Комари разнасят вирусен менингит у нас

Случаите на заболели са се увеличили с една трета
5 авг 2019 10:18,
11

Комари разнасят вирусен менингит у нас. С близо една трета повече са случаите на менингит от началото на годината в сравнение с предходната. Държата отпусна допълнителни 2 млн. лева за справяне с комарите.

Заболяването не е типично за нашите ширини, но е започнало да се проявява с промяната на климата, коментира проф. д-р Татяна Червенякова от Инфекциозна болница за случаи на западнонилска треска у нас.

Инфекцията се предава чрез комарите, а при усложнените форми на заболяването се стига до хоспитализация. Усложненията са едва около 1%, уточни проф. д-р Червенякова.

Голяма част от случаите заболяването преминава леко - с температура, втрисане и общо неразположение. Обичайно преминава след 2-3 дни.

"При тези валежи е много трудна борбата с комарите. След всеки валеж трябва да бъде пръскано. Не бива да мислим, че всички комари са заразени с вируса. Индивидуалната защита е наличието на репеленти, другото е в обсега на държавата", коментира още проф. д-р Татяна Червенякова прид Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
1
 
! Отговори
хах преди 4 години
Стига с тая промяна в климата.В държавното няма човек който да е наясно с обстановката, няма програми за превенция, няма програми за следене на заболяванията. Здравеопазването ни също е "измислено". Учудващо е колко добро е сегашното положение имайки предвид фактите.
9
0
 
6
 
! Отговори
Кирова преди 4 години
Елате в Силистра да видите какво чудо е! 21 век да не можеш да излезеш вечер заради комари !!??
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пари за комарите всяка година няма ,защото те трябва да се пръскат точно в определено време ,но Борисов се изтъпанчи и каза :давам пари да се пръска по Дунава ,само че беше късно ,твърде късно. Това правителство не направи нищо добро за Северна България ,там народ не остана ,всичко читаво бяга от глада ,от липса на работа ! Комарите и чумата съвсем ги затри нашите братя българи от севера защото вярвахме като слепи че страната ни е стабилна....
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нато,спри се малко. Нали сме членове,а нитертирате като врагове.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бежанци и роми пътуват от страни с чума и комарите после ги хапят и пренасят.
5
0
 
7
 
! Отговори
Биолог преди 4 години
До АнонименВирусът на СПИН е слабо устойчив (за разлика от този на нилската треска). За да бъде пренесен от комар, трябва първо да попадне в слюнката му (точно тя се впръсква в тялото на човека при ухапване). Слюнката на комара се отделя наново при всяко кръвосмучене, тоест не се смесва с вече изсмуканата от друг човек кръв. За да попадне в слюнката, вирусът трябва да мине "дълъг" път в тялото на комара. Обаче вече няма да е активен, понеже в организма на комара издържа само няколко минути.
4
3
 
3
 
! Отговори
Тапи гер преди 4 години
Е нали няма глобално затопляне. Тази за какви промени в климата говори
3
0
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
И тогава не може.Защо ли?Защото вируса комара трябва да си го обработва и тогава да ужили.Тогава става много хубаво.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не съм доктор или каквото и да било медицинско лице, нито пък лаборант, нито биолог. Можете ли на обикновен *** човек като мен, да му обясните как така комарите разнасят толкова болести (вирусни!) а всички по телевизията ни обясняват, че ХИВ/СПИН не можело да се пренесе от комар. Ами ако размажа комара с плесник върху себе си, където имам някаква раничка? И тогава ли не може?
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като заразиха и убиха животните, продължават и с хората....