Преместихте ли стрелките? Ред е на лятното часово време

На 26 октомври отново сменяме стрелките с час назад
31 мар 2019 08:00, Петя Славова
40
Преместихте ли стрелките? Ред е на лятното часово време
Снимка: pexels.com

Днес, 31 март, в 3.00 ч. след полунощ трябваше да преместим стрелките на часовниците си с час напред. Така преминахме към лятното часово време, което ще продължи до 26 октомври, когато пак ще върнем стрелките на часовниците и ще се пригодим за зимното часово време.

Това ще е последният път, когато местим стрелките. За първи път в България се въвежда лятно часово време през 1979 г., а в Европа това става през 1916 г. Смяната на зимното с лятно часово време е започнала преди 100 години, за да се пести електроенергия и енергоносители, но и да се използва повече светлата част на деня.
 
Лятното часово време дава възможност да оползотворим по-добре дневната светлина, защото се получава съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище, предаде "Монитор".
 
В последните години дебатът за местенето на стрелките е на дневен ред и в Европейския парламент (ЕП). Само преди дни евродепутатите подкрепиха предложението на Европейската комисия смяната на часовото време да бъде прекратена, като дадоха време на държавите членки да се синхронизират до 2021 г., а не както комисията първоначално предложи това да стане през 2019-а.

До 1 април 2020 г. страните членки трябва да уведомят Еврокомисията кое време избират - лятното или стандартното, популярно като зимно часово време. ЕК си запазва правото,  ако има проблеми и държавите не са успели да се синхронизират, директивата да бъде отложена или отменена.
 
Ако дадена страна избере лятното часово време, това означава, че последно ще сменя стрелките през март 2021 г. А ако се избере зимното, означава, че стрелките ще се местят за последно през октомври с.г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес бг отново са във вихъра си:Подзаглавие: "На 26 октомври отново сменяме стрелките с час назад"Тяло на статията: "Това ще е последният път, когато местим стрелките."Не знам къде е недоразумението - сменяме стрелки/местим ги, за последно го правим/през октомври пак...
9
12
 
35
 
! Отговори
недоспал преди 5 години
Лятното часово време е в полза на бизнеса. Зимното е в полза на хората и тяхното здраве. И не е вярно, че не е от значение. Политическото решение ще бъде лятно часово време. Не се съмнявайте в това.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кокошките 'ще снасят повече' яийц.а
7
3
 
30
 
! Отговори
Пясъчен часовник преди 5 години
Ако през 79-а бг е изоставала с 50-60 години, то вече изоставането е неизмеримо. Като бананова република би трябвало новата часова зона, която ще бъде избрана като постоянна, да се съобрази със сезона за бране на банани.
6
7
 
18
 
! Отговори
malart преди 5 години
Все повече хора не разпознават часовник със стрелки. А и нямат такъв. Изразът "преместваме стрелките" е овехтял.
5
3
 
10
 
! Отговори
Ъъъ, ко? преди 5 години
Има, има :) Че иначе трябва да си наеме немец, французин или италианец.
4
5
 
14
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
Ако няма изгода от тебе и за тези пари няма да те държи...
3
12
 
22
 
! Отговори
Ъъъ, ко? преди 5 години
Да ви кажа, все ми е тая кое е времето и през кой сезон. Просто известно време си се появявам в офиса с час закъснение. Докато се напасна. Кое било? Нещо щял, нещо шеф да ми се озъби ли ?! За тия пари които получавам единственото му право е да ми благодари, че все пак съм се завъртял из офиса за малко!
2
16
 
16
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
И защо ми е този стрес?Пак гадните комунисти са въвели тая простотия у нас през 1979.
1
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой знае какво станало толкоз голям праз.