НАП запечата над 20 търговски обекта във Велинград

Причината – липсват им подадени отчети от касовите апарати
30 яну 2019 22:35,
33

Повече от 20 търговски обекта във Велинград са запечатани от Националната агенция по приходите. Причината e липса на подадени отчети в НАП, съобщава Bulgaria ON AIR.

Според търговците обаче проблемът не е при тях, а в сървърите на приходната aгенция.

Вече седмица експертите на НАП запечатват търговски обекти във Велинград поради липсата на подадени отчети от фискалните устройства. Оказва се такива не били подавани повече от 10 месеца. Търговците обаче твърдят, че не знаели за проблема и касовите им апарати не сигнализирали за такъв.

"Всяка вечер при пускането на отчетите от фискалното устройство то изписва успешна мобилна връзка. Всички отчети, които съм ги пускал са залепени в касовата книга и това бе установено при проверката - както месечните, така и годишния отчет. Въпреки това на 24-и ми беше съставен акт за нарушение", сподели търговецът Ангел Петков.

В подобна ситуация се оказва и Татяна Кошаджийска, която има магазин за дрехи в центъра на курорта. С казуса се ангажира лично кметът на Велинград, който организира среща с ръководството на териториалната дирекция на НАП в Пловдив.

"Трябва по най-бързия начин да се установи къде е проблема, защото има страшно много търговци, които са запечатани на това основание и 14 дни не могат да работят", заяви Костадин Коев.

На срещата обаче не стана ясно кой е виновен за ситуацията. Ако се докаже, че проблемът е в сървъра на НАП, всички затворени обекти могат да търсят и компенсации от приходната агенция. Юристи обаче съветват търговците да не предприемат такива действия.

Ако проблемите продължат, търговците от Велинград ще се обърнат към ръководството на приходната агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
10 преди 5 години
Фискален Контрол /ФК/ е върха на буквоядството, законовото основние за извършване на ЗАПЕЧАТВАНЕ НА ТЪРГОВСКИ ОБЕКТ Е, ЕДИНСТВЕНО И САМО АКО НЕ БЪДЕ ПЛАТЕНА ГЛОБАТА. Като в мотивите за запечатването се пише колко това нарушение ЗАСТРАШАВА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ И ЗАСТРАШАВА СТАБИЛНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА, това не е шега, а е съдържанието на ЗН на ПАМ. Търговците са прави, в това че не могат да знаят какво прави сървъра на НАП, НАП и в частност ФК са *** с тези запечатвани .
21
3
 
5
 
! Отговори
Живеещ в чужбина. преди 5 години
Страна като Швеция, която е изключително строга в данъчното законодателство ,позволява приход от 8600 евро годишен приход ,да се таксува като хоби бизнес без да е задължително да имаш касов апарат, ние великите майстора на прехода се осрахме да измисляме" закончета" за да съсипем един преживяващ човечец, страм и грях за Правителството, което ежедневно гони находчивите личности в чужбина.
20
2
 
10
 
! Отговори
le ganio преди 5 години
"На срещата обаче не стана ясно кой е виновен за ситуацията. Ако се докаже, че проблемът е в сървъра на НАП, всички затворени обекти могат да търсят и компенсации от приходната агенция. Юристи обаче съветват търговците да не предприемат такива действия."Кои юристи съветват така ? Тези на НАП ли ?
19
1
 
10
 
! Отговори
някои преди 5 години
Проблема е в некомпетентни проверяващи. Преди време на детето на Горанката не му издали касова бележка във Велинград като си купило варена царевица и от тогава града е под постоянна блокада от данъчните. При това положение трябва да си *** да не ти е наред касовия апарат.Вече трета година всички знаят ,че от януари до края на март има командировани данъчни в града , дали се опитват да крият обороти едвали това го могат само богопомазани от властта фирми
18
22
 
5
 
! Отговори
ДА ГИ ЗАКРИЯТ преди 5 години
ДОБРЕ СА ГИ ЗАТВОРИЛИ !!! ДА ГИ ЗАКРИЯТ !!! КРИЯТ ОБОРОТИ ТАКА ИМ СЕ ПАДА !!!
17
17
 
5
 
! Отговори
МРЪСНИ КРАДЦИ преди 5 години
ДОБРЕ СА ГИ ЗАТВОРИЛИ !!! КРИЯТ ОБОРОТИ, ТАКА ИМ СЕ ПАДА !!!!
16
16
 
