Руснаците се задъхват финансово, продават имотите си у нас

Все повече българи се сдобиват с жилища в курортите
12 мар 2019 09:10, Александър Попов
74
Руснаците се задъхват финансово, продават имотите си у нас
Снимка: Булфото, архив

Все повече българи стават собственици на имоти в зимните и летните курорти. Чужденците се разделят с жилищата си у нас по различни прични, в резултат българите вече достигат 60% от всички купувачи на ваканционни имоти на морето и около 70% от тези в зимния ни курорт Банско, сочат данни на международна агенция за недвижими имоти.

Продавачите са основно руснаци, които постепенно напускат пазара, поради влошеното икономическо състояние в страната им, пише "Труд". Поевтиняването на рублата прави пътуването им до България и обслужването на имотите им у нас доста скъпо.

Освен от страна на българите, има стандартен интерес към ваканционните имоти от жители на Западна Европа, както и повишен интерес от хора от Полша и Израел. Най-често се търсят имоти за 15-25 хил. евро с цел използване за почивка за една-две седмици и отдаване под наем през останалото време.

"Тази тенденция е породена от атрактивните цени, които достигат до 300 евро за кв.м в Банско и 400 евро по морето. От значение е и видимо по-добрата покупателна способност на българите, породена от повишаването на доходите и възможността за евтини ипотечни заеми", коментира Горян Върбанов от компанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
До АнонименКупувам нека ми е зле, ви е .. в разбирачите. И хич не ми дреме защо руснаците продавали, дали са зле или добре проблема си е техен.-----------Не трябва ли първо да завършиш училище или поне да станеш пълнолетен преди да започнеш да купуваш каквото и и да е. Да те е... в младия меринджей от селото край блатото .
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купувам нека ми е зле, ви е .. в разбирачите. И хич не ми дреме защо руснаците продавали, дали са зле или добре проблема си е техен
42
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купувам нека ми е зле, ви е .. в разбирачите. И хич не ми дреме защо руснаците продавали, дали са зле или добре проблема си е техен
41
3
 
4
 
! Отговори
тя преди 5 години
Руснаците искат да се отърват от ненужните имоти у нас и да обикалят света , а не закотвени!
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да продават и да си заминават.
39
4
 
8
 
! Отговори
положението бозук преди 5 години
По нареждане на Вожда раздадените пари трябва да се върнат обратно в хазната че рублата отива сто към едно евро
38
1
 
7
 
! Отговори
добра новина преди 5 години
такива работи да се чуват
37
8
 
3
 
! Отговори
братушката преди 5 години
Продават ги не защото нямат пари а точно обратното. Купили са ги за по 300 Е квадрата преди 7-8 г. А сега ги продават на наши иполекари за по 1000. Кой е балъка? А след като се спука и този балон? КТБ ще ни се стори песен. Файда от ваканционен имот няма. В 5 звезден хотел е по изгодно.
36
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха-ха...........да им имам "влошаването на финансовото положение" на руснаците!!!! Аллооууу...........продават ги, защото тука българите се подиграваме с чужденците, които идват тука, и то не само руснаците!! Само им дрънчиме пари, лъжеме ги, ограбваме ги, а на всичко отгоре и ги плюеме!!! ТАКИВА СМЕ СИ Андрешковци!!! Скоро тука НИКАКЪВ ПРИЛИЧЕН ЧОВЕК НЯМА ДА ДОЙДЕ, а ще се напълниме и "пришълци" от други континенти, които пък ще ни нареждат! За назидание!
35
1
 
7
 
! Отговори
АРМАГЕДОН преди 5 години
ЛЪЖА! Продават ги, защото ежегодно им изпращат чужди сметки за плащане. И на мен да ми ги изпращат, и аз ще се откажа от имотите си тук.Обещават им ежегодно стопанисване, с приходи от имотите, а накрая - НИХТС!
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все повече българи се сдобиват с жилища в курортите-----------И за кво са им? Тези жилища са тотално непродаваеми, плюс това си имат поддръжка, данъци и тн.
33
2
 
18
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
След 2000г, България изглеждаше перспективна страна и много потенциални инвеститори(разполагащи с оскъдна информация) се насочиха към нея.Първите наистина спечелиха.Обаче после всичко започна да затихва и хвърлилите парите си в разгара на строителния бум инкасираха загуби.Това касае не само чужденците,но и българите,просто чудото не се случи.При сегашните ниски цени е нормално да има нови собственици,все пак имот на морето на цена на панелка в отдалечен район на София си е атракция.
32
7
 
36
 
! Отговори
:) преди 5 години
Руснаците продават, защото повечето изобщо не са очаквали Черноморието да е такава клоака. Руснаците, които купуваха апартаменти в БГ, изобщо не са бедни. Англичаните пък продават, защото са ги лъгали, че тук с една пенсия ще имат 10 слуги и ще преяждат с хайвер.Сега "тарикатите" българи ще купят кочините на "безценица" и ще са щастливи... докато не разберат колко много са се набутали.
31
6
 
25
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Това, което ни съобщава г-н Попов е така. Само искам да допълня нещо. В Испания, Португалия, Италия и други южни държави, където за разлика от България все още има някаква сигурност, човек може да си закупи имот на атрактивни цени. Качеството на всичко по Лай.но.мо.ри.е.то е нула, включително на имотите и инфраструктурата. Много хора извършват просто трансформация на капиталите си.
30
13
 
34
 
! Отговори
Дааа преди 5 години
Руснаците продават ,защото както и англичаните са тотално разочаровани от европейска България.)
29
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ще продължат да падат цените по *** поради късия сезон, мръсната вода и мизерното обслужване
28
8
 
46
 
! Отговори
Мухаха преди 5 години
Чудно как руснаците се задъхват финансово и продават имотите си в наща мила родина но дори и не помислят да си продават имотите в Италия, Испания , Франция , Англия ....... Дори напротив там търсенето и купуването на нови имоти от финансово задъхали се руснаци не спира ......П.с. А какво да кажем за финансово задъхали се англичани дето тотално спряха да купуват имоти в България и то още преди референдума си за Брексит .... или за германците .... гърци....Абе, май не е заради задъхването ..
27
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
отдаване под наем има там, където населението няма собствени жилища и икономиката върви. или където е постоянно лято/зима. ние не отговаряме на нито едно условие, а нямаме и пътища, летища и условия.
26
14
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моя позната от 20 /двадесет/ години се занимава с продажби на имоти на руснаци по черноморието. Тя твърди,че от две години руснаците продават имотите си у нас, но не защото са обеднели, а защото Франция и Испания предлагат по-добър живот и обслужване и кте се местят там. Засилващият се антирусизъм на нашите властници, както и прекомерното застрояване по морето подпомагат бягството им.
25
20
 
11
 
! Отговори
Виж ти преди 5 години
Пък аз мислех че това са хората от страната на щастието и благоденствеито!