За 8 години белоглавите лешояди у нас се увеличили с 50%

В Източните Родопи има 95 гнездящи двойки
12 мар 2019 17:45,
16
За 8 години белоглавите лешояди у нас се увеличили с 50%
Снимка: Пламен Добрев

Продължава да расте числеността на белоглавите лешояди в Източните Родопи. Общо 95 двойки от застрашения вид бяха преброени при редовния мониторинг на вида по долината на река Арда oт експертите на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Още по темата


Tова е с една двойка повече от предходната година, а през 2017 г. регистрираните двойките са по-малко – общо 86.

През февруари и март екипите на дружеството посетиха всички известни настоящи и исторически находища на вида в Източни Родопи и установиха 95 заети гнезда като 80 двойки вече мътят, а останалите все още строят и ремонтират гнездата си.

Наблюденията ще продължат и през следващите месеци за установяване на нови двойки, които пристъпват към размножаване по-късно през гнездовия сезон.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добра новина!На фона на разрухата в страната (стабилна, от герб), бетонирането на морето (от местните мутри) и циментирането на полите на Витоша (от фирмите, близки до преЦедента Плювналиев), това е радващо.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора па хората. Мани ги хората! Кел файда от тях? Са.о интриги и проблеми... 2
4
3
 
19
 
! Отговори
ЕДИН преди 5 години
У нас в последните 500+141 години, само лешояди се въдят. В последните 30, пък, такива лешояди се навъдиха, че само бели кокли стелят земята ни ! Аз, дто съм почти безбожник по рождение в последните години почнах да си викам "Дано има Бог! Дано има и да даде възмездие над тия предатели ! И дано съм жив да видя това, пък тогава да умра спокойно . " Ама май няма Бог или не е българин ! Жалко за хубавата ни страна и изстрадалият ни народ ! Жалко !
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А хората за 8 години с колко процента намаляха?
2
2
 
6
 
! Отговори
men преди 5 години
давате идеи на сарай ага да отиде на лов пак. едно време се справи с вуците сега и лешоядите ше отстреля. че и некой чер щърко за колекцията. ама може да отложи един месец два да се родят малките да може да има цели семейства.
1
2
 
28
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 5 години
ЛЕШОЯДИ ДА ИСКАШ В БЪЛГАРИЯ