Отпуснаха 250 000 лв. за Перперикон

Професор Николай Овчаров коментира бъдещата археологическа година
27 фев 2019 20:05,
5
Отпуснаха 250 000 лв. за Перперикон
Снимка: архив "Булфото"

Държавата отпуска 250 000 лв. за новия археологически сезон в Перперикон, който е един от най-големите обекти на културно-историческия туризъм у нас, съобщи проф.Николай Овчаров в Националния пресцентър на БТА.

Още по темата

По думите му, там вече са реализирани четири европейски проекта. Подготвя се и пети по програма "Региони в растеж", с който ще се завърши реставрацията, консервацията и инфраструктурата на Перперикон.

Общинският съвет на Свищов пък отпуска 30 000 лв. за възстановяването на средновековна крепост, която е била резиденция на Влад Цепеш, по-известен като Граф Дракула.

Античният-средновековен град Мисионис край Търговище е друг обект, по който ще работят археолозите тази сезон, разказа още проф.Овчаров. Според него културно-историческият туризъм у нас е в разцвет и трябва да се работи усилено в сектора.

Относно българо-македонската комисия, проф. Овчаров изказа мнение, че състава й е твърде малък. Според него тя трябва да включва повече специалисти и учени и от двете страни. Той посочи, че все още има доста въпроси, които не са изяснени като например какво ще представлява общото честване на цар Самуил, св. Наум и св.Климент и как ще бъде формулирана общата ни история в учебниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Копайте по-бързо, че като дойбе БСП-то на власт и 250лв няма да има.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бащата се пенсионира в Перперикон сега и сина и т. н.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо толкова малко пари са за средновековната крепост?Те само за заплати няма да стигнат!И му напишете цялото име - Владислав Цепеш Бесараб,български болярин,внук на известния Мирчо Стари,негови братя са Мирчо II, Радул(Радко) III Красивия, Владислав IV Монах.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо не вярвам ... може би има надежда!
1
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко щедро.Благодарим ти Вожде!