Българските пенсионери искат на морето, не на село

Все повече си купуват жилища за трайно установяване там
Обновена: 2 апр 2019 12:00 | 2 апр 2019 12:00, Петя Славова
48
Българските пенсионери искат на морето, не на село
Снимка: архив, Булфото

Българите все повече залагат на ваканционни имоти. В Созопол покупките представляват 34% от всички купувачи, като вече руснаците са по-малко - 30%. Сделките с граждани от Украйна са 17%, сочат данни на компания за недвижими имоти.

Експертите делят родните клиенти на две основни групи. "Първата група са хора от средния и висишия мениджъмн, обикновено семейства с деца. Вече разполагат с едно или повече собствени градски жилища и търсят класически ваканционни имоти", казва Екатерина Желяпова, търговски директор в компанията.

По думите й, този тип купувачи са склонни да платят по-висока цена, за да получат продукт с по-високо качество. И не желаят да правят компромиси с характеристиките на имотите. От съществено значение са качествата на жилището - хубава гледка, добро разположение и локация..

Допълнителните услуги, предлагани в комплексите, носят добавена стойност на имотите, посочват от компанията. Клиентите, които прекарват повече време в жилищата си, отдават сериозно значение на активностите за деца - спорт, арт школи, езикови курсове.

Другият тип клиенти са по-възрастни и избират курорти като Поморие заради възможността за целогодишен престой и наличието на балноелогични центрове. Причините за покупка са свързани с желание за трайно установяване и добро вложение на спестените средства, пише "Труд".

Повечето планират да се нанесат до 2-3 години след покупката. "Характеристиките на града и предлаганите имоти предполагат различни изисквания на клиентите. Водеща е функционалността, тъй като собствениците предвиждат целогодишно ползване и жилищата са едновременно ваканционни и градски. Клиентите обръщат повече внимание на цената и разчитат на изгодни решения", уточнява Желяпова.

По думите й, пазарът на самостоятелни къщи представлява един по-малък отделен сегмент. Тези имоти са търсени от семейства с деца, които разполагат с по-високи доходи. Поддържат висок стандарт на живот и искат да го пренесат в морския си до Много често основното им жилище е къща. Затова предпочитат да са отделене и държат на собствено пространство около имота.

Наблюдава се и увеличение на сделките с ваканционни имоти, осъществени чрез външно финансиране през изминалата година. Този тип покупки вече достигат почти 20%. За сравнение, преди година сделките с жилища край морето с банково участие представлявали единични случаи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
3
 
! Отговори
Старец белобрад преди 5 години
Ние, от пенсионерския клуб ще съберем по няколко месечни пенсии и ще си купим заедно една гарсониера на морето. Всеки ще има право да я ползва по два дни в годината. Кеф...
42
2
 
8
 
! Отговори
пенсионер преди 5 години
Да наистина бг пенсионерите масово купуват имоти на морето и аз съм замислил да си купя но не знам по колко да спестявам като пенсията ми е 230 лв. Не е зле да си купя некое друго имотче ама държа да е на брега на морето
41
0
 
14
 
! Отговори
... преди 5 години
така само по статистика, която м/у другото никак ама никак не е вярна, 1.5 млн пенсионери вземат по 100евро пенсия. В деиствителност май са повече! Така, че когато 10000 човека пенсионери вземат по 2.5к а може и нагоре лв пенсия и си живеят на морето то това не значи че БГ пенсионера живее на all inclusive на морето! Та така драги ми смехурковци!
40
2
 
28
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Предимно военни и милиционери,нормално е да продължат да не правят нищо.За останалите бачкането свършва с края на живота.
39
8
 
7
 
! Отговори
Я па я..! преди 5 години
Капитализма прави чудеса.
38
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези не са от пенсионерите,които с пот на челото са изкарвали минималната раб.заплата.Това ще да са от ония,на които всяка година им увеличават заплатата,защото иначе плашат със стачки.Щом търсят арт школи и езикови курсове са ми ясни.
37
2
 
15
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Е за искане искат ама са сиромаси.Едно е да искаш друго е да можеш да си го позволиш.Иначе искат пенсионерите мечтите са безплатни защо да не искат?
36
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак платена публикация.Грешка отново.
35
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с 200лв пенсия ли бе?...
34
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пфф кой има средства за едно жилище, та и за второ ваканционно хахаха ужас това за германските пенсионери по-скоро важи
33
8
 
22
 
! Отговори
pensioner преди 5 години
пенсионерите ще спасят сезона. бочко ше тегли пак едно заемче от неговите приятелчета със шапчиците, едни 8 милиарда пак и че резервира на всички пенсии по един уикенд на слънчака при неговите приятели хотелиерите хотелчеви и други знакови фигури от прехода. ше има безплатни бифети с остатъците на ингилизите, басейни, партита. ще е улудница. давай бочко, за това всички ще гласуваме за теб.
32
3
 
25
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Що да не искат по морето?Цял живот са работили,Цецо Маратонките и депутатите да не са работили ,че са запотили от работа,а пък си карат ваканции и екскурзии,и си водят жени и любовници с държавни средства?Журналиста, това са твои,наши родители,
31
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СЛЪНЧЕВ БРЯГе изцяло в ръцете на МАФИЯТАКато пишеш пиши кой командва мафията.Миналата година в Чевермето в Несебър имаше частно парти а присъстващите бяха само назобени дебеловрати мутри с Мерцедеси, БМВ-та и Ауди-та.Имаше и един Ролс Ройс - на Бенчо Бенчев от БСП.Кой командва според теб?Бенчо е отишъл да пие кафенце с Ролса насред сборището на мутрите а?
30
4
 
30
 
! Отговори
ха преди 5 години
Български пенсионери - я пак помислете и тогава пишете ...
29
4
 
27
 
! Отговори
А за пенсионерите ? преди 5 години
А за пенсионерите забравихте ли след като минаха изборите ? Забравихте ли обещанията си (заради които ви избраха) за 300 лв. минимална пенсия, повишаване на всички пенсии и падане на тавана на всички пенсии ? Всъщност таван на пенсиите няма в нито една друга европейска страна. Какво стана с парите за пенсиите?
28
6
 
22
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Щом ЦЦ не е купил там апартамент значи не става!
27
3
 
27
 
! Отговори
пенсионер преди 5 години
Страшна работа, направо хванахте "Дедо Боже" за шлифера.Пародия.
26
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе така си е, нашия пенсионер надмина швейцарския и шведския. Нема лабаво.
25
5
 
42
 
! Отговори
НА СНИМКАТА преди 5 години
може и да са БЪЛГАРИ. То нашите пенсионери само зимата ходят да видят морето..Поздравявам РЕДАКЦИЯТА за тънкия хумор
24
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е добре щото по селата нивите пустеят и ги продават на безценица на турци и с тях купуват апартаменти.