Ще има ли шезлонги на един от последните ни диви плажове?

Готвят за отдаване под наем "Липите" край Синеморец
27 мар 2019 10:25, Красимир Ангелов
17
Ще има ли шезлонги на един от последните ни диви плажове?
Снимка: btvnovinite.bg

Един от последните останали у нас диви плажове ще бъде отдаден под наем. Така твърде вероятно още през това лято на "Липите" край Синеморец да има шезлонги и чадъри, съобщава bTV.

Плажът е част от Природен парк "Странджа" и защитена местност "Силистар". Мястото попада и в две защитени зони, но въпреки този факт е проведен конкурс, без да е съгласуван с екоминистерството и дирекцията на парка.

Досега винаги малкият плаж е оставал без стопанин, а за туристите той е достъпен само пеш.

"От 1992 г., когато е обявена тази защитена територия – "Силистар", е забранен достъпът на МПС-та, които не извършват горскостопанска или селскостопанска дейност. Същата забрана е включена и в Плана за управление на защитената местност", посочи пред телевизията Иван Камбуров, гл. експерт "Биологично разнообразие" – ДПП "Странджа".

На този етап няма официални изследвания до какво ще доведе бъдещият потенциален поток на автомобили.

Общо 4500 хектара горска територия – от Бутамята до кльона на Резово, са предоставени за стопанисване за 15 години. Концесионерите на ловния участък, през който се минава за плажа, не знаеха, че той е отдаден под наем. 

"Ако дадем достъп през гората, това значи, че трябва да преправяме пътища, хора постоянно да има вътре, което при всички случаи нарушава концесионния договор. Това са пари, които ние вкарваме и то не малко – някъде около 100 хил. лв годишна такса, която плащаме на Агенцията по горите, на Министерство на земеделието. Ако вкараме коли, автомобили, палатки и т. н., това значи, че отиват нещата на провал и ние най-вероятно ще искаме обезщетение от държавата", заяви Румен Караманов, концесионер на ловен участък "Чилията".

На конкурс през февруари се явява един кандидат, който печели търга за следващите 5 години – срещу 3000 лв наем на сезон и предложение за 8 лв на чадър и шезлонг.

Проверка на Министерството на туризма е показала, че ивицата се намира извън защитена зона. От ведомството са изпратили писмо до екоминистерството, което да потвърди това становище.

"Плаж „Липите" попада в ПП "Странджа" и ЗМ "Силистар". Това са две защитени територии по Закона за защитените територии, както и в две НАТУРА зони – защитена зона "Странджа за опазване на дивите птици" и защитена зона "Странджа за опазване на защитените местообитания". Плажът е отдалечен от населено място, намира се сред горска територия, няма никаква комуникация. Няма забрана за стопанисване на плажа и отдаване, но инфраструктурата до него е недопустима на този етап, твърди Детелина Иванова, РИОСВ – Бургас.

А хората, които почиват на "Липите" готвят протест, ако ивицата бъде отдадена за стопанисване.

От Министерството на туризма уточниха, че договорът за наем за плаж "Липите" още не е сключен и дали ивицата ще бъде отдадена за стопанисване ще се реши след детайлна експертна оценка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Непокътнатите и незастроени плажове по нашето черноморие стаха кът ! И тия т******и долни, който искат да си ходят по барчета и да им е меко на дупето и удобно... мисля че си имат достатъчно алтернативи! Имат цяла гранична линия с морския бряг, където вече, почти няма незастроено .... Айда да оставят политиците и мафията и нещо за децата ни... да видят какво е природа, какво е плаж... после защо младото поколение е разлигавено.... заради начина ви на мислене ! Дай да превърнем всичко в "джънгъл"
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"дали ивицата ще бъде отдадена за стопанисване ще се реши след детайлна експертна оценка"Мили деца! Това на езика на големите означава, след един голям рушвет! Или по точно, като порастнете( тези които още не са избягали в чужбина) няма да имате нито един плаж! Нито една дюна! Защото наглостта, лакомията и престъпленията на тези преди вас, ще ви оставят грозни бетонови мастодонти! Това ще ви оставят плюс още много други безобразия!
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако няма бетон, не стъпвам. Който иска да си цапа краката с пясъх, да ходи в Гърция или Турция!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ама и брега има нужда от укрепване
11
3
 
14
 
! Отговори
Закона на сър Мърфи преди 5 години
На море само в чужбина.
10
4
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
3000 лв. на сезон - концесионна такса. Чадър с два шезлонга - 24 лв. на ден.Каква ще бъде печалбата на концесионера, ако разположи 20 комплекта чадъро-шезлонзи?30*6*24*20- 3000 = 40220 - ако плажуващите плажуват цял ден. 83440 - ако един комплект чадъро-шезлонзи се ползва от два комплекта туристи /или едни и същи - веднъж сутрин и веднъж следобяд/.Вложени средства от концесионера - 0.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво,браво, ходил съм,едно канапе нема за баровци.Път нема за колите,барче за виски.Добра идея,жалко не съм аз да ги зема.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много пъти съм бил там .красив плаж.ще го изядат и него.нека
7
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
3000 лв. на сезон - концесионна такса. Чадър с два шезлонга - 24 лв. на ден.Каква ще бъде печалбата на концесионера, ако разположи 20 комплекта чадъро-шезлонзи?30*6*24 - 3000 = 1420 - ако плажуващите плажуват цял ден. 2840 - ако един комплект чадъро-шезлонзи се ползва от два комплекта туристи /или едни и същи - веднъж сутрин и веднъж следобяд/.Вложени средства от концесионера - 0.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо по-различно ли очаквате от мафията в парламента?Пак си ги избирайте тия "евро-социално-патриотични" нагли партии.
5
0
 
16
 
! Отговори
gfg преди 5 години
Няма какво да се лигавите с тия шезлонги, а вдигнете направо вдигнете 2-3 хотела на първа линия.
4
0
 
16
 
! Отговори
хахах преди 5 години
абее, даже и да асфалтират всички плажове по черноморието, ние ще си гледаме и ще цъкаме с език... такива сме си, мирни и кротки!
3
1
 
35
 
! Отговори
. преди 5 години
Тези, които искат да си купуват лимонади и да лежат по шезлонги за 8 лева, моля да си ходят по всички останали плажове, които предлагат това. Дивите плажове се броят на пръсти и хората ги посещават ИМЕННО защото алчните мутренски пипала не са го докопали.
2
36
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки който е ходил там е видял картинката.Без тоалетни,без вода,шезлонги,кошчета,заведение да си купиш една лимонада.Така не става.Стига с тези "еколози!
1
2
 
39
 
! Отговори
Georgiev преди 5 години
Миналото лято посетих плажа. Много приятно местенце. Останах силно разочарован обаче от пластмасовите *** по пясъка. Много моля "природолюбителите" да не си оставят *** след тях в природата.