Пчелите в България умират: В Добричко със 70% по-малко

Преди седмици високата смъртност бе в Смолянско
16 апр 2019 10:25, Петя Славова
37

Колко голям е мащабът на загубите за пчеларите - след като кошерите в Добричко осъмнаха със 70% по-малко пчели и има ли връзка с високата смъртност в смолянско преди седмици? Темата в студиото на "България сутрин коментира председателят на Обединения български пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов.

"Смъртта сред пчелите е ежегодна и тя основно се дължи на неспазване на нормативната уредба. Почвата се третира с препарати, които съдържат много пестициди, за да се опази от вредители и диворастящи растения. Това е основната причина за смъртността сред пчелите", посочи експертът.

Той допълни, че част от тези пестициди отиват в кошерите, а след това и в хранителните продукти.

Михайлов сподели пред Bulgaria ON AIR, че въпреки това, пчелите през последните години са почти двойно повече от преди десет години, според агро статистическите данни. По думите му има едно преразпределение на пчеларите.

Относно загубите на продукция, които са претърпели пчеларите и могат ли да търсят правата, специалистът коментира така:

"Процедурата е съгласно нормативната уредба. Има два закона - законът за защита на растенията и законът за опазване на пчелите. В рамките на 24 часа след установяване на умрели пчели в кошерите може да се извика една постоянна комисия, която да издаде констативен протокол и да вземе проби".

Според него вината за смъртността на пчелите не трябва да се търси у пчеларите, а у ползвателите на земите, които пръскат почвата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, нищо. Важното е, че калинките са в изобилие.
31
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 5 години
Тестове кошери подават че се ползват дигитално холограмни обемно обсебващи оръжия.Подобни терористични обсебвания засякохме в България по време на убийствата на десетки хиляди заводи изхранващи Българите.Тестове на празни кошери дават инфо за пореден убит завод изхранващ домашните хора и укрепващ тяхната неозойска биосферна охрана
30
0
 
3
 
! Отговори
Златко преди 5 години
Гледайте филма на Найт Шиамалан "The Happening". Там е показано много за пчелите.
29
0
 
1
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
Българите умират и пчелите умират. Просто е. А умират, защото на власт е Бойко. По територията ще останат само неговите деграданти, които се наричат "българи", ама с европска ориентация, а там знаем, какво значи тя;)))
28
3
 
4
 
! Отговори
курнелия БСП преди 5 години
Спасете пчелите!!!Гласувайте за БСП.
27
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега #18, цитирах фолклора на българските мюсюлмани.
26
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма никакви ГМО-та.Земеделието започна да се развива и БСП саботира отрасъла.Това е!Терористите не знаят мярка!
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тук пишат адски много секта-ненормалници, то не е апокалипсис, то не са глобални конспирации, ЦРУ го пръскал с отрови, ГМО било отрова, задавало се второто пришествие и т.н. - жалка и тъжна история.
24
2
 
7
 
! Отговори
До 24 преди 5 години
И аз като плиткоумен да попитам "умника" в твое лице, как ще се изхранваме ако използваме пестициди? Моля те да ми разясниш на мен непросветения неверник с твоето секта слово.
23
6
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
Да аз плиткоумен за това знам, че е имало растения и преди появата на пчелите, че опрашването се осъщества както от пчели така и от пеперуди, птици, прилепи и редица насекоми, но пък само определени видове разчитат изцяло на такова посредничество. Общо взето като един *** човек, знам че всичко е въпрос на еволюция, растенията се размножават според условията, ако няма кой да им разнася полените, природата ще намери друг начин.
22
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако не се пръска с пестици реколтата ще бъде унищожена от вредители и примадоните пишещи тук за отрови, ще умрат от глад първи."Рядко прибягвам до кфалификации, ама ти си слабоумен.
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Щатите непрекъснато се внасят пчели от Мексико,защото няма кой да им опрашва гмо-соята и царевицата!
20
3
 
23
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Някъде бях чел че по някакви директиви ябълките трябвало да се пръскат 25-30 пъти в годината.Не пчелите ами и прасетата ще измрат
19
4
 
11
 
! Отговори
Сами проверете! преди 5 години
НАТОвските самолети пръскат със химия почти всеки ден. Хората вече съвсем открито го заявиха няколко пъти че от 2019г разширяват глобалната програма за модификация на климата. Dr. David Keith - Harvard University Този е един от ръководителите на частната програма която се ко-финансира от фондацията на Бил Гейтс.А глобалната програма я ръководи бившия директор на ЦРУ - John Owen Brennan. Той публично заяви че програмата им има осигурен първоначален бюджет 10 милиарда долара годишно.
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.Спокойно такива сектанти като теб, ще бъдат спасени от кораба-майка изпратен от рептилите населяващи планетата призрак Нибиру.
17
2
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
извод цената става 20 лева за кг
16
5
 
25
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Измирането на пчелите е един от белезите за наближаващия край на света.
15
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не се пръска с пестици реколтата ще бъде унищожена от вредители и примадоните пишещи тук за отрови, ще умрат от глад първи.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТанюТяню напалвай към пещерата, на никой не му дреме за мнението на секта-ненормалници като теб. Като не ти харесва пшеницата, отивай на село да садиш лимец, но те предупреждавам маникюра ти ще отиде на кино.
13
6
 
21
 
! Отговори
SS преди 5 години
Поредното знамение.....краят е близо.Малко остана.