Огън и ядене на жаби в Рила! Ще разследваме Беър Грилс за снимки у нас

В епизод, заснет в парка, има редица нарушения, случаят се проверява
Обновена: 21 фев 2019 17:25 | 21 фев 2019 13:41, Веселина Йорданова
111
Огън и ядене на жаби в Рила! Ще разследваме Беър Грилс за снимки у нас
Кадър: Dnes.bg

Плуване във водния басейн на Каракашево езеро в Рила, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове. Това се вижда на кадри от филм, заради които са съставени актове на българско юридическо лице.

Нарушенията са установени, след като епизодът със заглавие "Планината Рила - България - В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф" (Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018) е бил изпратен като сигнал на фейсбук страницата на МОСВ, съобщиха от ведомството. 

Заснето е например умъртвяване и готвене на жаба, която после двамата опитват.

След подаване на сигнала ръководството на парка е направило проверка по случая. Установено е, че филмът е заснет на 25 и 26 юни 2017 г. в Парков участък Боровец, на територията на НП "Рила".

Разрешението за заснемане е дадено със заповед на директора на парка от 20 юни 2017 г. във връзка с подадено заявление от българско юридическо лице. Според заповедта заснемането може да се извърши в два снимачни дни – 25 и 26 юни 2017 г. в светлата част на денонощието от 8.00 до 18.30 часа при стриктно спазване на режимите и нормите, определени в Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк "Рила".

Парковата охрана е провела инструктаж на снимачния екип, съставила е предупредителни протоколи и предписания за спазване на определените в заповедта условия. Служителите на парковата охрана, придружавали снимачния екип през двата снимачни дни, не са били свидетели на извършените нарушения.

За изясняване на обстоятелствата управителят на българското юридическо лице е бил поканен за обяснение и връчване на актове за установяване на административни нарушения.

Директорът на ДНП "Рила" Красимир Андонов го е запознал със същността на извършените нарушения и отговорността, която носи по издадената заповед. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лв.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е разпоредил проверка по случая, включително за действията на отговорните служители от ДНП "Рила" по време на заснемането на филма.

По-късно от Discovery Communications заявиха, че снимачният екип на предаването е придружаван от служители на Национален парк "Рила" и всяко заснето действие е съгласувано със съответните отговорни лица от страна на парка. За реализацията на продукцията са издадени всички необходими административни документи и специални разрешителни от страна на природния парк, а цялостното заснемане е проведено под наблюдението на определените от парка отговорни служители. Самата поредица не е продукция на Discovery Communications, а е външна такава, уточняват от там.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
36
 
! Отговори
Хмм преди 5 години
Вие луди ли сте???!!!?!?! В родопите тече такава незаконна сеч и така се строи безразборно, а вие сте се хванали с един от малкото, които са решили да вземат да помогнат на обикновенния човек ако изпадне в трудна ситуация в природата? Що те хванете всички села да видите от къде си взимат дървата? Колко от животните за ваксинирани? И ония.... братята дето вилнеят без да спрат.
51
4
 
14
 
! Отговори
До я гледай... преди 5 години
''Излагат се . Това е реклама за България....."_____Да, ама трябваше, когато да представи върха като най-високия на Балканите да каже че, се намира в България. Каква реклама на България като не се споменава името България?
50
2
 
36
 
! Отговори
Анонемен Алкохолик преди 5 години
Изорани хилядолетни дюни---50 хиляди глоба.Хвърлени токсични отпадъци----5 хиляди лева гаранция.Изядена жаба и запалени съчки------Безценно.Добре дошли в Тикволандия
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах го - палиха огън, убиха жаба, подразбра се че, са яли повече от една май, плуваха голи по *** и играха нещо като еврейско хоро горе. Да се чудиш!
48
2
 
24
 
! Отговори
ЩЪРКЕЛ преди 5 години
Абе, тая жаба да не е била роднина на някой от "сигнализаторите" или на някой от самото министерство? За един приятел питам, дето яде жаби...
47
8
 
