Асансьори без подръжка: Възможно ли е?

Липсват кадри, асансьорите са стари, алармират специалисти
26 мар 2019 12:45, Петя Славова
32

След 5-6 години цели региони в България и десетки хиляди асансьори ще останат без поддръжка. Проблем има дори и в София, защото кадрите трудно се намират и не са много хората, които да искат и да могат да поддържат асансьори.

Друга причина за това е, че има прекалено много асансьори, които са в експлоатация от 50-60 години, в ужасно състояние и просто няма как да бъдат поддържани, а собствениците им не правят нищо, за да ги модернизират или подменят.

"Трябва някой да се грижи за асансьорите. Повечето асансьори са стари. Представете си да търсите майстори, които да поддържат "Москвич" от 60-те години", каза Николай Маринков от Българската асансьорна асоциация в ефира на "България сутрин".

Той направи още един паралел между асансьори и коли. Маринков обясни, че вече модерните асансьори също могат да се диагностицират лесно - само чрез компютър, по подобие на диагностиката на колата, която веднага показва къде е проблемът, но по думите му при съоръжения на десетки години това няма как да се случи.

Много хора напускат професията или въобще не са привлечени от нея, защото отговорността за техниците е една и съща при модерен или стар асансьор, а с тези от преди няколко десетилетия инцидентите са много по-вероятни.

"Ключовото е, че трябва да има държавни политики. В България техническото образование беше почти съсипано. Трябва да се подготвят в училищата хора с техническо образование", добави още Николай Маринков пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Има реална опасност цели областни градове в страната да останат без техници. Това е проблем и в София, където също има стари сгради, а техниците, които днес работят, казват, че са завършили училища, които вече ги няма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: асансьориBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който има асансьор да се оправя . Ние нямаме ,щото комшийчето наркоманче от горният етаж сви мотора на асансьора и го продаде
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поправете си заглавието, полуграмотни списвачи, поДДръжка се пише с две "д"
26
0
 
5
 
! Отговори
хАсансьора преди 5 години
Що бе, вижте колко безработни избиратели на ГРОБ има, нека се хванат с нещо да изкарат пари?
25
1
 
5
 
! Отговори
ДА преди 5 години
До НеroНали затова се прави новият Закон за етажната собственост с предложението,задълженията за входа,да минат директно към общината и да се плащат с местните данъци и такси!Така по-лесно щели да накарат неизрядните длъжници да плащат.И по-лесно,явно да могат да ти пратят ЧСИ!!
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се занимавайте с глупости ами си вземете по един личен асансьор. Артекс ги дават евтино, в комплект с апартамент. Ако не вярвате питайте Цвъ.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нашата кооперация асансьора е от 1942 година. Работи перфектно вече толкова години с правилната подръжка.Проблем имахме с бутона за бързо набиране, докато намерим подходящ за да не се разваля автентичният му вид, но успяхме да закупим такъв и със старанието на техника при монтажа на системата се получи чудесно.
22
0
 
9
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Далаверата е ясна ... като със бутона за 112 в асансьорите ... тая статия я предъвквате на всеки 2 години и все едни и същи лица "алармират", важното е някой да вземе едни пари ...
21
0
 
10
 
! Отговори
Хе Хе преди 5 години
Такса поддръжка 80-100 кинта минимум. Частите и монтажа отделно. На техник мин. 100 асансьора. За техника 500 с осигуровките 750. За чорбаджията останалото. Умножете по асансьорите и ще получите далаверата. Ама що нямало техници.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такава ще е тя. И все по-зле ще става.Нямаше да има липса на работниците и всичко щеше да е наред, ако хората през последните 75 години в НС имаха малко акъл.Навсякъде по света малкия и средния бизнес е този който генерира БВП и който тегли икономиката, ние тук направихме всичко възможно да го съсипем за 70 години.Първо научиха хората, че да не се работи е хубаво,щот партията ще се грижи за тях, после тези които искаха да работят ги удавиха в документация и бюрокрация. Еми, извинете, ама ДГД.
19
0
 
7
 
! Отговори
Него преди 5 години
Това е един от много намеци,че скоро ще стане задължителна подмяната на асансьори.По-голямата част от населението е застаряваща и съответно с много ниски доходи,познайте кои са новите пациенти на ЧСИ.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на Цецко кой му поддържа личния асансьор?
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С малка част от парите, които ГЕРБ открадна от еврофондовете само, можеха да се сменят всички асансьори в България с нови.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За тия заплати толкова специалисти.
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Цв. Цв. си има чисто нов, СОБСТВЕН, луксозен асансьор.
14
0
 
10
 
! Отговори
Иска им се преди 5 години
Да продават нови асансьори .
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Един нов асансьор / попитах във фирма за поддръжка на асансьори/ струва около 28 000 евро. Кой блок може да си позволи този разход- никой.Не е вярно ! Боце , Цвъки и Роската - всеки един от тях , може да купи нови асансьори за цяла България . И ще са евро-атлантически асансьори !
12
0
 
13
 
! Отговори
Шишо Б. преди 5 години
Затова пък някои хора имат лични асансьори ;)
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поддръжка?! На кого му трябва. Изрисувайте им едни руни и нека силата да е с тях.
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма проблем - рецитирайте псалми и АРтекс ще ви направи лични асансьори
9
0
 
23
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Не се притеснявайте ,ще ви сменят асансьорите както санираха панелките за 17000лв на апартамент при стандартна цена 5 хил лв