Пластмаса, стъкло... Може и по плажовете да се хвърля разделно

Промените в наредбата засягат и курортните населени места по морето
28 мар 2019 07:31,
4
Пластмаса, стъкло... Може и по плажовете да се хвърля разделно
Снимка: Архив, Булфото

Още от това лято на концесионерите и наемателите на морски плажове може да им се наложи да поставят съдове за разделно събиране на отпадъци. Това ще стане, ако влезе в сила промяната на наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки, която екоминистерството пусна за обществено обсъждане в сряда, пише "24 часа".

Срокът за приключване на обсъждането е 10 април.

Постепенно в концесионните договори ще се направят промени, които да задължат стопаните на плажовете да въведат разделното събиране, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов преди няколко месеца.

Според промените стопаните на плажовете трябва да поставят зелени, жълти и сини съдове наред с тези за общи отпадъци. Те са съответно за стъклени, хартиени и пластмасови опаковки.

Когато плажовете са безстопанствени, на тях няма изискване за съдове за разделно събиране. В такива случаи областният управител поема почистването.

Промените в наредбата за разделното събиране засягат и курортните населени места по морето. Техните кметове трябва да организират разделно събиране на отпадъците в по-голям обем, отколкото в останалите населени места.

В новата наредба няма записана минимална бройка на контейнерите, но пише, че тя трябва да е съобразена с обема на отпадъците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
void преди 5 години
То хубаво *** ще се хвърля разделно, но какво ли впечатление ще остави като се прибира заедно - минава камиончето и всичко се изсипва на едно място... Хубава работа ама българска - вкарваме стандарти ама всичко е параван както в Северна Корея. Трябва да се започне от това първо да я има инфраструктурата за разделна преработка, после договорите за разделно събиране и извозване и накрая наредбите за кошчетата и рекламите..
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бетонът - на едно, арматурата - на друго, тухлите и варта - на трето място. Разделно.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако може и плажовете вече да не са частни ,а да отговаря за тях Червен кръст,както едно време ще е най-добре.Няма да има корупция.Аз ,който ви пиша правя масажи по плажовете в Испания вече 14 години без да плащам една стотинка наем.Никой не ме гони и всички се радват да ме видят,а толкова да ми липсва Черно море.
1
1
 
0
 
! Отговори
Тато преди 5 години
Това, което по света вече е стандарт, у нас тепърва се обсъжда...