Стрес, качество на живот: Три пъти повече болни от рак за 40 г.

Най-честата форма на рак е на млечната жлеза при жените
12 юли 2019 09:13, Петя Славова
56

Тревожни данни за здравето на българите. За почти четири десетилетия броя на хората със злокачествени образования са се увеличили три пъти от 1980 г. насам, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи. Ако през 1980 г. хората, заболели от различни форми на рак, са били малко над 113 000, то през 2017 г. броят на онкоболните достига близо 293 000 души.

Най-рязък ръст има в периода от 1990 до 1995 г. Най-честата форма на рак е на млечната жлеза при жените.

Още по темата

"Медицината напредва, диагностиката се подобрява. Обществото узрява. То намалява, но и застарява. А болестите най-често идва с възрастта. Така е логично да има повече новооткрити злокачествени заболявания. Но има и по-голяма информираност".Това стана ясно от думите на проф. Калоян Давидов, който гостува в "България сутрин".

"Съветвам мъжете да се изследват възможно по-често за рак на простата, тъй като този вид рак е най-силно разпространен при тях. Не е добре да се чака!", категоричен беше той.

По думите му, хората, които имат раково заболяване в семейството са по-чувствителни и търсят по-често профилактиката.

Според специалистите, стресът и хроничният стрес влияят на здравето. "Негативните емоции водят до промени в здравето. Добра хипотеза е, че това може да доведе до злокачествени заболявания. Нямаме стройно доказателство до момента, което да ни убеди в това. Факт е, че имунитетът участва във формирането на злокачествените заболявания. А ефектът на хроничния стрес понижава имунната система", поясни проф. Давидов.

Според статистиката за онкоболести при мъжките полови органи - близо 600 мъже на всеки 100 хил. са с диагноза.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Ирена Костадинова подчерта, че лечението на различните видове рак е изключително напреднало.  "Лечението напредва. То се осланя на базата на новите диагностични методи. Вече само с едно изследване може да се хванат раковите образувания в тялото. В онкологията винаги гледаме ползата спрямо риска за пациента", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
13
 
12
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 4 години
Българина трябва да има ниски доходи,така той ще се научи да уважава своите олигарси.С ниски доходи към висок жизнен стандарт!
23
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"За почти четири десетилетия броя на хората със злокачествени образования са се увеличили три пъти от 1980 г. насам, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи."Медицината у нас не работи. Държавата е в колапс - не се контролират храните, въздухът, водата, хората живеят тук в отрови и стрес. Освен това населението като цяло застаря, едно от най-старите в света. Нормално е и да е най-болното при това положение. Болни са старите хора, предимно.
22
7
 
17
 
! Отговори
серьожа преди 4 години
Га беите под руско зле ви бе а на ви сега европа
21
2
 
29
 
! Отговори
Легендата преди 4 години
Е как няма да има. Шумно, мръсно, всеки пръска с някакви химикали. Сами не се пазим, а продавачите на здраве само това чакат. Садете дървета, ограничете технологиите и бъдете добри хора, че ако разчитате на руснаци или американци да ви спасят сте в голяма грешка.
20
1
 
11
 
! Отговори
факт преди 4 години
България ще стане световната лечебница на раковоболни ама здравите да му мислят
19
4
 
22
 
! Отговори
ох малеее преди 4 години
Яжте *** и търкайте билетчета! - все някой друг ви е виновен.
18
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надали се е увелиличили болните от рак и ако наистина са се увеличили то не е чак три пъти.Истината е че в сравнение с миналото диагностичната медицина се е увеличила поне 10 пъти. В миналото само ренген а сега много кръвни тестове, ренген, ядреномагнитен резонанс, томография плюс докладване и събиране на даннни чрез интернет.
17
4
 
11
 
! Отговори
виждащ преди 4 години
Според предание сред Българите ще е новият спасител на човечеството и понеже не могат да го открият унищожават всички Българи
16
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв стрес, какво качество на живот бе филмари?Чернобил, Чернобил, Чернобил и пак Чернобил.Кое не ви е ясно?
15
5
 
