Случаите на морбили вече над 300, да се готвим за западнонилска треска

Пикът на треската ще бъде през есента, каза проф. Кантарджиев
9 апр 2019 09:05, Петя Славова
38
Случаите на морбили вече над 300, да се готвим за западнонилска треска
Снимка: архив, Reuters

Повече от 300 са случаите на морбили в страната. Увеличават се в Самоков, Ихтиман и София. За това алармира проф. Тодор Кантарджиев – национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Първи случай на шарката във Велико Търново беше регистриран в петък. Заразен е мъж, за когото се предполага, че се е инфектирал в чужбина, тъй като през последната година е пътувал на много места. 35 деца, болни от морбили и за които има медицински документ, че са ваксинирани са били тествани в референтна лаборатория и само при едно се е оказало, че има антитела, каза още проф. Кантарджиев. Кантарджиев за пореден път предупреди семействата с малки деца да внимават и да не водят неваксинирани малчугани в държави, където има морбили – например Македония, Сърбия, Гърция.

Напада ни най-опасната западнонилска треска в предстоящото лято, съобщи още той пред БНТ. Затова е най-важно мерките да се взимат, преди да започнат проблемите. Сега е моментът те да се предприемат, за да няма комари във водоемите, тъй като точно те пренасят инфекцията, допълни специалистът. По думите му отрано трябва да се пръскат тревните площи и срещу кърлежи. Той обяви, че през 2018 г. в Европа са боледували около 1500 души.

Проф. Тодор Кантарджиев подчерта, че в страните около нас има огнища на заразата и това е още една причина санитарните власти да предприемат мерки отрано. Това е заболяване, свързано с възпаление на мозъка. За съжаление, то причинява доста висока смъртност. Миналата година около 400-450 души са боледували в Гърция, над 450 в Сърбия, 260 в Румъния, каза проф. Тодор Кантарджиев. Ние засега ще се хвалим, защото има с какво да се хвалим. Само 13 случая хванахме миналата година.

Тази година Италия, Франция и България са предупредени от европейските здравни служби за висок риск от западнонилска треска. Причината - миналата година, ако в Европа 7 пъти са се увеличили случаите на това заболяване, то в България се увеличиха 10 пъти, допълни той. От 200 души, ухапани от комари, които носят западнонилска треска заболява само един.

Пикът на заболяването е през есента, след като инфекцията се развие, припомниха микробиолози. То засяга централната нервна система. Човек губи съзнание или се дезориентира. Не може да каже дори името си и не знае къде се намира. Лечението е болнично, като терапията се осъществява в неврологичните клиники или отделения. Обикновено от 10 заболели с възпаление на мозъка, 8 или 9 оздравяват след няколко месеца. 80% от хората, заразени с нилска треска, нямат никакви симптоми. Няма и да разберат, ако не се изследват. При останалите 20% най-често ще протече като летен грип. Само 1% ще развият някаква форма на менингит или енцефалит.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Интересно! Другарят Тодор Кантарджиев сам признава, че детето е ваксинирано и въпреки това е било поразено от морбили. Кантар, а ваксина срещу гестационен диабет при мъжете няма ли да препоръчаш?
8
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До антиваксДа, ефективността е впечатляваща. Защото масово не слагат ваксините по настояване на родителите, а в картона записват че са сложени. Следва и благодарност, разбира се.
7
2
 
17
 
! Отговори
Морбил преди 5 години
Чувам все по-често как неваксинирани деца си имат попълнен имунизационен паспорт. Важи народната мъдрост и правило - като има търсене има и пазар. Но за такива неща това се случва само у Бегето, което е в рамките на ЕС и твърдо стои зад моралните устои на цивилизования свят.
6
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен морбилито,западнонилската треска,НАТО са пснали над БГ и гаден пролетен грип. Трябва да напуснем Нато,да поискаме от Ердоган с руските С 400 да пази и небето на БГ от натовски ръсещи кеймтрелс и биологично оръжие самолети. Ще ни избият за нула време така. Третират ни като хохлите. Няма кой да защити бг народ.
5
17
 
13
 
! Отговори
антивакс преди 5 години
35 деца, болни от морбили и за които има медицински документ, че са ваксинирани са били тествани в референтна лаборатория и само при едно се е оказало, че има антитела----------------------------------впечатляваща ефективност!
4
9
 
11
 
! Отговори
ГОСТ преди 5 години
"Случаите на морбили вече над 300"Това като процент от населението колко е? Нещо ми се чине че не стига и 1%.Някой хора изпадат направо в истерия като за свинския грип. После да не се разбере че истерията е пак за пустата печалба и комисионни?
3
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Резултатите от военните биологически американски лаборатории в Грузия, Казахстан, Полша, Англия
2
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Много и незнайни болести ще се явят.Хората ще падат по улиците,без видими причини." баба Ванга
1
4
 
28
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Как само при едно дете има антитела, някой ще провери ли какви ваксини са им сложени?