Механа в бъчва: Да се лее вино, празник да се празнува!

Огромна бъчва приютява стралджански винари за Трифон Зарезан
14 фев 2019 17:00, Красимир Ангелов
6

Снимка: БТА

Зад оградата на обширен двор, встрани от централните улици на Стралджа, отдалеч се вижда огромна бъчва с врата и две прозорчета. Зимата е помела листата на дърветата, земята чернее прясно изорана, а вечнозеленият чемшир очертава пътеката към двуетажната сграда в края на двора и дървената къщичка до нея - "механата" на 75-годишния Георги Георгиев.

Още по темата
Историята на уникалното местенце за приятели и гости има 42-годишна история, разказва БТА.

През далечната вече 1977 година винарската изба на тогавашното ТКЗС в Стралджа разпродава бъчвите си поради изтеклия срок за ползването им. Дотогава в нея е отлежавал прочутият елексир на стралджанския район - мускатовата ракия.

Една от тези бъчви е закупил Георги Георгиев, който първоначално смятал да използва бъчвата при обработката на гроздето от своето лозе. Малко по-късно обаче му дошла друга, доста по-оригинална идея – да превърне огромния съд в механа за гости.

Бъчвата тежи около 700 килограма, направена е от церови дъски с дебелина пет сантиметра, специално предназначени за бъчви. Бай Георги сам си изработил вътрешното обзавеждане от подръчни материали.

След ремонта в механата спокойно могат да се съберат десет души. Собственикът й се похвали, че в последно време кокетната къщичка е станала популярна и в Интернет и често от нея се интересували и българи от чужбина.

"В нашия край се казва, че който не налее поне 500 литра вино и не свари 100 литра ракия, не го признават за гроздопроизводител. За жалост, лозята с прочутия мускат отонел около Стралджа са на изчезване, останали са само около село Лозенец", споделя бай Георги.

Традиционният винен сорт грозде, което най-добре вирее на стралджанска земя е червеният мискет, но и тези лозови масиви са намалели наполовина от предишните 5000 декара. Садят се нови лозя за нуждите на винарските изби, но главно с червени сортове грозде като мерло и каберне совиньон, а частните стопани масово сеят лозя в дворовете си, допълва той.

И все пак на празник, като на празник. "Трифон Зарезан винаги го свързвам с виното, един прекрасен български обичай, който всички трябва да запазим във времето!", заръчва Георги Георгиев.

И споделя с усмивка, че днес ще се събере с приятели и както е било през годините, всеки ще донесе от неговото вино, ще налеят в медното бакърче, окачено в механата, и всеки ще отпие -  да е здрава годината и да е богата следващата реколта!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на соца имаше култова кръчма в Велико Търново "Кацата"
3
2
 
8
 
! Отговори
георгиев преди 5 години
Страхотна идея е това за изба в бъчва. Подобни трябва да направят на новогодишните празници по улиците. Подходящо е и за бирен фест. В една такава може и по голяма бъчва да се направи музей на българския алкохол и спиртни напитки, със всички питиета с награди. В други подобни около нея да бъдат механи. Ефекта ще бъде голяма туристическа атракция и наслада за душата.
2
3
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Дяда Георги, дядо Георги, издаде се. Хубаво се беше покрил 42 г.в края на двора в бъчвата, но след тази статия очаквай изненади. НАП, ХЕИ , общината, КЗП, пожарна ще се самосезират! Има ли документи за механа и категоризация,АКТ16,отчитат ли се надлежно приходите, платен ли е акциза за алкохола, има ли изряден пожарогасител и план за евакуация, рампа за инвалиди, спазват ли се изискванията за шума и работното време, има ли график на смените и персонала, валидни здравни книжки и трудови договори
1
5
 
22
 
! Отговори
селтак преди 5 години
Пийте много вино за да се чувствате щастливо ,защото в тази страна само виното е истината !!