19-годишен, болен от диабет, се оплака от полицейско насилие

Той пък хапал цивилно ченге от страх при ареста
Обновена: 26 мар 2019 10:34 | 26 мар 2019 10:10, Петя Славова
49
19-годишен, болен от диабет, се оплака от полицейско насилие
Снимка: архив, Булфото

19-годишно момче от Карлово твърди, че върху него е упражнявано полицейско насилие. Сигналът е подаден от адвокат в града, който е и баща на младежа. По думите на 19-годишния, преди дни полицаи извършвали проверки за наркотици. Адвокатът твърди, че въпреки че не открили наркотици в момчето и то не е криминално проявено, те го ритали, удряли и обиждали. Момчето има и здравословен проблем – болен е от диабет. 

Случката е от 22 март. Към 20:.30 часа Петър се прибирал към дома си. По пътя го настигнал автомобил. От колата слезли двама непознати мъже. Момчето се изплашило и побягнало.

"Не разбрах, че това са полицаи. Шофьорът слезе и ми каза да си дам документите за проверка. В следващия момент си показа значката, но за мен това не бяха истински полицаи. Не носеха униформи. Приличаха на крадци. Започнах да бягам. Чух щракване на пистолет. Бутнаха ме на земята и започнаха да ме обиждат и бият. След това дойдоха хора, които ми помогнаха”, разказа пред Нова тв Петър Маринов. Бащата Станко Маринов е извадил медицинско заради нанесените травми.

От полицията заявиха, че момчето е оказало съпротива срещу проверката и дори е нанесло лека телесна повреда на един от служителите.

"Не съм оказал съпротива. Не съм удрял полицая. Ухапах го, защото много се уплаших. Бяха ми затиснали много силно крака. Това беше инстинкт за самосъхранение", заяви Петър.

"Разпитват се както полицаите и Петър, така и други лица, които са били в района. Момчето е било проверено случайно. Действително те са били цивилни. По време на задържането му, момчето отново е оказало съпротива. Тогава е била причинена и телесната повреда на полицая. Момчето е било освободено след около 2 часа", обясни наблюдаващият прокурор Димитър Димитров.

Той допълни, че случаят е започнал във връзка по специализирана полицейска операция. Момчето случайно е решено да бъде проверено като самоличност, но не е имало информация то да е имало наркотици. Станалото е било заради нетипичната му реакция, след като органите на реда са му се представили.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: младежполицаикарлово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея, които ги защитавате, видяхте ли как се самообгазиха скоро на един мижав протест!? какво да коментирам повече!?
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Случка в 211 от градския транспорт! Някакво момче без билет, чете вестник и не се подчинява на контролата. Дойдоха 2 полицайчета - същата работа! Чете си вестника и заявява, че няма да слезе, защото никъде не продавали билети в неделя и ги обвини, че не постъпват като полицаи! Стана един мъж, постави ръка на рамото му и рече спокойно и твърдо - ,,Моля, ви!" Момчето стана и слезе без проблем! Автобуса потегли и си отдъхнахме, че закъсняваме!!!
15
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Престъпници, полицаи - все тая.
14
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в щатите ако бягаш от полицейска проверка те гърмятт.....а тук подават жалба, защото татко е адвокат......и явно на всичко това им се струва нормално.....
13
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имаха поведение и излъчване на полицаи, което означава преди всичко авторитет, доверие и респект, проблеми нямаше да има!
12
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето цивилни полицаи в България приличат и се държат като някакви мутри.Документите с които се легитимират ако въобще решат да се легитимират се показват за 2-3 секунди и се продават на битака от ромите на стойност 5 лв.Фалшиви или имитации за шега.Та как гражданите и селяните биха могли да правят разлика между престъпници и полицаи в цивилни дрехи?
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мръснишка мутряшко-ченгеджийска държавица!Затова я напуснаха адекватните млади хора.
10
6
 
19
 
! Отговори
5 преди 5 години
Ако са с униформи със сигурност имат правомощия! А тези може да имат, може и да нямат! А с пистолети не трябва да щракат, освен в други случаи!
9
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никъде, поне в Европа, полицаите не приличат на нашите клошове!
8
2
 
19
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
Ако нямаш лична карта или друг документ за самоличност /примерно СУМПС/ ще ти съставят акт по чл. 6 от ЗБЛД! Преди това ще установят кой си ако си знаеш ЕГН - то! Може и да те задържат за малко!
7
24
 
14
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
Кой ти каза бе Ганьооо, че като са без униформи нямали правомощия? Ти май от паланката си не си излизал? ***, попътувай малко по света, (трябват пари) пък ако не можеш поне чети!
6
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откъде да знае момчето как изглеждат истински полицаи? Кой е виновен, че приличат на престъпници!? всеки може да принтира някакво подобие на полицейска значка и да върши измами! Прибягал до осветено място и си казал - Аха! Щом ме гонят и на публично място, може и да са някакви полицаи!!?
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мен лично са ме спирали полицаи от патрулка рано сутрин в неделя по светло (поне бяха с униформи). Уж някаква проверка, но отношението е априори все едно са хванали престъпник... а аз просто отивах до супермаркета. "Къде си тръгнал по никое време (8:30 сутринта в София)... я давай документи.... ами ако нямах лична карта, просто защото отивам до кварталния магазин?
4
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом са без униформи нямат полицейски правомощия! Някой ще му се привидят като крадци и ще ги изтрепе ! След това ще го осъдят за прекомерна самоотбрана!
3
26
 
9
 
! Отговори
Хайде бе? преди 5 години
Побягнал щото се уплашил...Както го е казал народът - Гузен негонен бяга!
2
5
 
18
 
! Отговори
БЛЯК преди 5 години
Родната милиция ни пази (рекетира, бие, граби, заплашва...)
1
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да почнат да ги съдят и уволняват полицайте.С черните якета панталони с чорапи на главите,пистолети.Не се легитимират не желаят да спазват процедурите и законите.Каква е разликата между тях и престъпниците?