Одит показа: Въздухът в България е мръсен, защото сме... бедни

От 15 държави само в Естония той отговаря на стандартите
135
Одит показа: Въздухът в България е мръсен, защото сме... бедни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изискванията на международните стандарти за качество на атмосферния въздух не успяват да постигнат 14 от проверени 15 държави.

Това са изводите от осъществения съвместен одит на 15 институции, включително българската Сметна палата и Европейската сметна палата. Качеството на атмосферния въздух е в съответствие с всички изисквания на европейските стандарти единствено в Естония.

В другата крайност са страните, срещу които Европейската комисия неотдавна е завела дела в Европейския съд заради продължителното надвишаване на допустимите прагове на замърсяване.

Докладът от съвместния одит е съставен въз основа на резултатите от извършените национални одити на страните-участнички и разширен с одит, който обхваща целия ЕС.

Освен страната ни, са проверени Естония, Унгария, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Испания, Албания, Македония, Грузия, Косово, Молдова, Швейцария, Израел.

Одитният доклад на българската Сметна палата е публикуван на нейната интернет страница (www.bulnao.government.bg).

Според българската Сметна палата причините за влошеното качество на въздуха у нас имат социално-икономически характер и са вследствие на енергийната бедност на населението, тъй като основен източник на замърсяването е битовото отопление през зимния сезон.

Предвидени са социални мерки като помощи за отопление на хора с ниски доходи, но не се предвижда осигуряването на екологични горива и подобряване на качеството на атмосферния въздух в големите градове.

Мерките на национално и местно ниво не са насочени към основния източник на замърсяване – битовото отопление с твърдо гориво, остарелия автомобилен парк и инфраструктурата.

За периода 2009-2017 година в България няма приета национална стратегия за опазване на околната среда,  която да включва основните цели и принципи от Закона за опазване на околната среда.

Замърсяването на въздуха предизвиква най-висок риск за човешкото здраве в света измежду всички видове замърсявания на околната среда. В доклад на Европейската сметна палата, публикуван през септември 2018 г., е констатирано, че то е причинило преждевременната смърт на 400 000 души годишно и мерките, предприети от ЕС за борба с проблема, не са постигнали очаквания ефект.

По време на първата международна конференция за замърсяване на въздуха и човешкото здраве, проведена през есента на 2018 г., Световната здравна организация обявява, че един от всеки девет смъртни случаи в света се дължи на замърсяване на въздуха.
 
В доклада от съвместния одит са посочени и най-добрите практики за подобряване на качеството на въздуха за всяка от страните. За България част от тях са:

- Модернизиране на обществения транспорт. Обновява се автопаркът на градския транспорт чрез заменяне с нов (със сертификат ЕВРО5 и ЕВРО6) и разширяване мрежата на метрото (за София). Реновирани са 496 автобуса в София и Пловдив, закупени са 10 метровлака и 20 трамвая, 126 автобуса и 100 тролейбуса за София, Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен.

- Преминаване на потребление на природен газ за обществени сгради и домакинства – 225 сгради са свързани към централната отоплителна мрежа в София и 102 сгради са свързани към газовата мрежа в Стара Загора.

- Монтиране на устройства на комините за филтриране на въздуха (в София, Пловдив, Стара Загора, Благоевград и Велико Търново).

- Изграждане на велоалеи – 49,51 км в София, 48 км в Пловдив  и 7,8 км в Стара Загора. Увеличаване на зелените площи, като и поддържане и облагородяване на уличното озеленяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
6
 
12
 
! Отговори
baihui до Кочо преди 5 години
-ПО ВРЕМЕТО НА БОРИСОВ КТБ "ФАЛИРА", НАРКО-РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО ПРОЦЪФТЯ И НАСЕЛЕНИЕТО ОБЕДНЯ ТРИ ПЪТИ.....
56
2
 
12
 
! Отговори
антигерп преди 5 години
С магистрали към София няма да стане, а трябват работни места с високи заплати в провинцията.
55
1
 
17
 
! Отговори
Василев преди 5 години
В Тибет живеят много бедно, това означава ли, че дишат мръсен въздух!!!Агент Норман Касиди!ЦРУ!!!
54
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
В Германия, Холандия, Белгия Няма "винетки" и в вс. селца Има живот. Жилищата не си губят стойността. всеки закон на който се мълчи, се реализира.
53
0
 
