Стотици вярващи на поклонение в Бачковския манастир

На втория ден от Великден се провежда литийно шествие
29 апр 2019 10:30,
30
Стотици вярващи на поклонение в Бачковския манастир
Снимка: BulFoto архив

Стотици вярващи се събират днес в Бачковския манастир, за да се поклонят на чудотворната икона на Света Богородица. Светинята се изнася веднъж годишно, за да се извърши литийно шествие с вярващите, съобщава bTV.

Молитвите на всички миряни са отправени към чудотворната икона на Св. Богородица, която е обкована в сребърна ризница и се съхранява в малката църква на Бачковския манастир.

По традиция някои прекарат нощта тук и на сутринта заедно извървятват пътя от манастира до местността Клувията с иконата на ръце, където според поверието е била скрита.

Точното име на иконата е "Св. Богородица Умиление". Тя е подарена на манастира от грузински монаси през 1311 г. Според легендата иконата преди векове е укрита в Клувията от монаси и след много години по излъчваната светлина е открита от две овчарчета. Тогава е върната в манастира, но изчезва оттам и отново е намерена в същата местност. Това се повтаря три денонощия. Накрая след съновидение на един от монасите иконата е поставена от дясно на входа на църквата, така че всички да минават край нея.

Всяка година на втория ден от Великден, понеделник, украсена с венец от цветя летящата икона се изнася от монасите и с литийно шествие се отнася от манастира до местността Клувията. В местността има параклис, пещера и аязмо. Литийното шествие е изографисано на стена на Бачковския манастир през 1846 г.

От днес започва Светлата седмица. В православната традиция тя е посветена на светлината, донесена на света от възкръсналия Христос, пише БНТ.

През Светлата седмица се прославят светите апостоли и Света Богородица. Периодът завършва с Томина неделя - денят, в който Божият син се явява на невярващия във възкресението му апостол Тома.

До неделя храмовете се огласят от празнични песнопения, а християните се изпълват с духовна радост и надежда за вечен живот.

Вярва се, че колкото по-празнично е настроението през тази седмица, толкова по-хубава ще бъде и годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Народът-***,животът- тежък, скучен!"...........................как правилно го е казал поетът!!!
6
15
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Хубуу, обаче вярващи в какво? Щото няма как да е в бог, понеже доста отдавна учените доказаха, че бог е измислица и не съществува.
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А вие плюещитв сте евнусите на България!
4
10
 
10
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Аз съм на мнение, че монасите трябва да запазят благоприличие и отдаденост на Бога, а самата църква да се модернизира като стане по-достъпна и разбираща проблемите на миряните. А то точно обратното става.На публични домове ги обърнаха тези манастири!
3
11
 
10
 
! Отговори
Абраксас преди 5 години
Тъжна работа е това на снимката, но...кой колкото може - менталните вируси се хващат много лесно.
2
9
 
16
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Вертепа на вертепите.Такава *** е там, че му е бедна фантазията на обикновеният вярващ. Агнешко и блага ракийка монасите обичат най - много и....скъпите коли с дебели ланци!
1
19
 
15
 
! Отговори
x преди 5 години
овце с промити мозъци