Жп линията Костенец - Септември гълта още 116 млн. заради обжалвания

2.5 млн. души ще пътуват по-комфортно от София до Пловдив след 2024 г.
1
Жп линията Костенец - Септември гълта още 116 млн. заради обжалвания
Снимка: архив, БулФото

Правителството одобри увеличение на националното съфинансиране за модернизацията на железопътния участък Костенец - Септември. Отпуснатите допълнителни средства са 116 431 166 лева.

Това е един от четирите железопътни проекти, одобрени за финансиране по Механизма за свързване на Европа в периода 2014-2020 г.

През 2017 г. Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) стартира обществена поръчка за строителството на участъка. Поръчката се обжалва повече от две години, като последното решение на ВАС от април 2019 г. потвърждава решението на НКЖИ за избор на изпълнител.

Анализите показват, че изпълнението на договора ще излезе извън сроковете за допустимост на разходите по механизма и за да продължи финансирането от ЕС, трябва да се увеличи националното съфинансиране за дейностите, които ще се изпълняват след тези срокове.

Жп линията между градовете Костенец и Септември е част от скоростната жп линия, свързваща сръбска граница с пристанище Бургас и границите с Гърция и Турция.

Очаква се след 2024 г. над 2,5 милиона души да пътуват по-бързо и комфортно по направлението от София до Пловдив, съобщават от МС.

С реализацията на проекта ще се отстрани един от проблемните участъци на общоевропейската железопътна мрежа в Югоизточна Европа, който към момента не отговаря на техническите стандарти за пътнически и товарен транспорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
0
 
! Отговори
Поли от Симитли преди 4 години
Колкото по пари крадат чрез БДЖ-толкова по малко пътници има....Закривай!!