Рекордни общински харчове: В София заделят за метро, улици

В Бургас и Варна инвестират в образование
1 фев 2019 10:58, Петя Славова
63

Бюджетът на София за тази година е рекорден - 1,750 млрд лв. Това е с близо 300 млн. лв. повече от парите за миналата година.

Традиционно гласуването премина с дълги и остри дебати. От БСП и "Политическа група 5" не подкрепиха заложената рамка. Те определиха бюджета като предизборен.

Според приетата финансова рамка най-много средства за тази година са отделени за транспорт, образование, екология и чистота.

"Целият процес на изготвяне и представяне на бюджета е обида към общинските съветници и не само към нас, но и към тези от другите политически партии", заяви общинският съветник от БСП Иван Таков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му за 2017 и 2018 година неизпълнението на капиталовите програми е в размер на 442 милиона лева. Според него в самия бюджет на счетоводно ниво няма анализ защо това се е случило.

"Анализът на направените предложения от страна на коалиционни партньори на национално и общинско ниво, не е задължително да се извършва само в заседание на комисията на Общинския съвет. По отношение на анализа за неизпълнение и изпълнение на инвестиционните капиталови програми на последните две години, мисля че той трябва да се води от съответните пера", коментира общинският съветник от ГЕРБ Лорита Радева в "България сутрин".

По нейни думи няма как бюджетът за 2019 да бъде определян като предизборен, тъй като през последните години винаги има избори, с изключение на 2018 г..

Част от средствата в бюджета ще бъдат отделени за изграждането на аквапарк в столичния парк "Възраждане". Столичната община ще инвестира в него малко над 9 милиона лева.

"Паркът представлява една привлекателна част от нашата програма, свързана с обогатяване на "зелената" система с нова форма за среда за отих", обясни Лорита Радева.

Повече пари ще има не само за столична община, а и за тези в по-големите градове като Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора. Общо бюджетите на петте общини за 2019 г. възлизат на 2,9 млрд. лв, предаде "Монитор".

497 625 000 лв. е бюджетът на Варна за 2019 година, което също е рекордна сума за общината. Макрорамката е с близо 104 млн. лв. по-висока спрямо първоначалния бюджет за 2018 година, при това без увеличение на местните данъци и такси.

Най-голямо е увеличението на сумата за образование - от 118,6 млн. лв. на 139,5 млн., като ще се инвестират значителни средства в подобряване на образователната инфраструктура. За здравеопазване са заделени 20 млн. лв. Сериозно увеличение - от над 60%, има в бюджета за спорт.

През т.г. във Варна, която беше избрана за европейски град на спорта, за международни първенства и клубовете ще бъдат похарчени над 2 млн. лева. Основен ремонт на 25 километра улици, три нови спортни комплекса, ремонт на 238 площадки за спорт и игра в училища, детски градини и ясли. Това са само част от 13-те проекта на обща стойност 80 млн. лв., които общината планира да финансира със заем в следващите 2 години.

253 млн. лв. пък е макрорамката на проектобюджета на община Бургас. В нея е предвиден нов образователен модел в бургаските училища и обновяването на образователната инфраструктура. Три нови програми стартират в учебните заведения. Първият проект включва изцяло нови класни стаи за първокласниците във всички училища, за което са предвидени 1 000 000 лв. Програмата "Активни и здрави" е за обновяване на дворните пространства и спортни площадки - отделени са 800 000 собствени средства и 500 000 лв. външни. Други 4,7 млн. лв. отиват за "Професии и бъдеще" за модернизиране на професионалното образование, както като инфраструктура, така и като професионални направления и свързаност с бизнеса. 

По другия приоритет – екология, община Бургас стартира проект по ОП "Околна среда" за създаване на механизъм за подпомагане на всички домакинства в квартали без централно топлоснабдяване чрез подмяна на конвенционалните методи за отопление (изгаряне на дърва и въглища) с алтернативни и екологични.

Значителни средства са предвидени и за инфраструктурни проекти. Освен за ремонти на улици средства са предвидени и за първия в Бургас Конгресен център. Ще бъдат обособени и нови 1000 паркоместа. Сумата, с която ще разполага град Пловдив през тази година, е 341 959 020 лева и е с 19 млн. лв. повече от миналогодишния бюджет.

От тях капиталовите разходи са общо 56 945 524 лева, с които ще започне реализацията на важни проекти за Пловдив, като довършване на ремонта на площад "Централен” и старт на проекта за основен ремонт и осъвременяване на стадион "Пловдив" 1 204 680 лв. е общинската част на съфинансирането по големия воден проект на Пловдив.

Малко над 1 милион лева се предвижда за основен ремонт на уличното осветление в Пловдив. 25 млн. лв. за дейности по жилищно строителство, благоустройство и регионално развитие – местна дейност, ще бъдат разпределени отново между шестте района, ОП "Паркиране и репатриране" и собствения бюджет на общината.

