Асансьори без подръжка: Възможно ли е?

Липсват кадри, асансьорите са стари, алармират специалисти
26 мар 2019 12:45, Петя Славова
32

След 5-6 години цели региони в България и десетки хиляди асансьори ще останат без поддръжка. Проблем има дори и в София, защото кадрите трудно се намират и не са много хората, които да искат и да могат да поддържат асансьори.

Друга причина за това е, че има прекалено много асансьори, които са в експлоатация от 50-60 години, в ужасно състояние и просто няма как да бъдат поддържани, а собствениците им не правят нищо, за да ги модернизират или подменят.

"Трябва някой да се грижи за асансьорите. Повечето асансьори са стари. Представете си да търсите майстори, които да поддържат "Москвич" от 60-те години", каза Николай Маринков от Българската асансьорна асоциация в ефира на "България сутрин".

Той направи още един паралел между асансьори и коли. Маринков обясни, че вече модерните асансьори също могат да се диагностицират лесно - само чрез компютър, по подобие на диагностиката на колата, която веднага показва къде е проблемът, но по думите му при съоръжения на десетки години това няма как да се случи.

Много хора напускат професията или въобще не са привлечени от нея, защото отговорността за техниците е една и съща при модерен или стар асансьор, а с тези от преди няколко десетилетия инцидентите са много по-вероятни.

"Ключовото е, че трябва да има държавни политики. В България техническото образование беше почти съсипано. Трябва да се подготвят в училищата хора с техническо образование", добави още Николай Маринков пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Има реална опасност цели областни градове в страната да останат без техници. Това е проблем и в София, където също има стари сгради, а техниците, които днес работят, казват, че са завършили училища, които вече ги няма.

 


32
Още по темата: асансьориbulgaria on air
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.