32
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Три пъти повече при 3 млн по малко! Преди 30 г нямаше 30 радио станции 30000 сателита в орбита, уах фай 4 Г . Всичко това облъчва човека и клетката се променя рано или късно стреса допринася но не е причината. Мислите ли че последните 500 г хората не са живели под стрес?!?!? Кога не са! Технологиите ни убиват а ние им се кефим, живота е парадокс изначало, раждаш се за да умреш! Защо се раждаш тогава като края е ясен?
14
4
 
32
 
! Отговори
Наков преди 4 години
До *** Не е само чернобил - бомбардировките на нато 1999 г срещу югославия умни бомби с уран но за това не се говори !!!
13
2
 
5
 
! Отговори
програмист преди 4 години
На кой му дреме за народа тук биткойни се копат
12
13
 
2
 
! Отговори
РанАта прай борбата преди 4 години
Приета е национална програма за такива ***'анари като теб. На българските мъже им вързаха пиш'ката на възел и не му дават да прави деца, нали така, геврек?
11
6
 
13
 
! Отговори
Илия Буревестников 2 преди 4 години
..... Дори великият БЪЛГАРИН Николай Хайтов и след смъртта му ... неговия син .... казват че има такава "секретна част" от "ПЛАНА РАН-ЪТ" ... Която цели намаляването и смачкването на Българите като Нация ... Абсолютно УМИШЛЕНО ПОДЪРЖАНЕ НА МИЗЕРЕН СТАНДАРТ и НИСКО КАЧЕСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО !!!!! ... Някой само да ми каже , че НЕ Е точно така !!!!!! ... МОР ОТ ТЕЖКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ... ПЕНСИЯ - 100 ЕВРО ?!?! ... ЗАПЛАТА - 350 ЕВРО ... НА МЕСЕЦ ?!?! .....
10
6
 
9
 
! Отговори
Илия Буревестников преди 4 години
Тази статия е точно , като съседната ... Населението ни намалява. Населението ни масово е болно и то от тежки болести !!! ... НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЯ "РАН-ЪТ" приета в началото на 90-те години от Национални предатели , начело с Андрей Луканов , Иван Костов , Емил Хърсев , Христина Вучева и сие се ИЗПЪЛНЯВА С НАЙ - БРУТАЛНА И АСТРОНОМИЧЕСКА ТОЧНОСТ !!!!! ... Колкото и на доста "промити мозъчета" от платени и поръчкови медии да НЕ им се вярва ... И да си мислят , че е само теория .... :( :( :(
9
13
 
15
 
! Отговори
Циник преди 4 години
1986.... От Русия с любов.. Радиоактивни дъждове.. ЦК каза на текезесарите, че могат да хрупат марули... Докато 500 комундрелски семейства внасяха храни и напитки от Германия в запечатани алуминиеви контейнери
8
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5 Я сега кажи за масовата сеч на дървета? Как западняците идват и ви сечат дъбовите гори ?
7
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тези храни които ядем и това облъчване + мръснен въздух как да не се разболееш... 3g, 4g, 5g облъчване на макс...
6
15
 
18
 
! Отговори
Циник преди 4 години
В капиталистка Германия средната продължителност на живота вече е над 80Посттекезесарите не си задават въпроса - защо аджеба е така... Те още тъжат по правешкия чобанин - който успя за 45 год. 3 пъти да фалира държавата, и ги остави да осъмнат през 89 - прошляците на Европа..
5
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това масово убийство е умишлено. Първоначалниците ни от вън правят всичко,за да падне имунитета на бг народ,за да дойде рака. Лоши храни, постоянни вируси,грипове,паравируси, въздуха дори вече прецакаха,масовата сеч на дървета и чак тогава идва и стреса. Не ни искат да сме много в новия им световен ред. Те надминаха баташкото клоне.