В парк Рила: Не е само плувецът по бански, лови се и риба

Глобите до 5 бона не плашат нарушителите
Обновена: 6 авг 2019 07:57 | 6 авг 2019 07:56, Александър Попов
24
В парк Рила: Не е само плувецът по бански, лови се и риба
Снимка: Pixabay

Вчера един мъж получи своята доза популярност, след като стана ясно, че е сложил банските да поплува в едно от Седемте рилски езера - "Окото". Без страх, че е забранено и го грози глоба. Институциите пък не били получили сигнал и нямало как да го санкционират.

Все още не е ясно дали става въпрос за наш или чуждестранен турист, както и кога точно мъжът е навлязъл в едно от най-красивите езера.

Още по темата
От началото на годината има три сигнала в дирекцията на парка към екоминистерството - за риболов, каране на моторни шейни и бракониерство.

"Човекът, който е изпратил сигнала до медиите, не се е свързал с нас. Поради тази причина ние нямаме нищо, върху което да работим, за да установим кой е нарушителят и той да бъде глобен. Смятам, че това не е коректно, тъй като и на сайта, и на табелите в района има телефони за връзка с НП Рила. Хората, които подават сигнали, се свързват своевременно с нас, за да можем ние да организираме акция и да заловим нарушителите. И към момента в района има дежурни 4-ма служители и един, който е паркова охрана в района", коментира вчера директорът на НП Рила Красимир Андонов.

Последният случай в парка бил с един от системните нарушители, който се спречкал с парковата охрана в опит да навлезе с джипа си в района, за да закара туристи до хижа "Рилски езера".

"Този човек преди време дори удари наш служител. Има съставени и редица наказателни постановления, които той не си е платил, тъй като няма нищо на негово име и реално няма какво да му се отнеме. Този човек е изключително проблемен", обяви още Андонов.

Той посочи, че санкциите за нарушаване на правилата за влизане в езерата са от 500 до 5000 лв. за физически лица. Предвидените глоби за фирми пък са от 1000 до 10 000 лв.

Екипът на световноизвестния водещ Беър Грилс вече е изплатил наложените им санкции, които бяха за близо 13 хил. лв.

Денонощни дежурства започнаха доброволци към Планинската спасителна служба в Дупница на Седемте рилски езера. От вчера в най-посещавания планински район на България има по двама от доброволците, като това ще продължи и следващия месец. С наближаване дните за последователите на Петър Дънов броят на посещаващите Седемте езера расте и всекидневно там се качват по над 1500 човека, а в уикендите и над 2000 туристи. Съборът на Бялото братство е след по-малко от 20 дни, но най-нетърпеливите последователи на Дънов са вече в лагерна обстановка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
MAlyk gencho преди 4 години
Az daje sam i sral tam predi sofianci da znaqt che ima ezera LOL
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на събора заплащането е високо за транспорт. И тези с конете се претисняват от тия с джипа.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Швейцария е друго. Не е имало колективизация. И отговорноста е на индивида. Закона е в сила за всеки.
18
0
 
1
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Броя посетители дневно трябва да се ограничи, включително и по време на "дъновисткия събор". Няма друг начин за опазването на езерата.Това не е вярно! В швейцарските Алпи навсякъде има лифтове и асфалтирани пътища, но хората имат съзнание. Те гледат на природата като част от тях. И това е точно така, ние сме част от природата.
17
0
 
2
 
! Отговори
от Варна преди 4 години
Другата истина е в думата МАСОВ, в случая туризъм. Морето е опикано отдавна, сега "обработват" Средиземно море,... опикан е даже Еверест-там има и трупове , нормално е при такъв наплив някой да се изпикае или изкъпе! Добре, че не са докарали групи китайци, тогава може и да изплискат водата- достатъчни са 5-10000 да си потопят краката само! Затова на такива масово посещавани места се въвеждат ограничения, спънки, такси и др.-за да се регулира потока от хора, а не лифт за по-мързеливите.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Качването на джипове по пътя към езерата трябва да спре. Този уикенд там беше магистрала - да не говоря какви пушещи излизаха от тези таралясници! Във всеки джип стои по един дебел *** бизнесмен ужасно беше...
15
2
 
10
 
! Отговори
Генчо Лорда преди 4 години
Пак добре че плувецът е бил по бански, че има плувци и по пищов!
14
0
 
11
 
! Отговори
Off преди 4 години
Броя посетители дневно трябва да се ограничи, включително и по време на "дъновисткия събор". Няма друг начин за опазването на езерата.
13
1
 
10
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Грешка беше построяването на лифта!!, а пък после лифтовете вимов"Да, ние нека да сме си с този манталитет , пък после лифтовете виновни
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление, голяма част от "природолюбителите" също са първосигнални. Езерата са олиготрофни - с много ниско съдържание на органични вещества във водата. Всяко замърсяване, от типа къпане, къпане/пикаене, хвърляне на остатъци от храна, "хранене на рибките" и т.н. необратимо уврежда екосистемата. Мен ако питате, тези места въобще не са за масов туризъм. В никакъв случай не съм против туризма, но в България хората не обичат да спазват правила.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А добрУтро , Бойче, пак Опрехме до лифта."Лесно и просто" мести се на ПсмПоровецИ Потропваме, Катериче, Вкъщи ли си?
10
1
 
5
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
В Германия носят риба и раци с въртолет, да зарибяват високопланинско езеро, нашите умници я ловят.
9
0
 
4
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
До ЧичоЕй Ви един чичо където можете да го откриете и осъдите по самопризнание чрез IP адрес ,че и снимката да му видите ! Хайде,какво чакате !
8
12
 
7
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Ей затова ще гласувам за ,,Няма такава държава,, на Слави Трифонов...
7
5
 
12
 
! Отговори
Бойка Ханъма преди 4 години
Грешка беше построяването на лифта!!
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много хора са се къпали в езерото/а. Добре че е студено, иначе ще го превърнат на плаж с кебапчета, а нищо чудно и да го презастроят чрез заменки.
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е да не се ядат жаби, друго може..
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В онази ледена вода едва ли има пъстърва?Ще кажете, че я е ловил с Лична въдица.
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-много да им теглят някой бой на тия двама доброволци.
2
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то и аз колкото пъти съм ходил там, винаги сме се къпали в езерото. Много е гот.И пъстървата там е много вкусна.