Божурище може да остане без божури

Цветето, включено в Червената книга, може да изчезне
22 май 2019 11:55,
9

Рядък и защитен вид растение е напът да изчезне. Природозащитници алармират, че заради разораване има опасност Божурище да остане без божури.

Цветето е включено в Червената книга на България и в приложение 3 на Закона за биологично разнообразие. От него са останали много малко, не само в България, но и на световно ниво, сподели активистът Десислава Алексиева.

Цветето фигурира в герба на Божурище и е дало наименованието на населеното място, а в момента на територията му има оцелели само няколко растения. Защитената местност, която е обявена, е на територията на село Волуяк. Затова за нас е ценно тези стотици растения, които са на тази малка площ, да бъдат запазени", допълни тя.

Алексиева коментира, че когато растението попадне в територия на частен имот, собственикът му може да си го разорава и да го унищожава.

"Защитената местност попада в границите на Столичната община, докато в Божурище има много малко останали екземпляри. Растението е защитен вид и унищожаването му е забранено, но не е необходимо да наблягаме на забраните, а на активните мерки за опазването му“, посочи пред Bulgaria ON AIR представителят на "Биоразнообразие" Петко Цветков.

Като възможните посоки той вижда или изкупуване на частните имоти, които са най-богати на растенията, или от държавни терени да минат във владение на Министерството на околната среда.

"Възможност видът да бъде спасен е и направата на нови популации. За това е необходимо и институциите да се задействат, защото ние постоянно подаваме сигнали, но те действат доста тромаво", смята представителят на БАН Йордан Кошев.

По темата има организиран и национален конкурс за детски рисунки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
име преди 4 години
на път
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз предлагам Божурище и Волуяк да се заравнят, да се засее божур, района да се огради и вътре да се пускат само "героите" от клипа - има ли някой против тази велика идея?
7
1
 
10
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Ха, ха . Останало е без божури.Летището, без самолетАрмията без войици.Държавата България , без българи.Само апартаментите се увеличават - нека да има за ромите , да си поживеят
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чак не мога да повярвам, че е възможно някой да произведе такава простотия.
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе да ви имам проблемите!Виж, ако някой ден Виена вземе че остане без виенски шницели и виенско кафе, Прага без пражка шунка, Хамбург без хамбургски салам и Лесковац без лесковачка скара, е те тогава ше я увапцаме!!!
4
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мечтата на зелената секта - дивотия на макс и съсипване на колкото е възможно човешки животи! Ще превръщаме земеделски, жилищни и индустриални терени в пустеещи земи - кръгли и.диоти.
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново екоталибански нелепици - божури има колкото искаш, хората си ги отглеждат в дворове, парници и т.н., всеки може да си купи букет с божури. Защо от зелената секта решиха, че трябва да има някакви диворастящи буреняци на всяка цена? Даже плашат с наказания!? Аман от тези сектанти, очевадно целта да е да заграбят даден терен, да изнудват някого, да вдигнат шум, за да им дадат субсидия и т.н. - това са много долни хора, които един ден ще си получат заслуженото.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За сметка на това пък кмета им продаде 80 дка общинска зема на цена 1,60 кв/м :) да и бетонира тревната площ около общината, ама не случайно там снимаха "столичани в повече" досущ са като във филма, циркаджии. Най-добре е да го прекръстят на Герберурище и да засадат там гербери, особенно около кръчмата на кмета
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън-дрън.На герба на Божурище също така има и самолет, защото там е било едно от първите летища в България, но и от него в момента има само руини.Единствено конната база си стои - да унищожават божурите и да турят как един кон се хили бодро на герба. Поне ще отразява истината.