Чудо в планината: 77-годишен оцеля 5 дни без храна в Балкана

Мъжът бил и диабетик, наоколо имало диви животни
Обновена: 30 юни 2019 08:02 | 30 юни 2019 07:45, Петя Славова
40
Чудо в планината: 77-годишен оцеля 5 дни без храна в Балкана
Снимка: архив, Булфото

77-годишен мъж остана жив, въпреки че 5 дни бе в неизвестност. Възрастният човек изкарал това време под открито небе в Еленския балкан без храна и сред горски хищници. Късметлията е от град Дебелец.

На 25 юни тръгнал към къща на свои близки в безлюдната махала Косевци високо в планината. До запустялото селце нямало път, затова негов познат го закарал до Каменари, а оттам продължил пеш, съобщава "24 часа".

Вечерта на същия ден разговарял със сина си и казал, че не е стигнал махалата, но му остават само няколко километра.

Роднините му подали сигнал на спешния телефон 112, но мъжът не искал помощ. Скоро обаче паднала батерията му на телефона и близките му изгубили връзка с него. На 26 юни го обявили за  издирване.

Полицейското управление в Елена, както и спасителите към пожарната от Горна Оряховица, доброволци от Планинската спасителна служба, горски ловджии с високопроходим джип се включили в издирването. На помощ се притехли и служители на специализираните полицейски сили във Велико Търново.

В района бродели мечки и вълци, обясняват от спасителния екип. На 29 юни около 13.00 часа те открили раницата и връхни дрехи на дядото, а скоро след това и самия него. Мъжът бил пропаднал в дълбоко дере.

Човекът бил контактен, но дезориентиран, измръзнал, мокър и гладен, заради пороя в планината. Освен това бил диабетик и изкарал три дни без инсулин.

Мъжът бил спасен и транспортиран в болница във Велико Търново, където е настанен за стабилизиране на състоянието му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В случая е по-впечатляващо, че е изкарал 3 дни без инсулин.
13
1
 
42
 
! Отговори
виждащ преди 4 години
Българския пенсионер може да оцелява на всякакви условия обучавал се е да оцелява с 200 лв. пенсия и вече нищо го не плаши това е единствената гордост на държавата ни
12
9
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Като се...оправи,пак да тръгне сам в планината.Това е...негативен пример за...младите планинари,от който трябва да се поучат.
11
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕВАЛА, направил си е лечебното гладуване на Лидия Ковачева! хахаха
10
6
 
27
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Без храна може и месец!Без вода не може повече от 10 дни,ама имаше порой в Търновско.Вълици и мечки в него район НЯМА - има лисици,чакали,белки а те са СТРАХЛИВИ.Сигурно не сте минавали окловръстното на София и за това....Журналист да пише "чудеса" - първа радост е за него!
9
16
 
5
 
! Отговори
вегетант преди 4 години
Поредното доказателство, заедно с телефонните измамници, че пенсиите от утре би трябвало да се отнемат!
8
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е пенсионер в България поне от 15 години, те са корави - оцеляват с под 200 лева всеки месец, а 200 лв е храна за две седмици. Така, че поне още десет дена е можел да изкара без храна.
7
11
 
18
 
! Отговори
марулчик преди 4 години
Че какво по здравословно да се пречистиш от токсини сред природата?! Хората за такава екстра посещават Дебелариума и плащат на специалист! И за какво му е там инсулин, след като се е нормализирал по естествен път! Изхвърли лекарствата, човече! Пост, вяра и молитва!
6
8
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Този пенсионер е идеален за поданик на Тиквата. Оцелява без ток и без храна.
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
браво
4
8
 
17
 
! Отговори
мандрата преди 4 години
Хе! Партизаните изкараха 5 месеца в планината само на чист въздух и след победата си хапнаха добре! Тук един като излязъл в Балкана през март 1944 г. слязъл чак на 10 септември! Дори още щял да стои, но както посочва в мемоара, на 10 септември по обед срещнали един човек и той им се скарал:- Бе, какво се криете още по горите?!!! Руснаците са пристигнали, вашите ги пуснаха от затвора още на 8 септември, взеха властта, разпределят постове, длъжности и служби, вие блеете из букаците!!!Живя 94 г.
3
5
 
33
 
! Отговори
Ужс! преди 4 години
И аз оцелях 5 дни в планината с жената и децата. Банковата ми сметка обаче още си ближе раните.
2
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е чудото? Без храна се оцелява до месец! Учи се в основните класове. Ама който не е учил, пише "новини". Без вода е чудо.
1
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
браво на човека, дано се възстанови