Туризмът ни е на автопилот и това води до отлив на летуващи

На места се наблюдава спад с около 15% спрямо 2018 г.
2 юли 2019 12:35, Екип на Bloomberg
270
Туризмът ни е на автопилот и това води до отлив на летуващи
Снимка: Булфото, архив

Летният туристически сезон у нас започва с някои доста лоши резултати, сред които личи 15% отлив на летуващи в немалка част от курортите ни спрямо миналата година. Този проблем се дължи на факта, че туризмът ни е пуснат на автопилот от доста дълго време насам, каза Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това лято определено имаме спада в туризма за момента. При някои пазари - до около 15%, при други имаме увеличение. Не стартирахме добре. Можем да очакваме ръст в туризма в градска среда, както и в балнео, СПА и уeлнес туризма, но за стандартния туризъм през лятото - определено не. Наблюдава се хаос и липса на устойчиво развитие. Туризмът е пуснат на автопилот“, коментира Занков.

Качеството и цените на продукта, които хората получават, трябва да са съизмерими. На остров Миконос се срещат плажове с 50 евро такса, но туристите получават съответните условия от концесионерите на въпросната ивица, допълва експертът.

Съседна Турция от друга страна овладя проблемите си с атентатите и с оглед евтината лира създава отлични предпоставки за силен сезон. За България страната се рекламира като най-добрата ол инклузив дестинация и това е видно, че работи.

Цялото интервю с Константин Занков може да откриете на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един приятел ме навива да ходим за този уикенд на Бетономорието и аз му казах, че е луд.
27
2
 
56
 
! Отговори
бай х преди 4 години
Моето семейство почива в Гърция от 10 години . Имал съм случаи в Гърция да се заговоря с руснаци , сърби , македонци ... и като стане дума за черно море , като започнат да си разказват приключенията , мизериите които са ми направили как са ги прекарали разни дребни тарикати .. и че повече няма да стъпят в Бг /всичко ми е до болка познато / и аз умирам от срам че населявам същата тази територия ....
26
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво излезе? Държавата била по-добър мениджър на туризма, отколкото необразованите алчни "хотелиери"....
25
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туристите сега са в десетки пъти повече отпреди 20 год. Това няма спор, защото легловата база сега е десетки пъти повече.Но това не е темата. Темата е как да се задържат туристите, а това изисква национална програма - плажове, инфраструктура, концесии, стажове и тн.На всякъде е окаяно. Отлива, ще се задълбочи, ако още тази година не се почне с реформи.. Следващите години ще се влоши още.
24
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как бе, нали конската министърка на мафията ГРОБ каза че цъфтим и връзваме.
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хванаха пратката за Слънчев бряг и приеха закон за Шумоморието. Туристите какво да правят? Един балконинг им остана.
22
4
 
38
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Над 20 годинки минаха от както им казах,че ще се молят за български туристи на кафявоморието.Е малко по-бавно се случи от колкото очаквах,но все пак му светна лампата на българина!
21
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме ниша за евтин алкохолен туризъм. Ако и това вече не работи, няма какво друго да дадем на туриста.
20
5
 
10
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Автопилота има посока и курс..... Щом един лифт не можем да построим без разрешение отвън.... Безобразната инфраструктура е второто...
19
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чий да го диря на море, когато не мога да влезна във водата за да не хвана някоя болест заради изливаните отпадни води?
18
18
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Не знам дали има отлив на туристи ,това в момента няма как да се разбере.Ще стане ясно на края на лятото Когато ще бъдат сравнени с данните от миналата година.Но едно може да се види веднага и от този който е писал статията ,и от дежурните плюячи Да погледнат в сайта на летищата Бургас и Варна раздела Пристигащи .И ще добият една представа за какво в момента става въпрос там всеки ден .
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другото много важно освен инфраструктурата , която е трагична. Концесията .Дава се на финансови структури / всички знаем каквин/ , а тв преодават на 3 ни цени тая концесия. Което задушава бизнеса хората който правят заведение За хранене , бара на плажа и тн. Когато задуши тях ...те не могат да печелят и да инвестират в качествена услуга, защото работя цяло лято за концесията си.Всипко е объркано в основи.
16
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито имаме туризъм нито стратегия за такъв. Не може назначени капиталисти от БКП-БСП да ти предлагат услуга на високо ниво. Това са хора свикнали да крадат цял живот от Държавата и никога ама никога не очаквайте подобрения в услугите.
15
1
 
55
 
! Отговори
Чоко преди 4 години
Огромната глупост, която направихме с т.н. презастрояване. Унищожихме всичките си курорти с изключение на Албена.Шум, мръсотия - никой не иска да почива при такива условия. Изключение правят нискобюджетни тийнейджъри търсещи купон и евтин алкохол. Сега се чудим как да върнем българите . Няма как да стане при тези условия за почивка. Трябва нулев дезон и взривяване на 50 % от блоковете, почистване и озеленяване. Тогава бих помислил отново
14
2
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Като се управлява от министърка на 35 години какво искате Каквото и кажат това прави И нищо не прави
13
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От над 20 години насам стратегията в туризма, заложена от мутрите, е за повече кръчми, дискотеки, стрийптиз барове, публични домове, купони без край, евтин алкохол и така нататък. За да може да върви и бизнеса с наркотиците. Като резултат плажовете са празни, защото никой не идва заради природата и морето. То и няма толкова луд човек да плати 15 евро за евтин и неудобен пластмасов шезлонг и чадър, гарнирани с удоволствието да се изкъпе в чорба от водорасли и медузи.
12
7
 
32
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Освен жега, комари и лъжи, не знам какво друго предлагат по Лайноморито. От над 10г. ходя само в Гърция. На Слънчака да си посрещат руските алкачи на боярищник!
11
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Замислих се и не успях да се сетя за мои приятели или познати, които да летуват по нашето черноморие...
10
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си представим , че съм Немски турист който има пари и е обиколил цяла Европа .С какво ще ме накарате да се върна ? Като никъде не е уредено и на всякъде е мръсно. Варна и правиха 2 години пътища и на всякъде около новите пътища цари хаос - няма тротоари , кАл, прашни , на места няма осветление . Еми как ще се върна аз ако съм немец? Никак
9
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ни занимавате с проблемите на туризма?Да си ги решават хотелиерите, концесионерите, ресторантьорите и др, които това ги касае!За нашите проблеми никой не е загрижен.