх Рожен работят без ток заради паднали дървета и непочистен път. От петък те са принудени да се придвижват пеша до обсерваторията.

"Персоналът изобщо не се качва от четвъртък включително. Няма път, липсва такъв. Пътят е изтърван още с първия сняг. Двама човека стоят в обсерваторията от началото на ситуацията, а други двама се сменят - метеоролог и охрана. Единствено вчера с моя колега, които сме останали на потъващия кораб, слязохме до близкия хотел на 6 км да заредим батериите, да може да си говорим", хвърли яснота директорът на обсерваторията в Рожен д-р Никола Петров.

Той настоя, че пътят до обсерваторията е част от Републиканската пътна мрежа и трябва да е почистен. Имало и сключени договори на местно ниво този път да се чисти.

"Ако разчитаме само на тази машинка и за 50 години не успяваме да си купим ротор... Не може цяла област да разчита на един ротор на военните", каза още д-р Петров пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази разочарованието си, че дори не можем да поддържаме това, което съществува.

"Десетилетия не може да имаме нормален генератор, не може да имаме ремонт на сградата, която вече е на 40 години. Чакаме да потънем", сподели астрономът за зрителите на "България сутрин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
То може скоро и да имаме частни обсерватории. Един такъв си купи телескоп за 30 000 лв като продаде нивата на дядо си и по цяла нощ си гледа небето.Преносим е телескопа и го кара в комбито и можете да го мернете на Рожеш.....
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е че пътя до Банкя е изчистен до асфалт. Какво го интересува българина обсерваторията на Рожен. Важното е да има кебапчета!
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Az.... хора, който се оплакват...Не ти трябва обсерватория, а учител по български език.
17
5
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Да я затварят тази обсерватория! Преди 10год бях там на разходка, бяха махнали лампите по едни стълби от икономия, а после казала , че лампите пречели да телескопа. Та по тези стълби почти си счупих глезена, лекувах се почти 1год. Нямаше нито извинение, нито нещо друго-освен нагли коментари от страна на ръководството им! Май трябваше да ги осъдя , но айде халал да им е! Дано никога да не им дойде тока!
16
0
 
2
 
! Отговори
Кифладжията преди 5 години
ЗАКРИВАЙ!
15
1
 
3
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Убуу де, един генератор дето да зарежда телефоня и да свети ламбите е 300 лв, такъв за цялата сграда е 10 хил... Едно ръчно роторно снегоринче е под 1000 лв, все с него ще си почистят тук таме... Иначе за почистването на тоя път се дават хиляди всяка година, ама нали потъват в правилната фирма и правилната партийна касичка гробарска, няма проблем...
14
0
 
2
 
! Отговори
нежо преди 5 години
6 дни тъма!
13
10
 
6
 
! Отговори
Az преди 5 години
Не знам защо се оплакват. Лятото искахме с приятели да разгледаме обсерваторията, много нелюбезно ни беше отказано и искаха предварително да сме се записали за посещение. Аз питам като нямат пари защо гонят туристите? И сега ревът по тв-то че нямало път, нямали пари .... Аман от хора който само се оплакват.
12
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
От заглавието излиза, че обсерваторията изобщо не я огрява слънцето.
11
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нашто фирмъ имъ генератор, фирмътъ е голям и това не му пречи да може генератора да може да поддържа целътъ фирмъ.
10
0
 
12
 
! Отговори
aaa преди 5 години
Накичените със светлини хотели на другия баир (курорта) също пречат на работата на обсерваторията
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
8
1
 
16
 
! Отговори
мнение преди 5 години
На такъв обект като обсерваторията би трябвало, да не кажа задължително, да има автономно захранване, което значи генератор. Повечето хотели и големи вериги магазини разполагат с такива, а обсерваторията чака да почистят пътя!??
7
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ***, то не остана държава има една София влизаш в нета гледаш какво е времето в София от някой чужд сайт и си знаеш, тия вече са излишни. На кой са му затрябвали тия прогнози. Кораба потъва те търсят шапката на капитана да спасяват.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, ама по документи са се спукали да го чистят тоя път. Направете проверка.
5
0
 
15
 
! Отговори
aaa преди 5 години
Само аз ли схванах сарказма? Цялата обсерватория потъва и няма кинти за поддръжка на скъпата техника и заплати евентуално (400 - 500 лева)
4
0
 
6
 
! Отговори
aaa преди 5 години
Само аз ли схванах сарказма? Цялата обсерватория потъва и няма кинти за поддръжка на скъпата техника и заплати евентуално (400 - 500 лева)
3
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ни интересуват, те са дъжни да имат генератор преде да стане бедствието, като стане и почват да реват нямаме ток и после хора са длъжни да им закарат генератор при тежки метереологични условия, тъй ли ? Там всички трябва да бъдат уволнени директно и без дълги обяснения
2
0
 
20
 
! Отговори
гост преди 5 години
пълен смях сме да нямаме поне 10тина такива роторни снегорина в планинските области а и не само, циррк, машината на военните е реликва от студената война да се радваме че за сега работине става с фадроми, трактори с гребла и такива примитивни средства сняг се чисти с роторен снегорин
1
9
 
10
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Ами да им дадат малко дървена ваканция на тези хора бе.То за неделя-две, ни космоса ша са свърши, ни повече ша станат дзвездите. Те още тия не са преброили, та имат бая за домашно.Взимат от тия бинокли дето ток нещат и броят на воля, ама дано са отбелязали до къде са стигнали, че ако объркат и ги почнат отначало, отидоха още неколко века...