Установиха чума по свинете и в Смолянска област

Две положителни проби има при изследване на мъртви глигани
25
Установиха чума по свинете и в Смолянска област
Снимка: Pixabay

Две положителни проби за чума по свинете са установени при изследване на материал от мъртви глигани, намерени край доспатското село Змеица, информират от Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян.

Още по темата
Заради случаите общинската епизоотична комисия в Доспат ще заседава днес, за да се обсъдят мерките, които ще бъдат наложени заради наличието на заразата. Това са първите случаи на АЧС в Смолянска област.

Очаква се в следващите дни да се получат резултатите и от останалите 9 проби от мъртви глигани, открити в горски местности в областта.

Пробите са от трупове на две диви свине, престояли от дълго време в местност между селата Змеица и Борино.

Веднага, след като са намерени, мъртвите животни са загробени, а мястото е било дезинфектирано, съобщава БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
@_@ преди 4 години
Това а снимката е глиган. Ако хората отглеждат такива полудиви животни и те са за трепане.
18
1
 
11
 
! Отговори
аскет с каскет преди 4 години
Разбире се , чи ще има чyма в Смолян - нали миналата седмица ги караха да си заколят прасетата , уж превантивно !Кои са следващите области по този пъклен план ?!Всички , в които се гледат домашни прасета т.е. в цялата т.нар. държава . тъй като целта е комплексна - хем обезщетения на мутробизнес-свинарите за несъществуващи бройки прасета ;хем ликвидиране на допълнителните свежи еко мръвки за народеца ;хем ликвидиране популацията на дива *** у нас , та да се ловува само в частни ловища и т.н.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След Смолян,ще има чумич и в Перник иДупница,но се чака да бъде намерено,проснат труп незнайно как.Щото франсето ,немеца и испанеца чакат награницата пълни със свинско.Отделнотова е малко,щото немеца влиза в рецесия.От смърдящите каубой,същосе очаква 100 годишно от военните. Томоже и да е бизонче.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, че калинките и крадливите некадърници от ГЕРБ никога не са виновнин за нищо.
15
2
 
9
 
! Отговори
ЗЕТЯТ преди 4 години
А така,а така !!! 120 000 тона дълбоко замразено американско свинско требва да изядете...
14
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Домашните привърженици на ЦДВ-Съдийско знаме-София в този район са изклани още преди 500 години.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЪПРОС - АГЕНЦИЯТА ПО ХРАНИТЕ ПРОВЕРЯВА ЛИ ХРАНИТЕ И ЗА ЧУМА И ЗА ВСИЧКО ОСТАНАЛО - НЕЙНИЯ ЩАТ Е СВЕДЕН ДО НУЛА, КАК ДА ПРОВЕРЯВАТ - И САМО СЕ МЪЛЧИ, ВМЕСТО ДА БЪДАТ НАЗНАЧЕНИ НЯКОЛКТО ПЪТИ ПОВЕЧЕ ХОРА, КОИТО ДА ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СПАСЯВАТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ ЧУ *** ГМО, ХРАНИ С НИТРАТИ И ПЕСТИЦИДИ... ПОСЛЕ НЕ Е ВИНОВЕН ЧЕРНОБИЛ ЧЕ ЕДИН МИЛИОН БЪЛГАРИ СИ НЯМАТ ДЕЦА... НЯКОЙ ВИЖДАЛ ЛИ Е НЯКЪДЕ ПРОВЕРЯВАЩИ ХРАНИТЕ ОТ БАБХ ПРИМЕРНО В ХИПЕРМАРКЕТ...КАТАДЖИИ ВИЖДАМ. БАБХ ОБАЧЕ Е МИТ.Ц
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще влезе в затвора онзи дал идеята за смешната свинска ограда в Добруджа, която се прескача от глиган без засилка... или най-малкото да върне парите за фалшивия продукт...
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мюмюлманите са си яли свинско, но понеже са много умни и при тях науката е слънце при един от походите им не си осолили буретата със свинско и то се вмирисало. При похода глад и яли от него, отровили се. И понеже не се сетили че солта е била малко - в древността е била ценна, някой я е откраднал, издали фетва да не се яве свинско...свинските чу ми не заразяват хората
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
видими резултати от ГЕРБ!
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще се бори с чумата в народното събрание, правителството, медиите, чумата от пропаганда вместо аналитични новини...
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално ли е, както бе обявено държавата да плаща еднакво обезщетение на калпак на унищожено прасенце от 1 килограм, което струва 10 лева и такова от 200 коуто струва 1200 средно по 300...ако не се пресекат всякакви възможности за далавери с тия обезщетения В ЗАРОДИШ, сеенето на чума ще продължи. ПО КОНСТИТУЦИЯ ПИШЕ ЧЕ ЛОВЦИТЕ, ЕДРИТЕ И ДРЕБНИ СВИНЕВЪДИ ИМАТ ЕДНАКВИ ПРАВА И НЕ МОЖЕ ЗА НЯКОЛКО ТЪРТЕЯ, ГЕРБЕРАСИ?!?, МИЛИОНЕРИ ДА СЕ ЛИКВИДИРА ВСИЧКИЯ ДИВЕЧ И ДРЕБНИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС В СТРАНАТА.
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някога мюслеманите са ядяли свинско, но е плъзнала чyмата и за да не се налага да убиват прасетата пък тогава е нямало и възможност да се убият , Мюслеманите са измислили тая лъжа с исляма и свинското да не се яде и така са се спасили.
6
3
 
