Бедствие: Свръхпопулация на комари атакува Плевенско

Жителите на село Дъбован подготвят протест
2 юли 2019 09:40,
19
Бедствие: Свръхпопулация на комари атакува Плевенско
Снимка: pixaBay

Община в плевенска област обмисля да обяви бедствено положение заради нашествието на комари. Свръхпопулация на насекомите тази година тормози жителите на населените места по река Дунав.

Хората от Община Гулянци не могат да излязат от домовете си вече месец заради рояците, които не спират да ги хапят. Жителите на село Дъбован, намиращо се на река Дунав, подготвят дори протест.

„Наистина е ужасно. Нетърпимо е. Вечер не може да се стои навън. Всички стоим по домовете си”, разказа една от жителките на с. Дъбован пред Нова.

Местните споделят, че не помнят подобно нашествие в селото на река Дунав.

Третирането против комари е трябвало да започне още през пролетта, но общините не са го направили, обясниха от дезинфекционната станция.

Борбата с комарите трябва да започне още през март. Да се наблегне най-вече на ларвицидните обработки. Хубаво е, докато комарите живеят все още около водните басейни да се вземат съответните мерки. Сега е малко късно. Остават ни наземните обработки със студен и топъл аерозол. Опушване и опръскване. Положението е трагично”, заяви управителят на дезинфекционна станция Елеонора Радева.

Сигнали за свръхпопулация на комари има вече и в Регионалната здравна инспекция.

„Пръскаме. Не мисля, че сме започнали късно. Бюджетът обаче не стига. 30 000 е сумата за пръскане. Нямаме средства за наблягане на огнищата, които се намират около реките", заяви кметът на Гулянци Лъчезар Яков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
ГражданинЪ отъ Русе преди 4 години
И в Русчук е същото, само да отвориш прозореца и те нахапят целия. Бонус към комарите са хлбеарките, рояци мухи и мравките в панелни блокове. За плъховете и бълхите въобще да не говорим. Абе въобще пИрфектна комбинация. Миналата година работих на морето 4 месеца, нямаше толкова комари.
16
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Да ви дам аз пари тогава а баси държавата
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
атакуват плевенско...., познайте какво е в русенско, ломско, силистренско и видинско.....
14
0
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КМЕТА КАЗА, ЧЕ СА ИЗПИСАНИ ПАРИТЕ ЗА ПРЪСКАНЕ НО *** ДОКАЖИ, ЧЕ ПРЪСКАНЕ Е ИМАЛО :DТОВА СА ЕДНИ ОТ НАЙ-ЛЕСНИТЕ ПАРИ ЗА УСВОЯВАНЕ !!!НИКОЙ НЯМА ДА ГИ ДАДЕ ЗА ПРЪСКАНЕ ЩОМ МОЖЕ ДА СИ ГИ ПОДЕЛЯТ С ФИРМАТА НАЕТА ЗА ПРЪСКАНЕТО :D15 ХИЛЯДИ Е ПОЛУЧИЛ КМЕТА ОТ ФИРМАТА КОЯТО Е НАЕЛ ЗА ПРЪСКАНЕТО А ТЕ СА СИ ПРИБРАЛИ ДРУГИТЕ 15 :D ЕЙ ТАКА СЕ РАБОТИ В БЪЛГАРИЯ!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 7Има, има. Колкото е по-топло, толкова по-бързо се развиват ларвите на комарите във водата и по-масово се размножават. Също навлизат и други видове - като тигровия комар.Но е вярно, че трябва да се пръска. И не мисля, че "екоталибаните" имат нещо общо. Пари няма. Или не се използват по предназначение.
12
1
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Не е до пари, препаратите са изобщо не са толкова скъпи, просто не пръскат, защото трябвало да се спазват някакви социопатски еконорми.
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали искате да водите секта еко-био животец в синхрон с природата, ами ето ви сега абсолютно натурално нашествие на комари, сега нищо чудно да избухне и някоя епидемия, но нищо важното е да сме екоталибани до край.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво пръскате цялата държава в потънала в комари. Все пари нямало. Все пари.. А накрая все ви хращат с престъпления с измами.
9
2
 
17
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
И какво общо има климата с популацията на комарите? Истината е че не се пръска, заради екоталибаните, иначе има пестидици с ефективност от над 99% унищожение на вредителите, но понеже комарите били храна на други животни и не се пръска.
8
7
 
4
 
! Отговори
Корнелия Нинова преди 4 години
... Б. Б. е ВИНОВЕН !!! ...................... ОСТАВКА !!!!!! .....................
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен"В Атина е същото"Това е заради промените в климата, които не съществуват ...
6
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
В Атина е същото,не можеш да излезеш на терасата,по пътя вървиш и те хапят,и това чудо е от миналата година.Имаше и починали....
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен (2)Ами трябва да ги броят. Няма да пръскат плътно цялата равнина я. Но няма кой да го прави, с евросредства или без евросредства.
4
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При БКП/БСП комари нямаше.Плюйте на воля против ГЕРБ
3
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато не се разпореди кралят тиква така ще е. Човекът държава.
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали имаше някакви тарикати които щаха да броят комарите с европейски средства?
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В СВИЩОВ е същото.Пръска един скапан самолет колкото съвсем да замърси летния въздух .Управниците са абсолютни крадци и бандити ?