Държавата глоби родители, неваксинирали децата си

Написани са още 112 акта, глобата е в размер на 50 лв.
29 мар 2019 10:00, Петя Славова
43
Държавата глоби родители, неваксинирали децата си
Снимка: архив, Reuters

Родители, неваксинирали децата си се сдобиха с общо 112 акта от регионалните здравни инспекции. Резултатът е от общо 16 000 проверки в цялата страна, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Санкциите са общо 5600 лева, уточниха от ведомството и конкретизираха, че за такова нарушение предвидената глоба е в размер на 50 лева, предаде "Монитор". От там съобщиха, че има санкционирани и лични лекари, които са пропуснали да сложат ваксини на пациентите си, но не пожелаха да съобщят точния им брой.

Един от малкото санкционирани лекари е джипи от Шумен. Той е получил наказателно постановление за 100 лева, защото не е представил отчет за проведените имунизации.

Според общопрактикуващи лекари, въпреки активността на т.нар. антиваксъри в социалните мрежи и ожесточените дискусии за или против ваксините, родителите масово водят децата за имунизации.

Главният секретар на Регионалната здравна инспекция в Шумен д-р Илияна Лозанова съобщи, че за периода 2013-2018 година са съставени 6 акта на родители, които не са осигурили провеждането на задължителни имунизации на децата си. И по шестте са издадени наказателни постановления на обща стойност 300 лева. Четири от случаите са от миналата година.

Един болен от инфекциозно заболяване може да зарази и разболее 95% от хората наоколо, ако те не са ваксинирани, коментира необходимостта от ваксините главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че по последни данни на МЗ има 51 случая на морбили. Те са в областите Благоевград – 40 човека, София-град – 7, София-област – 3, и Варна – 1 случай. По думите му най-много, 24 на брой, са децата между една и четири години. Други десет са бебета под една година, които все още не са навършили необходимите 13 месеца, за да бъдат ваксинирани. Шест от заболелите са деца между пет и девет години, две са между десет и четиринадесет, има и трима тийнейджъри. С морбили са се инфектирали двама на възраст между тридесет и пет и тридесет и девет години и един над 40 години.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев определи като спекулация информациите, че ваксините често дават нежелани странични резултати.

Показателно е, че при 2 млн. и 200 хил. ваксинации през 2018 г. са съобщени едва 108 нежелани реакции. Повечето от тях са преходни – леко повишаване на температурата, зачервяване и подуване около мястото на убождането с иглата, уточни той. По думите му спирането на детските помощи при липса на имунизации не работи добре. Ефектът от него бил само година-две.

Причината е, че бележка за ваксина се изисква веднъж годишно. Ако детето е във възрастта 1-2 години, когато се правят най-много имунизации, то може да не ги изпълни и въпреки това да има бележката. Той уточни, че ще предложат срокът да е 3 или 6 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако всички деца в ямболско бяха ваксинирани лекаря щеше да остане. кутийки с цигарки има по скоро при майките ваксърки. едно време бабите ти само с изкуствено мляко по 30 лева опаковката са те хранили. за това си станал такъв дебиляк. ти верно май ти плащат да пишеш глупости тука. аргументите не струват нищо.
19
1
 
11
 
! Отговори
65 преди 5 години
Да ви кажа аз ,щом незнаете.Защитата от хепатитВ е 15години.Дано децата ни до 15г.не правят секс,поне на това да ги научим. И ако почнем и от кръвопреливане да се страхуваме-все едно сме аборигени.Да не говорим какъв абсурд е Тетанус.След всяка порезна рана слагат.
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
децата в сърбия ти ли ги брои? или байер и новартис ти дадоха статистиката? или статистиката е от лекари на щат при голямата фарма? 2000 деца са се разболели т.е. не са били ваксинирани или са били? колко деца аима в сърбия общо на година. какъв процент не са ваксинирани? цифрите изглеждат ли надеждни? а забравих при ваксърите мисъл нема, само опрони точки и вера в науката. некой на другия край на света тествал нещо върху морски свинчета 2 седмици и само всяко 5то морско свинче е кривогледо. шо
17
15
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 5 години
Родители, които пушат по 2 кутии цигари на ден, друсат и пият алкохол поне година преди и по време на бременност нямат никакво право да обвиняват ваксините ако детето им се роди с увреждане. Знам много такива, дори на профилната си снимка във фейсбук са с цигарка. Пушат по 2 кутии на ден и после "биг фарма" им осакатила детето. Така е, биг фармата с любимото ви лекарство цигарките.
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хахадори и тезата ти за антиваксърите да е правилна, и те да са точно такива, това си е тяхно право. Къде е широкоразпространената толерантност? Или тя не важи, когато се бърка в джоба на Биг Фарма?
15
20
 
