Детските кухни не са за всички. Какво да правят децата с алергии?

Нараства нуждата да се готви специално меню, казват родители
31 мар 2019 08:15, Петя Славова
10
Детските кухни не са за всички. Какво да правят децата с алергии?
Снимка: архив, Булфото

Деца с алергии да имат възможност да хапват от специално меню, настояват родители. В някои общини това е практика, но те са по-скоро изключение. Така много семейства не могат да използват услугите на млечните кухни, защото тяхното меню не се съобразява с нуждите на деца с алергии, предаде bTV.

В дневното меню са включени винаги храни с алергени като брашно, яйчен жълтък, масло и мляко.Така родители на деца с алергии могат да използват само частни кухни.  Купон в общинската кухня струва на ден 1.20 лв, а в частната стойността на храната стига до 8 лв. Готовите бурканчета са между 7 и 9 лв.

"На тези деца трябва да се готви с отделни съдове, персоналът в детската кухня трябва да бъде обучен, трябва да се изготви специфичен правилник за утвърждаване на самия режим", обясни Румяна Хараламбова от Дирекция "Здравеопазване" в Община Варна.

В Бургас също от две години има подобно меню.Рецептите изключват 14 групи алеркени като глутен, яйца, млечни продукти и риба. Различават се по маркировката на капачките.

"Нещата, които предлагаме, примерно кускус или фиде са без глутен и без яйца, нишестето е царевично, грисът също", обясни Таня Бурдева, директор на детската кухня в града.

По думите й, промяната не е натоварила бѝджета. Всеки ден от специалното меню се възползват около 20 деца.Най-алергизиращи храни са цитрусите, ядките, яйцата, млякото и глутенът.

"Атопичен дерматит и хранителни алергии са най-честите в ранна детска възраст. Има талони, които се налага да пишем, кои храни да се избягват в детските кухни", обясни алергологът проф. Красимирова Кисьова. Засега се знае, че меню за деца с алергии има в София, Русе, Габрово и Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
до 5 преди 5 години
Правилно ти е наблюдението че там където има по големи общности които имат нужда от еднаква кухня по лесно намират решение.Ако си в някое село в което детето ти е единствено което има алергия към нещо си , няма друго спасение освен самостоятелно готвене специално за детето.Независимо дали майката или си наеме някой готвач да свърши тази работата но и в двата случая времето е отделено за готвене е специално за това дете.Ако има още едно дете същия случай ще е специално за двете деца същото време
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато някой се нуждае от специална кухня най лесния начин естествено е сами да си готвят.защото няма трудно се намери точно нужната специална кухня, за рационализация се търси общността която има нужда от същата специална кухня и общността си търси начин за рационализация няма как някой извън тази общността да има интерес от специална кухня, Когато говорим за алергия няма кухня, въпроса е алергия към какво. а типовете са доста и кухните много видове стават.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как какво правят деца с алергии? Що за глупав въпрос? Майките им готвят.Да не говорим, че това трябва да направят всички кибичещи по къщите си майки по майчинство.
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да може мама да си пие спокойно кафето, да си пуши цигарката и да се предлага в чатовете ли?
3
5
 
24
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Какво да правели? Започват да си готвят, а не да разчитат на някой друг!
2
7
 
16
 
! Отговори
man преди 5 години
А има ли кошер или хахлал детска кухня? Можи би и вегетарианско меню? Май бг-мамите се пооливат, за 1.20 -> толкова
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от геяезелъци. От такава толерантност сме на тоя хал !Все някое малцинство си търси правата. А, ако е за сметка на нормалното мнозинство - най-добре! Тва, ***, тва инвалиди, ***, мюсюлмани и кой ли още не...