Не глоби, а затвор за незаконните ловци на трюфели

От бранша настояват за по-строги мерки в законодателството
30 апр 2019 17:37, Екип на Bloomberg
54
Не глоби, а затвор за незаконните ловци на трюфели
Снимка: Pixabay

 Глобите за незаконния добив на трюфели у нас са по-скоро символични за един толкова богат пазар, според Росен Иванов, председател на Асоциацията на ловците на трюфели в България. Той коментира предложения законопроект от Обединени патриоти за регулацията на бранша в студиото на Bloomberg TV Bulgaria.

„Към момента глобите от 1000 до 3000 лв са прекалено малки, но желанието ни е по-скоро незаконния лов на трюфели да се криминализира“.

Законопроектът предвижда регистрация в лицензирани асоциации, в които да се провеждат обучения на хора и кучета за правилното експлоатиране на българските залежи от благородната гъба в природата.

„България е най-големият износител на трюфели в света, а Италия е най-големият вносител“.

Цената на кулинарния деликатес достига десетки хиляди евро в зависимост от сорта, размера и качеството на трюфела. За миналата година бизнесът е отчел над 200 млн. лв. приход, което само доказва нуждата от регулация в сектора.

Всичко по темата можете да научите на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
9
 
! Отговори
Циник до неукия 23 преди 4 години
https://amp.zdf.de/video/https%3A%2F%2Fapi.zdf.de%2Ftmd%2F2%2Fios_android_native_1%2Fvod%2Fptmd%2Fmediathek%2F161111_avs_hie----------Те ти и филмче за трюфелната война И В ИТАЛИЯ.... белите трюфели от Алба - Италия ....грам трюфел = грам злато!Ганчовците сте неуки....няма лошо....но и не искате да учите....вие сте родени научени!
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Боко,парламенто и техната пасмина ромите могат всичко да вършат безнаказано да взимат пари,крадът,убиват,обират трюфели,стават иманяри....А за българите само наказания,забрани,глоби,затвор,увеличения на цени,данъци...и ГМО до дупка.
19
5
 
5
 
! Отговори
Циник до 23 преди 4 години
Караш ме да се повтарям....хем си просто...хем си гладно....*** най-лошото е ...Че те кръщават ...а ти пъpдиш!За тези семейства в Южна Франция - ТОВА Е ОСНОВЕН ПОМИНЪК - *** !!!!Все едно - на теб - някой да ти открадне хляба за цялата година!Ем гладно...Ем просто!
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ги избият ама друг път.То това да не са овце вкарани в кошарата? Ще има и избити Но и ще го прогонят вълка до някъде! А повечето ще са си в дупките по чукари и паланки! -:) Зарежете тая работа! Хищник трудно се затрива!
17
5
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Тук в България най-разпространени са трюфелите от по 200-300 лв./кг.,но се срещат и такива от по няколко хиляди лева. Бракониерите тарашат всичко, без регулиране и контрол. Баш ловците предпочитат по-малко количество за сметка на качеството, разбира се с помощта на кучетата.
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А лайка можем ли да берем? Или и там има намесени интереси и наши хора? Тва лакомията няма оправия, ей.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ***, не знам дали се водят войни за трюфели на Запад, но ако е така това означава само едно - че оскотяването на индивида върви с пълна сила на всякъде. В твоите коментари прозира някакъв телешки възторг, от трюфелните вендета. Та не знам за Бай ***, но твоята защита на убийство за трюфели, говори за твоето ниво (или по скоро липса на такова)
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей тоя парадиращият"председател" за дестина+ години авджилък,колко данъци, наеми и осигоровки е платил?
13
5
 
7
 
! Отговори
Циник до 14 преди 4 години
По нататък в същата статия...Организирани банди обикалят "Златния триъгълник" в Южна Франция където са добивани 60% от френските трюфели...Крадци на 20кг. трюфели на стойност 12 000 евро са заснети от камери на собственика на гората ... и са заловени от полицията...и т.н.*** хем сте прости...хем не щете да се учите!
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време беше тия "ловци" разораха всичко.
11
3
 
4
 
! Отговори
Циник до 14 преди 4 години
В какво вярваш ти ... неграмотния селянин ...няма значение в случая...Заглавието на статията Frankreich Der Trueffel-KriegФранция - Трюфелната - Война!
10
1
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Затвор ДА!! ама за тези които ги изнасят тези трюфели!! Пуснете ги на БГ пазара бре- хората така и така са гладни - ами поне да си хапват трюфели по 10 лв КИЛОТО))Поне да се хвалим пред Европа че сме бедняци и те ни заливат с евтини имитации на шоколади кока кола мръсни зеленчуци и вредни яйца и месо - ама ние ще ПЛЮСКАМЕ ИСТИНСКИ ТРЮФЕЛИ !! хм!
9
2
 
5
 
! Отговори
Циник до 14 преди 4 години
Селчо..Бих ти постнал линк за цялата статия...но ще го изтрият....Пред съда са се събрали 300 съселяни на убиеца ( от общо 2000 ) с плакати:"Всеки крадец на трюфели - заслужава да бъде застрелян като куче!"Шеметаците в България - си приличате - че знаете всичко по-добре!
8
6
 
3
 
! Отговори
Циник до 14 преди 4 години
Гледало си...ушите си - без огледало!
7
10
 
2
 
! Отговори
Циник до 8 преди 4 години
Това, че ти си npocто ... нищо не означава!Беше двусериен документален филм по 3SAT.Не само, че ги охраняват....а между семействата се водят кървави вендети - за кражба!Както казах - *** от трюфели...и cвиня от кладенчова вода !Ем гладно...ем просто!
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всякъде се знае,че Италия и Франция са най големите в този бизнес и изведнъж България се оказва най големия играч.Само по тихо , защото Македонците като прочетат тази статия ще кажат,че всички труфели са от Струга като Струга нема друга.
5
9
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Във Франция - селяните охраняват горите в които растат трюфелите с оръжие!Сигурно е така, защото брането на трюфели не бива да е безразборно. В повечето от случаите бракониерите разправят все още неузрелият мицел и оставят труднопоправими щети. Ловят се трюфели, защото при намирането им най-често се използват добре обучени ловцжиски териери, а бракониерите копат навсякъде.
4
14
 
7
 
! Отговори
Циник преди 4 години
*** сравнява трюфела...с бъз и мента...Ем гладен ... ем ***!Във Франция - селяните охраняват горите в които растат трюфелите с оръжие!200 000 000 бе ганьоооооо....каква мента и бъз са те погнали?
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредните които не са се добрали до държавна хранилка правят ялов опит. Утре и брането на бъз и мента ще искат да се наказва.
2
2
 
25
 
! Отговори
Ноби преди 4 години
Поредната смешна организацийка , която иска да намаже нещо. Кои сте вие бе смешници