С незапомнен до сега бюджет от близо 126 млн. лв. се похвалиха и от старозагорската общинска администрация, откъдето припомнят, че в сравнение с предходната 2018-а сега по сметките се очакват допълнителни 21 млн. лв. От администрацията не предвиждат промяна в размера на данъците и таксите. Не се очаква увеличение на приходите от данък автомобили заради въведената еконорма.

"За някои стари автомобили ще има увеличение, но за около 50 на сто от останалите ще има намаление на данъка до момента, обясни главният финансист Цанка Ганева. Предстои да бъде прието изменение в наредбата за промяна на облагането, което ще бъде едно от най-ниските в страната. Обсъждането и гласуването ще се състоят в петък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е част от софийските данъци да отиват в провинцията. Все пак, 90% от населението на София вече е оттам.
28
4
 
4
 
! Отговори
Пъзел преди 5 години
Да се инвестира в Бургас за образование е пълна загуба на време и пари!
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За още един ремонт на НДК ще стигнат.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МдаКъв ресурс точно може да се изсмуче в Разград или Пазарджик например?
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оф, айде да ни правят най-накрая английска колония и да изметат свинете, че да може да прихванем нещо европейско...
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото в София, Пловдив и Варна хората работят и произвеждат нещо.
23
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо се говори само за София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора, от една партия ли се управляват?
22
4
 
15
 
! Отговори
Софийска баница преди 5 години
До МдаАми отделяйте се, бе. Кво само хленчите? Обаче, като се отделите, ще трябва да започнете да бачкате, вместо по цял ден да висите по кафенетата и да търкате билетчета.
21
4
 
9
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Банов , след като твърди, че е изнудван с тези записи, защо не се е плакал на полицията и на компетентните органи, да вземат мерки срещу изнудване на държавна администрация, на високо държавно ниво????Излизат от най-различни хора твърдения, че този изнудвач Ангелов е бил много всемогъщ и може да рекетира министри и агенции!!!Агент Монти Бийгън!ЦРУ!!!
20
8
 
18
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До шопеАбе , София е единствения град в България, който внася ПОВЕЧЕ пари в държавния бюджет, отколкото получава. София внася на година над 6 млрд. лева, а получава 1,5 млрд. Останалите пари отиват даром в провинцията. Щото в провинцията не можете да изкарате пари, дори за да си оправите ceлcките мегдани.
19
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А хората във Варна, Бургас, Пловдив? Те не заслужават ли да си имат метро? Не заслужават ли нормален градски транспорт?
18
12
 
7
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Ако в София потъваха и се крадяха парите САМО на софиянци-както и да е.Обаче столицата изсмуква ресурса на цялата държава,а резултатите са меко казано незадоволителни.От милиард и 750млн. ако 750-те милиона не се открадат-пак добре!Може би са прави хората от Северозапада,дето викат:"По-добре да се отделим и минем към Румъния!".Ами щом софиянци са с такива претенции(че хранят страната и прочее)-нека останат сами да си живеят живота,а останалите да си търсим лесното другаде заедно с територията.
17
4
 
7
 
! Отговори
Agenta преди 5 години
Какво направи общината за премахне мръсните горива за отопление? Има ли стратегия за субсидиране на чисти говрива ? Има ли контрол на замърсителите от кв.Факултето, кв. Христо Ботев и кв. Филиповци? Въведе ли подвижини газ анализатори, за да лови колите без катализатори?
16
3
 
8
 
! Отговори
Модерното преди 5 години
Може ли да се направи анализ последните 10 години, как е разпределен бюджета по райони?Тази година как е разпределен по райони? Конкретика проекти?Внесете повече яснота за гражданите, не се правете на герои със суми.Струва ми се пак ще се налеят огромни суми в приятелски райони и фирми.Ако е така жалко - както се случи със санирането, новите квартали и центъра на София. А хората живеят в мизерия и лишения - за да могат определени кръгове да се чувстват важни и значими.
15
6
 
16
 
! Отговори
младен преди 5 години
"Рекордни общински харчове: В София заделят за метро, улици"По правилно е може би да се каже "В София крадат като за последно..."
14
3
 
15
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Идват кметски избори, за това на всякъде позна да се строи масово, по морето и по градовете рекордни бюджети. След изборите не се знае какво ще стане
13
9
 
11
 
! Отговори
шопе преди 5 години
Язе у софето съм си добре!Целата рая от територията бачка за назе!Я че крадеме колкото можеме!Бате Бойко и Фандъко са велики!Нищо че всеки ден все нови и нови скандали за кражби!
12
4
 
17
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
До АнонименПич излез малко навън *** в Белгард Атина даже *** в Инстанбул дето го мисляхме за третия свят и тогава ми говори за модерни градове! Щото така кат та чета и май май ....!
11
3
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До АнонименПо-скоро от социалистическа -в капиталистическа,ама пак ***....
10
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само за 10 години София стана красив Европейски град под ръководството на Борисов и Фандъкова. Не е необходимо да се говори за това , всичко се вижда и се ползва от хората. Явно на БСП им е трудно да го приемат и реват от злоба и завист. Ревете другари , следващия кмет е Фандъкова.