Идея: Нов общински налог - пари за външните фасади на блоковете

Местните власти да конфискуват жилища от собственици, ако не ги поддържат
Обновена: 20 мар 2019 09:09 | 20 мар 2019 07:00, Камелия Цветанова
184
Идея: Нов общински налог - пари за външните фасади на блоковете
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да бъде въведен нов общински данък, с който да се събират средства за ремонт на външните фасади на блоковете. Това е едно от десетките предложения на граждани, компании за управление на етажна собственост, домоуправители и архитекти, внесени в строителното министерство във връзка с подготвяните промени в Закона за етажната собственост, пише "Труд“.

Още по темата
Други от исканията също коментират облика на жилищните квартали.

Според едно от предложенията общините трябва да разработят общи изисквания за фасадите и на всеки три години да правят оглед на сградите.

Проверката да завършва със задължителни предписания за мерки, които трябва да бъдат взети от собствениците на жилища, за да подобрят външния им вид.

Ако те не се изпълнят, общината да има право да налага глоби, предлага гражданин. Ако ремонтите не бъдат извършени и след наложената санкция, общината да ремонтира блока, но собствениците да бъдат задължени да платят направените разходи. Подобна практика работи успешно в Холандия.

Според друг от вносителите на поправки са нужни мерки и срещу безотговорните стопани, които купуват жилище, оставят го необитаемо и то се руши, като застрашава безопасността на останалите обитатели на етажната собственост. Предложението е в тези случаи да се предвиди законов срок за ремонт на дома, и ако той не бъде спазен общината да конфискува имота, за да може да го поддържа качествено.

Предлага се още домоуправителите да имат правомощия да следят за кражби на ток и вода във входа. Съседи искат още глоби за хвърляне на боклук през балкона и правила за видео наблюдение в общите части на етажната собственост.

 


184
Още от Страната
Спасители извадиха от язовир "Огоста" местен рибар
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 145

Освен ако не е с врат, като топола и бухалка :)
153
0
 
0
 
! Отговори
И.Б. преди 4 седмици
Какво предлагат софиянци в случай, че обитателят на партер рядко обитава жилицето си и го оставя в невероятно мръсно състояние. При това той е с 2 висши образования, пуши като комин. Два прозореца гледат към улицата, но са невероятно мръсни, другите странични са припокрити в пожълтяли вестници. Всички останали обитатели са предимно чисти. Той излага цялата кооперация. Има ли законово положение за такова явление?
152
3
 
5
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 седмици
Всички фасади да са като фасадата на новия апартамент на Цветанов. Каква е тази анархия ?
151
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Още,още и ще спечелят всички избори,давайте ,още!
150
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Нагло е,след като направиха народа да се мъчи да живее с 200лв пенсия сега да му вземат и жилището,само защото не може да си позволи да ремонтира фасадата му!Струва ми се,че изпълняваме нечия чужда поръчка да нямаме собствени жилища.Ако направят пенсиите да са достатъчни за нормален живот,смятам,че няма да има човек,който да не иска да си "стегне"дома.
149
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вътрешните общи части са големия проблем- водопроводни,отоплителни, канализационни инсталации., асансьори
Фасадата незначи нищо в това бедно общество. По скоро се търси лапачка на ясла за заплата.
148
0
 
6
 
! Отговори
имаме грозен опит преди 4 седмици
Навремето се наложи да проверяваме детски градини с цел одобряване на вече внесени предложения за хидро изолации на покриви .Течове страшни.Искат полагане на поне три нови пласта хидро изолации хиляди квадратни метри..
Комисия се качва на всеки покрив и хоп .Престъпна небрежност. Заварявали на покрив а пробили изолацията . нужен ремонт на 2 квадратни метра. ..И така на всяка градина
147
2
 
8
 
! Отговори
142 до 143 преди 4 седмици
По-скоро гледам да не минавам през квартали, в които нормалното обръщение е "бе", а нормалното състояние на хората е злобно-намръщено, със забити в земята погледи, за да не виждат мизерията, по съвета ти. Средиземноморците обичат навън да е лъскаво, пък вътре вкъщи каквото дойде. Ние си спретваме кичозен уют у дома, а пристъпим ли извън входа, ела да видиш коптор! И не е до пари! Засадиш покрай тротоара цветя, те ги стъпчат и изкоренят. Украсиш за Коледа - крадат. Калпави хора сме.
146
1
 
