Цените по морето падат с до 30% заради слабия сезон

Искат да напълнят хотелите с оферти в последния момент
8 юли 2019 07:00, Елка Василева
223
Цените по морето падат с до 30% заради слабия сезон
Снимка: архив, Булфото

Почти всички черноморски хотели правят отстъпки с до 30% с оферти в последната минута за почивки през лятото.

Липсата на достатъчно ранни резервации, отливът на туристи от Русия и Германия, активизирането на преките ни конкуренти като Турция, Гърция и Египет, са причина повечето места за настаняване да останат с много празни стаи дори и през силния летен сезон, пише „Монитор“.

След три успешни години за родния туризъм настоящата е кризисна, отчитат от Варненската туристическа камара. Към този момент обаче e рано да се прогнозира колко ще бъде спадът в края на сезона.

Сянка за 70 лв. на Каваците. Оправдава ли цената си?

Най-сериозен е спадът от Германия. Големите оператори сочат, че при някои спадът е 15%, при други над 20%, което означава около 100 000 германски туристи по-малко този сезон.

По северното Черноморие засега повече страдат курортните комплекси, докато в самия град Варна дори определят сезона като добър.

Още по темата

На юг, в Слънчев бряг, най-големият ни черноморски курорт, също още има свободни стаи, макар вече да сме в разгара на лятото, което тревожи бранша.

Браншът твърди, че все още има контингент за запълване, като обикновено по това време на годината хотелите са продадени. На пръв поглед хората в момента са много. Но реално тълпата, с която не можеш да се разминеш на улицата вечер, и липсата на място дори за хавлия на плажа, са останали в миналото.

Националните курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена да бъдат разделени на зони – за забавление и за семеен туризъм. Това е идея, която ще залегне в промени в Закона за туризма, които Министерството на туризма ще внесе до месец.

Южният плаж на Слънчев бряг да остане парти зона, в която дискотеките да работят през цялата нощ. За това настояват от Българската асоциация на заведенията. Според депутата от Обединените патриоти Валери Симеонов, който е в основата на Закона за шума, зонирането е невъзможно, тъй като курортите са изградени още по времето на социализма като семейни.

От Министерството на туризма пък предлагат с решение на местната власт да се определя в националните курорти до колко часа да се вдига шум. "Големите туроператори работят изключително сегментирано, затова когато говорим само и единствено за национално курорти, да има зониране, за да се предлагат по-целево туристическите продукти“, предложи министърът на туризма Николина Ангелкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
13
 
! Отговори
Царят преди 4 години
--Че ви Упрявя за 800 дни - Вервайте МИ !
55
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с каравани, палатки, на лагери, на квартири и т.н.Абе и това си не беше работа, да ти кажа. Лошото е, че от едната крайност преминахме точно в другата.
54
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никаква държавна помощ! Аз пари за бентлитата на любовниците на хотелиерите нямам.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има си хотели дето са пълни. Просто работят добре.Съгласен. Попадал съм през годините на 2-3 читави хотелиери по морето ни, ако пак опра до Черноморието, със сигурност на тях ще се обадя. Винаги хотелите им са ако не запълнени изцяло, то на много голям процент. Но повечето не знаят как да привличат клиенти и как да се отнасят с тях.
52
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази година почивах 5 дни в Созопол, защото детето бе на балетен конкурс в града. Много разочароващо преживяване, въпреки че на конкурса спечелихме медал. Няма да се повтори. За следващото състезание нощувката ще е съобразена само с датите на изпълненията и нито секунда повече.
51
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе щом опряхме да има идеи на тия с хотелите да се дава държавна помощ, работата е ясна. "Плащайте вие, за да съществуваме ние, че не знаем иначе как да въртим бизнес". Коментиралият по-долу е болезнено прав - ние НЕ ЗНАЕМ как да се промотираме. Бяха ми разправяли как едно гръцко село обявило, че на някакъв камък насред площада бил седял Орфей. За първата година само - 100 000 евро приходи :DПросто не ни бива, време е да го приемем този факт.
50
5
 