15
 
! Отговори
gg преди 5 години
Само сред близките ми познати имам двама, които като деца са получили гърчове от ваксини. За щастие без сериозни последствия. Продължавайте да се подавате на страхови психози, овце, и вървете под строй да ви осеменяват.
14
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен антиваксъри има и родилки, които отказват захранване на новороденото с изкуствено мляко. Новородени се обезводняват заради майки психопатки.Може да се напише статия и по този въпрос.
13
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея с същите, дето искат и по 5 години майчинство, че д им се пази и работно място...
12
11
 
8
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 5 години
До номер 8 men Никой не ви обръща внимание, всъщност. Като каза Ямбол - сега ще имаш възможност да раждаш в домашни условия :) И още един факт, в държавите където ваксините са препоръчителни, ваксиналния обхват е над 90%, тоест е по-висок от държави, където ваксинирането е "задължително", като Франция, но се навъди с много "антиваксъри" от онези дето пленяват кораби в Малта ;) Майка антиваксър: Ваксините са отрова. Майка антиваксър след 2минути: Пали си цигарка, докато си свива марихуанка
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Освен товакакво общо има домашното лечение на жлъчка с ваксините?
10
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 2018 г. в Сърбия имаше почти 2000 потвърдени случаи на морбили. От тях 14 деца умряха, над 100 с мозъчни увреждания след усложненията от болестта.
9
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако ваксините бяха нещо хубаво, хората нямаше да се противопоставят! Мръсната тайна е, че те носят мноооооого пари на фармацевтичните компании, които щедро си плащат на политиците и лекарите. НЯМА репресивен режим за добро, щом се прилагат репресии към различните, това няма как да е за хубаво, даже и ваксините да осигуряваха 100 годишен живот в цветущо здраве, пак не би било правилно да се налагат по този начин.
8
15
 
11
 
! Отговори
men преди 5 години
да бе ваксър ти знаеш по добре от швейцарците бе. за това живэш в кочинка и те управлява баш свинчок. като сме 20 30 човека и сме наркомани всичките защо ни обръщате внимание. що не ни дадете една област примерно ямболско и да си направим отделна държавичка. кво ше кажеш? герерализациите ти и добре упражнени фразички като "опорни точки" карат ли те да се чувстваш умен. ех ако имаше и некви инжекции с мозък, бре бре бре колко умен щеше да станеш.
7
12
 
13
 
! Отговори
Освен това преди 5 години
Антиваксърите препоръчват тотално отказване от медицината. Имаше публикация на един дето си правил операция за изкарване на жлъчка в домашни условия. Няма да коментирам. Всеки е достатъчно разумен да прецени на кого да се довери.
6
13
 
18
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Хахахаха антиваксърската опорна точка - "болестите изчезвали заради добра хигиена" - няма по-голяма лъжа. Всъщност има - това, че ваксините причиняват аутизъм. Всички ви знаем, че антиваксърите сте едно 20-30 човека в социалните мрежи, но вдигате шум с лъжите си. Вече искате членски внос за групата ви, който е по-голям от цената на една ваксина. Иначе сте против биг фарма :) Антиваксърите сте предимно хипита, които така или иначе не спазвате хигиена. Само наркотици, цигарки, и т.н.
5
15
 
16
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
типична липса на аргументи. били вегани и карали колело за това дай да им ваксинираме децата. ти ли ще го гледаш като стане олигофренче? ти ли ще му компенсираш липсата на пълноценен живот? болестите изчезват заради добра хигиена и хранене, не зарадо ваксини. ако ваксините работят какво те е грижа за неваксинираните деца, твоите нали са ваксинирани.
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДоБа да си раждат, дет си искат. То потомството им ко си мислиш че шай?
3
8
 
21
 
! Отговори
men преди 5 години
в швейцария имунизациите са опционални. в съдилища в италия, канда, америка и други страни е доказано вредното влияние на ваксините. да екстремните случаи са 1 на 1000 примерно но ако това 1 е вашето дете? лекарите нарушават клетвата си да не нанасят вреди. в америка лекарите отказват да се подписват по декларация че носят пълна отговорност за резултатите от ваксинирането. добра идея ли е да се бичат по 10 болести заедно? какво има във ваксините? въпроси много, отговори малко.
2
12
 
16
 
! Отговори
Да преди 5 години
Крайно време беше, както в Италия. По-солени глоби и никакво училище или детска градина ако родителите не спазват законите. Антиваксърите станаха безкрайно нагли. Вече започнаха и да настояват за спиране на автомобилния и авио транспорт, както и за раждане в домашни условия. Хипарщината е нещо неописуемо.
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** да ги остава беее... Естествен подбор и тва е...