19
 
! Отговори
socialen преди 4 години
Борисов утрепа Страната и окончателно я превърна в Бананова Република.
5
2
 
12
 
! Отговори
троен мутростандарт преди 4 години
Вече има случаи на чума по дивите *** на МНОГО СТРАННИ МЕСТА - ДВЕ ЛОВНИ СТАПАНСТВА, ЧИИТО ОЛИГАРХОСОБСТВЕНИЦИ ИЛИ ПЕРСОНАЛ СА ДАВАЛИ ИЗЯВЛЕНИЯ, ЧЕ НЯМА КОЙ ДА ИМ ГРЪМНЕ ПРАСЕТАТА, ПРЕЧЕЛИ НА БИЗНЕСА С ЛОВ НА ЕЛЕНИ. КАК ПА СЛУЧАЙНО БАШ ТАМ ПРИ ДВОЙНИ ОГРАДИ ИМА ЧУМА, НЕ Е ЛИ ТОВА НАЧИН ДА СИ ПРОДАДАТ ЗАЛЕЖАЛАТА СВИНСКА ЛОВНА ПРОДУКЦИЯ? ПРОВЕРЯВАТ ЛИ СЕ ВЪОБЩЕ ВЕРСИИТЕ И ЗА НАРОЧНО ЗАРАЗЯВАНЕ С ЧУМА, НАПРИМЕР В СВИНОКОМПЛЕКСИТЕ ПО ТОЗИ НАЧИН ИМ СЕ ПЛАЩАТ ПРАСЕТА СУКАЛЧЕТА МАЙ ПО 300 ЛЕВА?!?
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
F ОТКАКТО СМЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗИ КАКВИ ЛИ НЕ БОЛЕСТИ НИ СЕ ВНАСЯТ. ТАЗИ БОЛЕСТ МНОГО ВЕРОЯТНО СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ДА СЕ УНИЩОЖИ ДИВАТА *** И ДРЕБНОТО И СРЕДНО СВИНЕВЪДСТВО. ДЪРЖАВАТА ВМЕСТО ДА СЕ БОРИ С БОЛЕСТТА И РАЗПРАСТРАНЕНИЕТО И ИЗБИВА ДИВИТЕ И ДОМАШНИ ***, С КОЕТО НА ПРАКТИКА ОТРИЧА ОПИТА НА ЛИТВА СПРАВИЛА СЕ С 300 ОГНИЩА А НЕ С 30 БЕЗ ДА СИ ИЗБИВА СВИНЕТЕ. ИМАМ ЕДИН ВЪПРОС - ИЗСЛЕДВАНО ЛИ Е ЗА ЧУМА ВСЯКО СВИНСКО ВНЕСЕНО В БЪЛГАРИЯ? ЗАЩО НЕ СЕ ДАВА ОТГОВОР НА ТОЗИ ВЪПРОС?
3
1
 
6
 
! Отговори
Заразно зло преди 4 години
А пък простотията ходи по хората, всички са заразно болни.
2
2
 
18
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Чумaта тръгна от свинaрника на жълтите павета, но мерки не се вземат...
1
1
 
7
 
! Отговори
Пияния помак преди 4 години
Там поне няма да протестира никой. В Доспат даже в магазина няма свинско и ракия.Властва шериата :)))))))))))))))))))))))))))))))