4
 
! Отговори
ДОБРЕ СЕ ГИ ЗАТВОРИЛ преди 5 години
ДОБРЕ СА ГИ ЗАТВОРИЛИ !!! КРИЯТ ОБОРОТИ, ТАКА ИМ СЕ ПАДА !!!
15
1
 
16
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
до 18Нали имат залепени очети хартиен носител в касовите книги бе ''УМНИК"?!!!!!Т Ъ П ли си ти или пълен лаик?!
14
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако проблема беше в НАП то нямаше да се случи само на 20 търговци, а на мноооого повече.Явно тези тарикати са криели отчетите.
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очевидно проблема е в нап. Пък и санкцията със запечатването на обектите е крайно пресилена. Следвало е да се извърши проверка, да се установи проблема, и чак тогава да се налага евентуална санкция. В проверката е следвало да се включи и касовия техник. Но нап действат на принципа на тексаския каубой - първо стреля, после пита кой е.
12
4
 
24
 
! Отговори
чудя се.. преди 5 години
ако държавата се откаже от контрола в/у малките фирми, какво ще стане? Примерно да минат на някаква фиксирана такса и дотам. Всички пари за счетоводство, апарати, хартии, самоиздръжка на НАП, разни рушвети и т.н., ще остават в търговеца( малкия производител). Той обаче ще ги изхарчи, като доразвие бизнеса или даже само да ги харчи, пак ще са в икономиката. Държавата прави същото, но доста по-лошо-дава на фалшиви болни, на ненуждаещи се социално слаби, на лошо работещи агенции и т.н. и т.н. ....
11
1
 
20
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Нема такава държава!Сървърите щом сега не им работят на НАП,как ще работят след март месец?Кой е виновен търговците ли?Дали?!Всички търговци да подадат жалби и да съдят НАП за пропуснати ползи.Демокрацията не е подарък,за нея трябва се бори народа всеки ден!ВСЕКИ ДЕН!
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Територията на беззаконието и държавния рекет .
9
0
 
18
 
! Отговори
НАП преди 5 години
До ForeverПодготвяме наредбичка - задължително камери навсякъде. И в *** също - искаме да знаеме дали точите ддс от тоалетна хартия
8
0
 
21
 
! Отговори
хахаха преди 5 години
И защо са съветвани да не подават искове за компенсация ????Съд до дупка за всички държавни мишки. Всяко неправомерно действие да се атакува в съда и да се раздухва по медиите.Ако ви поискат подкуп - заснемайте и записвайте всичко и после в медиите
7
0
 
17
 
! Отговори
Forever преди 5 години
И като сложат по обектите новите апарати,каква е гаранцията в отчитането,кой може да види във всеки един момент дали има клиент в обекта,и дали купува нещо,който не отчита пак няма да си отчита.
6
3
 
32
 
! Отговори
Бивш СЛужител преди 5 години
Проблема е в сървъра на НАП.Още по времето на Дянков се гледаше да се спестят пари и се закупиха сървъри които нямат капацитета да обработят изискуемата информация.Всъщност пари въобще не се спестиха...Да го кажа с други думи....Закупиха се слаби сървъри на цената на мощни такива. Не ми се мисли след 30-ти март когато влиза в сила наредба Н-18 ,тогава всяка операция ще трябва да се изпраща в НАП.Въпросните сървари ще сгънат тотално което ще рече ,че ще има масово запечатване на обекти!!!
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо НАП са спали цели 10 месеца? Ако касовият апарат няма връзка с НАП просто не работи. Ако работи това означава че има нещо пипнато в него. Ако има пипнато то едва ли търговеца ще се прави на разсеян цели 10 месеца знаейки че със сигурност ще го спипат.
4
0
 
31
 
! Отговори
Radi преди 5 години
*** е, че НАП не предоставя начин да провериш, дали апарата е изпратил отчета. Т.е. нямаш квитанция за получаване.Освен това, НАП, като видят, че не получават отчети, що не са предупредили търговците предварително, че има проблем?
3
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 10 месеца знаете ли колко по 20% такси са откраднали. Няма да ви казвам че ще ви се завие свят. А бабите да карат с 200лв на месец, сифиянци крадат като за световно.Утре ще отворят нова фирма и пак същото. Колко има в затвора - нула.