Рибката, салатката – как я приготвят по морето? БАБХ ще ги пробва

Проверките - насочени към заведения "all inclusive"
5 юни 2019 10:50, Петя Славова
12

Засилени извънредни проверки на заведенията и обекти за търговия с храни по морето започват инспекторите на Агенцията по безопасност на храните, съобщава Bulgaria ON AIR.

Силите им ще са насочени освен към заведенията, и към фирми за кетъринг и хотели, предлагащи услугата "all inclusive" във Варна, Бургас и Добрич.

Проверките ще продължат през цялото лято. Следи се за качеството на храната и дали персонала има здравни книжки. Освен това инспекторите проверяват и дали са вписани в дневника, който задължително трябва да водят.

Първото нещо по отношение на храната е тя да бъде доставена от регламентиран доставчик, да бъде в срок на годност, да бъде правилно съхранена и след като бъде сготвена в рамките на не повече от 3-4 часа тя да бъде предложена и консумирана.

Особено с рибата е, че трябва да е или замразена, или охладена, да няма миризма. От един от най-оборотните ресторанти в Бургас казаха, че до сега не са имали оплаквания от клиенти. Те уверяват, че съхраняват продуктите в специални хладилници, а доставките се правят всяка сутрин.

Според инспекторите, заради честите проверки собствениците на ресторанти са започнали да спазват правилата по-строго.

Инспекторите към Българска агенция по безопасност на храните ще извършват проверки и по сигнали на туристи, които ще могат да се подават онлайн или на открития горещ телефон на Агенцията.

Едно от най-сериозните нарушения, които са констатирали инспекторите от Агенцията по храните е продажбата на риба на открити места.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Дърта ЧанДа преди 4 години
а мазнината у фритюрнико? смяна един път на сезон, как няма се одрищи човек?
6
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Да чукам на дърво за десетките години на нашето Черноморие, от началото на 80те до мин. лято, имам само два хранителни кошмара.1993 - Три дни се оригах на умрели катерици след консумация на мелба в кафене в Ст.Несебър.2015 - Два дни лъвове и тигри се гониха в корема ми след консумация на сафрид в Поморие.
5
1
 
5
 
! Отговори
Georgiev преди 4 години
Миналото лято след рибка в заведение на плажа на Синеморец си докарах много приятни стомашно-чревни проблеми. Иначе мястото е готино!
4
0
 
1
 
! Отговори
fake news преди 4 години
тази от 1.30 на къв език говори??? една дума не и разбрах.
3
1
 
9
 
! Отговори
Него преди 4 години
Особено цацата я правят като каша отвътре.
2
0
 
5
 
! Отговори
Трайно безработен преди 4 години
И АЗ бих пробвал ама не дават без пари !
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като човек който живее във Варна мога да препоръчам на хората посещаващи заведенията по плажната ивица яжте всичко друго но не и риба и миди... честно казано бих пропуснал и "пържените" картофи.