3
 
! Отговори
АМАН от терор АМАН преди 4 седмици
AMAN от наглеци в тази България АМАН

Нагли терористи на власт начело с Борисов ограбват годишно от народа по над 23 000 000 000 живи кървави лева. Села и градове тънат в страхотна мизерия. Над 60 % от населението няма пари за оцеляване.
Малките градчета опустяват ударно. Домоуправителите вече чакат яки рушвети за ремонт на фасадите..
145
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До144. Докато сме в ЕС. Жилище единствено , инструменти, легло, лични документи. НИКОЙ НЕМОЖЕ ДА ВЗЕМЕ . И ВОЖД ДА Е И ФАРАОН ДА Е
НИЕ СМЕ ТОВА Е ЕС.
144
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 136
Не могат да вземат на никой жилището, още повече ако е единствено.
--

о, и това ще променят, ако е за идета "държане на тълпата в подчинение"
143
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 142
фасадите наистина са
в окаяно състояние, в масовия случай.
--

не ги гледай бе, като не ти харесват!
това дето го мислят, няма да стане физически в близките 50 години.
няма как и да отнемете жилищата на хората, защото няколко хиляди бездомни кучета на улицата - ще ви пометат
като не ви харсва - вади крадените от заплати пари и лепи стиропора, ама преди да лепиш - извади пари за цялостно, истинско обследване на панелите, а не измислени конструктивни становища, не стъпващи на нищо реално
142
2
 
11
 
! Отговори
фасадите наистина са преди 4 седмици
в окаяно състояние, в масовия случай. Но смятам за нормални планираните данъци единствено при условие, че общината осигури денонощно наблюдение и СЪД за келеметата със спрейовете. Дадохме 6 бона за пребоядисване преди 2 години, 6 месеца по-късно качулатите от гетото минаха и надращиха простотии. Айде пребоядисвай, поръчвай от ибей скъп анти-графити продукт и т.н. Да чуя за един осъден вандал, ще плащам с кеф такъв данък, за да поспретнем града си. Ама ефективно осъден!!!
141
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Така и трябва, щом могат да искат 1300 евро на квадрат за имотите си трябва да имат и пари да ги поддържат в приличен и спретнат вид ."

Ти си по-гаден и дилърите в Балкан Стар. "Ми виж СЯ!" (обръщение от служител, който се опитва, да ти продаде кола за 96000 лева). "Га имаш кола за 100 бона, ми нормално си е да даваш по 15-20 бона, да я правими веднъж гудфишно"

Бе шибаняяяяяк! Аз нали затова давам 100 бона, бе! Да не се налага да правя нищо и след 3 години, просот да разкарам колата...
140
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До За съм

Хората, драги ми Смехурко, не са нито едни и същи, нито равни, нито еднакви.
139
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 134

Преди 30 години не плащахме по 100-150 лева. Плащахме по 7-8 лева. Хайде, сега има инфлация, туй-ти-унуй-ти, ама не може, да ми кажеш, че минималнаа заплата е 500 лева, па да ме караш, да платя 3500 лева през 2-3 години!!! Това си е робство!!!
138
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен

"повярвай, "***" могат без теб, обачи ТИ никак не можеш без тях!"

София изкара 100 години, като столица и без тях. Мисля, че ще се справи ...
137
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Последният път, когато се конфискуваха жилища в Европа имаше:

Нацисти - отнемаха имуществото на по-богатите, под предтекст, че били от друга вяра, раса и прочие.
Комунисти, които извъриха държавен преврат с помощта на чужда окопационна сила, които отнемаха имоти, къде от ревъншизъм, къде от злоба, къде от дребнаво отмащение, защото някой ги напсувал в кръчмата преди 10 години.
136
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не могат да вземат на никой жилището, още повече ако е единствено. Единствено жилище е несеквестируем имот. И други неща са несеквестируеми. Насилието което упражняват върху населението все очаквам да свърши. Приемат закони и наредби докато си чоплят сополивите носове. На какви цени ще ти оправят идеалните части от фасадата които са 15-20 квадратни метра. Като при санирането по 1000 лева на кв метър за боя. *** работата.
135
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 131
Селендурите отново недоволни! Я се връщайте на село при кокошките! Умирисахте града на вкиснато!
--

повярвай, "***" могат без теб, обачи ТИ никак не можеш без тях!
ТИ пръв ще заревеш от тази раздяла и то болезнено ще заревеш!