15
 
! Отговори
я гледай... преди 5 години
Излагат се . Това е реклама за България. Егати жабата. 10 000лв.В друг филм сниман също у нас и показан па Дискавъри убиха и изядоха сърна.
46
6
 
16
 
! Отговори
Дани преди 5 години
За рекламата която ни е направил цената от една жаба ми се вижда много добра оферта.Хайде стига бе ... колко мръстоия сме оставили в планината та Беър Грилс ни е проблема.Няма ли друго на какво да се обърне внимание? Ако пустата жаба-принц ни е проблема ...
45
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГашоА ти знаеш ли,че горските,които се опитват да защитят природата са заплашвани и пребивани от бой?И се страхуват,някои са напуснали работа,защото заплатите им са малки,а риска е голям,един мъж дори бе убит,останалите стоят от чист патриотизъм,а не за пари.
44
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хапнаха си жабешки бутчета,голяма работа,да им е вкусно!Като деца ловихме раци и риба в немалка река,която сега е пресъхнала,никой не ни е преследвал и глобявал
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоест .. трябвало е да бутне повече на когото трябва...
42
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нено Димов-vs-Беър Грилс--- знам кой кого ще изяде като жаба....
41
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човека може да си е донесъл жабите от Англия ,а кадрите с огъня да са монтаж---тези нашите вместо да му благодарят заради известността която ни носи ,тръгнали да се правят на по-католици от папата ,което си ни е типична черта--да бяха изяли поне един лопатар --да има за какво да пишете...
40
3
 
51
 
! Отговори
Срамота . преди 5 години
Как така изведнАж се намериха такива усърдни пазители на Българското природно богатство ? До сега къде се криеха , когато разни богаташки синчета изравят поляните с АТВ-тата си , когато секат дървета където им падне и разни дебелог*ъзи властимащи ловуват забранени видове ..... В коя миша дупка се криеха тия природолюбители ? А сега една жаба и две запалени клонки ще служат за отчитане на дейност и оправдание за печалното състояние на природните ни резервати . Гнусни сте . Като голи охлюви .
39
7
 
35
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Това предаване е страхотна реклама за България и нашата прекрасна природа. Всяка жаба би трябвало с радост да се жертва за Родината. За нея е било чест, че точно тя e била избрана от всички жаби за тази благородна кауза. R.I.P.
38
17
 
9
 
! Отговори
аз преди 5 години
ААХАХАХАХ това предаване е пълна пародия!!!!!!!!!!!!
37
4
 
59
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Тея хептен за калинки ни взеха. Разни дебеловрати хора изсякоха горите и изтровиха реките, тоя хубавец тръгнал Дискавъри и Беър Грилс да проверява, където правят реклама на Бг...за една жаба. Ама вие сериозно ли, да се закрива това министерство, смешници
36
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако сме читава държава, всяко нарушение трябва да има последствия. Не коментирам дори кощунствата и престъпленията, които се правят срещу нашата природа на местно ниво. Истината е че ВСИЧКИ трябва да пазят, без значение каква е ситуацията. България не е продукт, че да й се прави реклама. Освен това една запазена природа и чисти езера и гори са много по-добра реклама от Беър Грилс. Просто не обичам да се *** кафяви точки, без значение на кого. Още по-малко на някого, дето не му пука за нас.
35
6
 
33
 
! Отговори
Един преди 5 години
Хората правят реклама на България, туя ги глобяват за една жаба. А на щъркелите колко акта написахте?
34
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мръсните западняци, не им стигна,че изнесоха природните богатства на България, ами сега и на най-свидното посегнаха!!! Изядоха ни и жабите!!
33
5
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Братята" роми унищожават цели гори и екосистеми с незаконната си дейност и умишлени палежи, но на тях им е позволено и няма проблем! Беър Грилс изял една жаба и стана проблем!