Чак да не повярваш! Ветеринари взеха агне за прасе и го конфискуваха

Провалиха чевермето на мъж, взели му закланото животно от колата
Обновена: 26 юли 2019 17:02 | 26 юли 2019 16:55, Камелия Цветанова
66
Чак да не повярваш! Ветеринари взеха агне за прасе и го конфискуваха
Снимка: Pixabay

Служители на Агенцията по безопасност на храните конфискуваха агне вместо прасе заради африканската чума по свинете. Жертва на недоразумението е великотърновски юрист.

Без да му покажат заповед, служителите иззели закланото животно, което Пламен Копанов превозвал с личния си автомобил, разказва БНР.

Той е изпратил възражение на издадения акт и настоява държавното ведомство да му възстанови животното в натура или неговата левова равностойност.

Копанов ще запомни 43-тия си рожден ден, защото останал без агнето, с което планирал да почерпи приятелите си.

Чевермето на великотърновеца не се получило, защото агнето било иззето от инспектори на Плевенската агенция по безопасност на храните в акция като част от превантивните мерки по разпространението на африканската чума по свинете.

"Не мога да кажа, че е по погрешка, защото, ако един ветеринар не може да различи агне от прасе, жална ни майка. На 10 юли имах работа в Никополско и мой приятел и клиент, земеделски производител, реши на добра воля да ми подари едно агне за рождения ден, който е на 17 юли. На връщане вече беше започнала акцията на Българска агенция по храните срещу африканската чума по свинете. Бях спрян около село Корилово от полицейски патрул. Нямах нищо против, тъй като знам, че возя агне. Обаче се оказа, че агнето било прасе, поне според думите на инспекторката от Българската агенция по храните. Последва една разправия около час и половина, в която аз се опитвах да ги убедя, че агнето не е прасе, но категорично ми беше казано, че месото е с неизяснен произход и поради тази причина трябва да го конфискуват. Най-странното беше, че в част от документите, да речем в протокола за изземване, беше писано месо с неизяснен произход, а в другите документи – констативен протокол и акт за установяване на нарушение, беше писано, че е агне", обясни Копанов.

Според законовите текстове, на чието основание е написан актът от Агенцията по храните в Плевен, Пламен Копанов предстои да бъде глобен с издаване на наказателно постановление, като санкцията е от 200 до 500 лева.

Копанов твърди, че не му е показана заповедта, на чието основание полицаят и плевенските ветеринари го спрели за проверка по повод чумата по свинете с последвалата конфискация на агнето.

"Казаха само устно, че уж знаели, че има заповед на областния управител, но такава те нямаха в ръцете си, което е абсолютно противозаконно и нарушение на конституционните ми права. В крайна сметка нямаше смисъл да се разправям, защото щях да стигна до ареста в полицията. Животното беше заклано, опаковано, даже замразено, но цяло. Главата му беше на него, документите обаче бяха в човека, който ми го подари. Да речем, ако отида в магазина да си купя дадено парче месо, какви документи ми трябват, за да го превозя до вкъщи. Касовата бележка трябва да я притежавам до изхода от търговския обект, от там насетне какви документи ми трябват. Не нося месо с цел търговия или износ извън страната. А актът, който беше написан, беше все едно съм най-големият контрабандист, едва ли не няколко камиона с контрабандно месо", оплака се той.

Пламен Копанов е категоричен, че ще си търси правата по съдебен път, а във възражение, с което разполагаме, настоява съставеният акт изцяло да бъде отменен и да бъде компенсиран.

Д-р Иван Йорданов, директор на Агенцията за безопасност на храните в Плевен, заяви, че не е получавал възражение, че не знае за какво става въпрос.

Тепърва предстои да се разбере - превишили ли са правата си ветеринарите, законно ли е конфискувано агнето при акция срещу чумата по свинете и ще получили компенсация гражданинът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
1
 
! Отговори
бананов земеделец преди 4 години
И мен ме объркаха веднъж. Наядох се с *** овнешко в Одрин, започнах да оригам и *** и ме помислих за Каракачанов.
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бяха си поискали направо рушвета.Защо развалиха празника на човека?
53
0
 
7
 
! Отговори
гост преди 4 години
боикооо мирише на изгоряло да ли не е от ресторанта на МС мирише на суджук
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да е видял слаб ветеринар?! Само нерези и шилета.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е била някоя от много простачки учили в Тракийския на доцент Въшку нищо чудно, там хем са прости, хем нахални.
50
1
 
21
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Това е нищо - Ветеринарите си затвориха очите за внос на Заразени Прасета от Румъния в Големите Свинекомплекси . Когато нещата с Чумата излязоха извън контрол , пак си затвориха очите - опитаха да прикрият Корупцията като обвиниха за чумата румънски туристи дошли да видят прасето на Баба Пена от село , избиха здравите животни на хората . Това беше казано от ЕС .
49
0
 
10
 
! Отговори
Явор преди 4 години
Емчи на прасенце прилича :) Като завъртим файловете, и на козичка може да стане :)))
48
1
 
22
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Под друга статия-много точен коментар:"Гербаджиите се оправиха с тонове суджук, та едно агне ли ще им се опре???"
47
0
 
28
 
! Отговори
xs преди 4 години
Баси и ветеринарите!?!?Тия май са забравили че вече са държавни служители а не мутренски рекетьори и крадци ама кръвта вода не става.
46
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвсем ясно имаме случай на самозабравили се номенклатурчици на ГЕРБ.Абе, всички имате "смарт" телефони. В такива случаи пускайте камерата на телефона и записвайте напълно.
45
5
 
21
 
! Отговори
ГРОБ преди 4 години
Герберунгелите колко тона суджук откраднаха, с едно агне ли няма да се справят.
44
1
 
28
 
! Отговори
odpo преди 4 години
И това са ветеринари!!!!! Ама не това е проблема, проблема е че такива с купени дипломи стават и ЛЕКАРИ!
43
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Африканската чума е тръгнала и по ветеринарите, май!
42
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези ветеринари са завършили образованието си през последните 10 години. Трудно различават крава от кон, понякога гадаят.
41
3
 
15
 
! Отговори
ГРОБ преди 4 години
Герберунгелска работа. Те колко тона суджук откраднаха, с едно агне ли няма да се справят.
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе няма никаква чума.Миналата година избиха агнетата,тази прасетата.Чума няма,а има паника защото Кьовеши като ги почне сега и румънците и наще за парите дето си раздадоха от Европа,ще ги натика по затворите.Прикриват следи,а за да трае народа и НАП атакуваха,за да се чудят хората какво става.Лъгали са за бройките и са прибирали пари.Сега ще закопаят прасетата и няма как да се докаже нищо.
39
0
 
18
 
! Отговори
истината боли преди 4 години
това са кадрите на Граждани за Европейско Развитие, Калинка, По-Калинка, Най-Калинка!
38
2
 
38
 
! Отговори
Ба преди 4 години
Не са били никакви ветеринари, а обикновени измамници които са решили да хапнат агнешко на аванта.
37
50
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям адвокат,за рожден ден да си купува агне.Ало има си заведения където предлагат печено агне.И министър да стане ,селянинът си е селянин.
36
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората продават Ф-16, а парите ги дават на НАСА и Спейс Екс тия крадат агнетата на хората и сужуците и се занимават само с простотии а сайтовете им са хакнати и прасетата им болни. Ако на света има държава упрвлявана от умствено увредени хора туй е тази скапана територия.