2
 
! Отговори
здравейтее преди 5 години
А бе тука някой писа че събира евтини турски лири за да ги раздава за огрев през зимата, кво стана с тоя писател раздава ли ги ?
52
3
 
10
 
! Отговори
Василев преди 5 години
А знаете ли къде дишат най-чист въздух , в Китай и САЩ!Толкова е чист, че няма нужда да подписват международния договор от Киото, за парниковите емисии!И когато си строите градове, гледайте да не са ниско в котловините и покрай реките, защото атмосферното налягане е ниско и може да ви сплеска черепната кутия!Агент Гаред Лоугън!ЦРУ!!!
51
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам. Картата с измерванията в момента показва най-голямо замърсяване ок. Младост и Манастирски ливади - маршрут, който няма метро и такъв, който свързва корпоративна зона с жилищни квартали. Може и да са автомобилите. Съмнява ме в тези райони някой да се топли на въглища... Хората си купуват жилища в един район и пътуват по два часа до друг... условията са такива.
50
3
 
14
 
! Отговори
Край преди 5 години
Българина е роден "конекрадец" - не ще правила, не ще ред - обича чуждото особено общото. Властта си го познава - угажда му и го презира и си го дере периодически.
49
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Па нали пенсонерите меткат пачки, българина по празниците кара западна кола и прави тапи по магистралите като излиза със западната кола в чужбина - що да са бедни българите, живеем добре, заплатите растат постоянно, заводите никнат като гъби, 100% изнасяме за ЕС, България се развива добре при демокрацията.
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причината за мръсния въздух в София са 2- кмет и председател на КЕВР.
47
6
 
9
 
! Отговори
дамн преди 5 години
КЪМ 31.12.2017г. в Софето има 609 899 жилищни сгради.На газ - 225Абе фандък, ко стаа????
46
10
 
12
 
! Отговори
Край преди 5 години
Българите са прекалено богати за акъла си.От бедност ли София е затрупана с коли - по 2-3 в семейство. Няма катализатори няма филтри - всеки бракуван автомобил в Италия тука е добре дошъл.Не е бедност това братчета - по -лошо - глупост е. И е вечна.
45
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите са пpости и некадърни, затова са бедни, не им е виновна демокрацията, eдин работник на запад работи 10 пъти по ефективно затова живеят 10 пъти по-добре на Запад.
44
5
 
10
 
! Отговори
Край преди 5 години
За акъла който имаме българите даже сме много богати. Въздуха в Княжево, Бояна Драгалевци Симеоново е замърсен колкото във Факултета. Да не би да е от бедност. Къща с двор в тия квартали струва мин 150 хил. евра. Има газ има ток има пелети. Ама не фъргат кюмюра и дървата - та да се зачерват кюнците.Дивотия българска и популизъм на кило.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт: познат дойде на годти от Белгия ... въпрос му беше Как дишате в този меъсен въздух? ... това мисля беше 2017, повече не е дошъл но го каня хайвана иначе шопската салата му хареса.
42
8
 
6
 
! Отговори
Василев преди 5 години
В Ню Йорк по чист ли е въздуха и по-бедни ли са от нас!Агент Айрин Боулз!ЦРУ!!!
41
4
 
14
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Най-накрая някой да каже истината, каквато е - никакви коли и други глупости не замърсяват въздуха така, както го замърсява отоплението на твърдо гориво. Докато масово се горят въглища, дърва, да не говорим за *** като гума и т.н. - няма да има оправия с въздуха, ако ще и всички коли да забранят.
40
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бедни сме, но ще съберем стотинки за 8 самолета. За АЕЦ Белене ще чакаме китайците да дойдат да го построят и после да ни доят. Некадърни са сегашните постживковисти. Само на външен вид и на партийни събрания са го копирали.
39
2
 
24
 
! Отговори
Ев преди 5 години
Еми в Европа сметките за ток и парно са им около 5 % от заплатата, а ние с тоя скъп ток и ниски доходи как да не сме на дърва и въглища.
38
11
 
13
 
! Отговори
Селянин преди 5 години
Въздухът в БГ е мръсен единствено в богата София. Въздухът в София е мръсен, защото софиянците са алчни грандомани и си избират неграмотни сини кметове, тънат във отпадъци и живеят във бетонни кутийки като *** стРадат от криза със *** и демокрация и имат агитки и наркомани. Най-ми е кеф като седна под липата лятоска вадя студена гроздова изстУдена от гераня и гледам как жужат пчеличките наоколо такъв рай няма и във Куба и Хавана.