26
 
! Отговори
asdf преди 4 години
За някои хора комунизмът не е спирал. Ще решиме, алабала и всеки салтак си прави каквото си иска. А на хората им е все тая, защото няма да отидат така или иначе. Най-глупавото е, че всичките *** си мислят, че сме още в комунизма... А хората вече знаят, че могат да отидат където си искат и да не им пука. Едно време не е имало избор, НО сега има.
49
4
 
22
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 4 години
A тия дето до сега са плащали 30% повече как точно да се чувстват?! Това показва, че цените по нашето БЕТОНОМОРИЕ са силно завишени! Като има будали, да плащат.
48
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тиквуня да се не занимаа со западните балкани, а да издаде заповед на слугите му да заминаат спешно по морето, че утече сезоня...
47
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има си хотели дето са пълни. Просто работят добре. Сега ме ядоса една представителка на асоциация на хотелиерите по НОВА. Държавата, т.е. НИЕ! НИЕ трябва да платим на нискотарифните и на чартърните авиокомпании за да имат печалба! Трябвало да им намалим ДДС-то? Ами нали само на туроператорите в България е 9%!! Всички останали сме на 20%! Търизмът нещо животоспасяваща ли дейност е? Да вземе пари от образованието и здравеоопазването да си карат скъпите коли и яхти! Ей! Май трябва тояга!!!
46
2
 
35
 
! Отговори
Краб Трее преди 4 години
Така е, като с туризъм се занимават прости хора. Не малко народ излъгахте, но вече лъжите не минават. Лей бетон баткаааа! Леиййййй бетоня! У фитнеса също няма хора.
45
3
 
34
 
! Отговори
човек преди 4 години
От години не давам пари на българското черноморие.Не ме вълнува, ако искат безплатно да пускат туристи, все ми е тая.
44
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
OKI DE BYLGARETE SKRYNDZI I GADNQRI MI DE VI CHUJDENCITE DE GI BE MAI NQMA LUDI VECHE DAJE I RUSNACITE BEGAXA SAMO NQKOI OTKACHEN ANGLICHANIN SE MOTA VYRLO PIQN I DROGIRAN DETO NE MU DREME DE LEJI I SPI
43
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
KAKYV E TVOQT KRITERIII ZA DOBRA POCHIVKA V BG ZVERSKI SKYPOTO IZOBSCHTO SE RAZMINAVA S KACHESTVOTO DRANE DRANE I PAK DRANE TVA LIE DOBRA POCHIVKA FALSCHIVA XRANA FALSCHIV ALKOXOL MRYSOTIQ DO SCHIQI BONUS UMRQLA KRAVA 500 LV NA DEN ZA SEMEISTVO S DECA MERSI
42
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕкшънменПредпочитам малки семейни хотелчета или квартири. Цената е нормална, условията също... А и като случиш на хубави стопани, наистина може да ти направят отстъпка в цената...-Като те чета, основният ти критерий за добра почивка е да ти направят отстъпка в цената...
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
къде има такива оферти?
40
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
70лв. не са ми проблем са шезлонг и чадър. Проблемът е, че зад тези 70лв. няма качество и то никакво. Мръсно море, мръсен плаж, неадекватен персонал. Едно от най-скъпите места на Ситония- Манасу за 50 евро, освен шезлонг и чадър, предлага плодова салата, бира, фрапе, сувлаки, салата... Кристално чисто море- адекватен персонал, на който с кеф оставям 15-20% бакшиш. У нас просто няма да стъпя, освен на Силистар. Не сме морска дестинация, смешно е да се опитваме. Не става. Нито морето, нито нищо.
39
2
 
35
 
! Отговори
Adam преди 4 години
селските мутрафони ако знае какво ги чака и с цените на имотити , където балона е надут до невиждани висоти ща си направят ритуално харакири:)
38
3
 
9
 
! Отговори
da kopat domati преди 4 години
Mi daite na mutrite da syberem i volni pomoschti da ne bi da otslabnat Daite im kym 8 milqrda ot buidjeta da im e got nali tva iskat
37
2
 
46
 
! Отговори
доволен селянин преди 4 години
демек едно шуше вода от 11 лв ке стане 8 лв и Груцко е без паре кат си поръчаш кайве