Тъжно! Пожар изпепели гнездо на щъркели, две малки изгоряха

Пожарникари и жители на Гложене не успели да помогнат
Обновена: 26 юни 2019 09:22 | 26 юни 2019 09:00, Елка Василева
53
Тъжно! Пожар изпепели гнездо на щъркели, две малки изгоряха
Снимка: bTV

Щъркелово гнездо изгоря във врачанското село Гложене. Изгорели са и двете малки щъркелчета в него. Трагедията е станала въпреки усилията на хората да ги спасят. Не са успели да помогнат и пожарникарите.

Двойката щъркели се заселила върху електрически стълб преди няколко години, но все не успявала да отгледа поколение, разказва bTV.

"Едната година почнаха да летят и паднаха на къщата – умряха щъркелчетата, а пък друга година имаше буря и самите яйца ги свали долу до стълба", разказва Христина Лалова, жител на село Гложене.

Тази година съседите в Гложене стискали палци всичко да е наред с двете щъркелчета и се възхищавали на дългоклюните родители. "През деня им правеха сянка, предполагам женския, разперваше криле да ги пази от горещото слънце, отскоро започнаха малките да показват главички извън гнездото и видях, че са две", обясни Дима Бонева.

Трагедията станала в късния следобед в понеделник. Не било нито толкова топло, нито пък имало буря, разказват хората. Те се обадили веднага на 112 и докато чакали помощ, се опитали да спасят гнездото.

Изпратената от селското кметство вишка също не успяла да помогне. За десетина минути гнездото изгоряло. Когато пожарната пристигнала, остатъците от него и трупчетата на двете щръклета били на земята.

Жертва на огъня станали и десетина гнезда на врабчета. От пожарната предполагат, че става въпрос за късо съединение.

"Не мога да обвиня никого, освен че процедурата е много тромава и този спешен номер всъщност не е толкова спешен, не може да звъниш, да дадеш адрес и те да те разпитват до девето коляно, какъв си, що си, къде живееш, в крайна сметка щъркелчетата умряха, щъркелите са бездомни, снощи седяха на стълба и имам усещането, че плачеха,  търсеха си малките, кръжаха над стълба, това е трагедия", каза Дима Бонева.

Дима качва клипчетата и снимките в социалната мрежа с единствената цел да накара институциите да действат по-бързо в такива ситуации. Както и да призове тези, от които зависи, да  поставят метална платформа за щъркели върху стълба.

Според местните това е трябвало да се случи още миналата година, когато гнездото изгоряло по подобен начин, но жертви нямало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо това гнездо не е било обезопасно? Това не е ли работа на БДЗП или и те вече са я подкарали през просото?