Живот с 220 лв: 20% от пенсионерите ни знаят как

Колко са самотните хора у нас, коментират специалисти
9 юли 2019 22:21, Петя Славова
122

"Около 20% от пенсионерите у нас живеят с около 220 лева на месец", каза д-р Александа Равначка от БАН в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR. Не само икономически, а и биологически фактори определят високия процент на самотно живеещите.

Колегата ѝ д-р Борис Казаков заяви, че демографският спад е започнал още преди 1989 година. А и това били унаследени проблеми.

"На много възрастни хора децата са в чужбина. Това ги направи ''скайп баби'' и ''скайп дядовци'', подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
5
 
! Отговори
дрън дрън дрън дрън преди 4 години
преди социализма пенсиите били нищожни,през соца било хубаво,демократите били ограбили страната,демократите били виновни за ниските пенсии ...Наистина ли онези, които пишат това, си мислят, че ще заблудят някого?Бойко бил крив? А той и партията му какви са? Дъщерна организация на БКП.Лиляна Павлова да не би да е нещо различно от Л.Живкова навремето?Но важното е да си изкарате тролските стотинки, затова пишете.
99
0
 
6
 
! Отговори
До 102 преди 4 години
Ами просвети ги и ги поведи 90-100 годишните старци и баби на протест.Това са 35580 човека в цяла България, от които 203 са на над 100 години. Успех!Вноските нямат нищо общо.
98
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100,ниските пенсии не са от преди година или дори от преди 10,това си е тенденция още от"зората на демокрацията". ...Това положение на нещата е именно защото хората бяха живели и възпитавани в друго реалити,съответно приеха,че е в реда на нещата -работили при соца.,ама сега инфлации,вноските правени тогава сега са нищожни пари....а и нямат демократично възпитание за да протестират..
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другите се чудят колко пачки да метнат
96
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сегашните пенсионери са живяли през по-голямата част от съзнателния си живот по времето на демокрацията и пазарната икономика. Малко са сегашните пенсионери възпитавани и живяли предимно по времето на соца. Демокрацията е тази, която ги накара да се чувстват безсилни при всичките гаври, на които ги подложиха демократите. Кой точно пенсионер предлагате да протестира? Пенсионера на над 90 години, който наистина е пенсионер на соца или пенсионера на 60-70 години живял 30 години при демокрацията?
95
1
 
13
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Не питайте пенсионерите!!!Питайте Бойко, Статистиката и работодателите, те ще ви обяснят колко много взимат пенсионерите???А те горките работят от сутрин до вечер за по 10-20 хиляди на месец и бизнеса им куца???
94
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно е посочил някой,че при такова унизително положение и на ръба на оцеляване отдавна трябваше да има протести ,НО познавайки манталитета и житейското реалити на тези хора се получава и тази гавра с тях. Сегашните пенсионери са възпитавани и живели по времето на соца.Те са научени да платят данъци с последните си пари, дори с риск да гладуват.Те не протестират,защото им е чужда идеята за протест.Политиците години наред разчитаха именно на това- манталитетът на соц.възпитанието
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен мизерните пенсии, проблем е и достъпа до медицинска помощ. Вчера един лекар по телевизията каза, че преди Освобождението в България е имало повече болници при по-малко население от сега.
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първите две пенсии в България са 10,50 лева и 12,23 лева преди около 130 години.През 1942 година в България пенсии са изплатени на 53702 човека, като размера на пенсията е бил наполовина на цената на чифт обувки. Сега пенсии се плащат на всички, вкл. и на такива, които нямат никакъв принос към пенсионната система, въпреки че са били здрави и работоспособни
91
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Геноцидът на демократите над българските пенсионери започна от 1992 година и не е спирал досега, но то да бяха само пенсионерите. Работещите бедни - това е в България.
90
0
 
9
 
! Отговори
ПЕТРОВА преди 4 години
До БСП съсипа България НИМА СЕГА ДЪРЖАВАТА НЕ Е ФАЛИРАЛА ***. НИМА СИ МИСЛИШ, ЧЕ БОЙКО ИЗПЛАЩА СТАРИ ДЪЛГОВЕ НА БСП. МИСЛИ МИСЛИ. КАКЪВ Е ВЪНШНИЯТ НИ ДЪЛГ ПРИ БОЙКО. КОГА ГО ИЗТЕГЛИ ДАЛИ СЛЕД ВЗЕМАНЕ НА ВЛАСТТА ИЛИ СЛЕД ПЪРВИЯ МАНДАТ И СЛЕД ТОВА ОЩЕ ЕДИН И СЕГА ПАК ТЕГЛИХА НО НЕ ГО ОГЛАСЯВАТ ДА НЕ ДЪРПАТ ДЯВОЛА ПО ОПАШКАТА. ГОЛЕМИ УМНИЦИ СТЕ НЯМА ЩО.
89
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата работа след 1989 година тръгна от мизерните заплати, които плащаха демократите, за да могат да забогатеят колкото се може по-бързо и повече. Първата последица беше демографската катастрофа започнала през 1990 година - хората бягат от България и мизерните заплати, а останалите тук спряха да създават деца. Заплатите продължават да са мизерни и всяка година все по-малко хора плащат пенсиите на един пенсионер. а пенсионерите намаляват.
88
1
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Е, не може да избирате крадци да ни управляват и да искате нормални заплати и пенсии. ГЕРБ колко години мародерства в България? Преди това Сините дерибействаха също много години - от 1989 до 2001 те управляваха фактически в България без значение чие е правителството.
87
1
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
Ясно е как - гледат намаления по различните магазини. И аз го правя, но само за някои неща. А и те обикалят, аз съм по-хитър - гледам тук kimbino.bg/lidl както е намалено, решавам какво ми трябва и си го купувам.
86
10
 
5
 
! Отговори
БСП съсипа България преди 4 години
Защо да вярваме на БСП ? БСП няма успешно управление, в цялата си сто и кусур годишна история, защо червеният шаман Кънчо Ст. мисли че тепърва и предстои такова?! Всяко управление на левицата е завършвало с фалит на държавата и национална катастрофа.
85
3
 
18
 
! Отговори
Демократите ограбиха преди 4 години
Демократите ограбиха България след 1989 година и затова заплати и пенсии са ниски. Факт!
84
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 25 години обясняваше по телевизията един професор по икономика ,че за да съществува здравна и пенсионна система трябва на един пенсионер да има най-малко трима работещи .Под този праг системата се срива или пенсиите стават символични. Сега на един пенсионер има ЕДИН РАБОТЕЩ! Какво да искаме ?
83
10
 
11
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 4 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
82
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 66Готин, 1989 държавата е фалирала за 3-ти път от 44-та. Защо отвън? 40милиарда лева бе вътрешния дълг 89-та. Само 8 милиарда долара бе външния. Парите дето се водеха по сметките на хортата в ДСК ги нямаше. НДК, Кремиковци, Бузлуджа, Химко и т.н.нищо не бе на печалба. Бил съм гл.счетоводител на следприватизационен фонд 2001-ва. Когато публичните дружества минаха на межд.сч.стандарти и се направи оценка на активите и пасивите. Спорния Ант.Тодоров това което го вади е истина.
81
4
 
10
 
! Отговори
До 81 преди 4 години
Малко над 4000 лева на месец много ли е? На мен ми се вижда малко. Тези малко над 4000 лева отговарят на около 200 лева от преди 1989 годиан, а тогава средната заплата беше по-висока и имахме ниски доходи.