Заради чумата: Конфискуваха 160 кг месо и колбаси от туристи

12 000 коли са минали в почивните дни през Кардам и Дуранкулак
12 авг 2019 20:05, Анисия Иванова
9
Заради чумата: Конфискуваха 160 кг месо и колбаси от туристи
Архив: Булфото

На ГКПП в Кардам и Дуранкулак са конфискувани 158 килограма месо и колбаси за седмица от преминаващи туристи, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов на заседание на областната епизоотична комисия. Продуктите са потенциален източник на зараза с африканска чума по свинете.

Д-р Каменов поясни, че храните са конфискувани най-вече от румънски летовници, намерени са и у украинци, като се предполага, че от тях повече продукти са иззети при влизането им в Румъния, чиято граница на изток е външна за Европейския съюз.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните коментира, че в неделя през ГКПП-Кардам на вход и изход са преминали общо 12 000 автомобила, което прави трудна проверката на превозните средства. По думите му още по-усилен трафик ще има през идващите дни, когато се очаква туристите от Румъния да се възползват от дълъг уикенд.

В Добричка област продължават обходите на ветеринарите в т.нар. задни дворове, за да се провери дали са ликвидирани домашните прасета. При инспекцията на екипите принудително са евтанизирани 103 прасета в нерегистрирано лично стопанство край военното летище в Добрич, съобщи д-р Каменов.

По думите му всички установени там прасета са били без марка. В Добричка област е обявено бедствено положение заради опасността от африканска чума до 2 септември. На заседанието на областната епизоотична комисия ще бъде обсъдено дали е възможно да бъде облекчен достъпът до горите за събирачите на трюфели, които преди дни се обявиха в Добрич против рестриктивните мерки. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Сега митничарите ще облажат,скарите вече димят а виното е изпотено... :))
7
1
 
2
 
! Отговори
Само ГЕРБ!!! преди 4 години
В Лидл има салам от Сибиу и свински пастет от Румъния! В Билла има пастет Лотру, пак от там. Румънци, няма нужда да пренасяте през границата. Пазарувате от тук. Даже е по-евтино!
6
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 4 години
бабх е мутренска организация ,и да го убиеш все тая никои няма да го потърси ,още ми е чудно как ги допускат и на какво основание да влизат в частните им дворове
5
0
 
5
 
! Отговори
Държавата Лайнярия преди 4 години
Тя чумата вече си свърши работата, благодарение на нашенското безхаберие и плиткоумие. Ограда вдигнете ама този път я наречете "оградата на глупостта" че да има какво да прескачате по време на изборите!
4
0
 
4
 
! Отговори
Нищо ви нема, бе.. преди 4 години
ВЕЧЕ СИ ИМАТЕ СВИНСКО МЕСО, ЗА ПОНЕ 3-ГОДИНИ!ИМА ДА ЯДЕТЕ ЛУКАНКИ..... ЕХЕЙЙЙЙ..... САМО ВИНО ДА ИМА!!!
3
0
 
4
 
! Отговори
колБАСИ преди 4 години
Банкета кога ще е? Или ще ги преетикират и ще ги литнат по магазините.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като не дадоха 4 тона суджук на Лойко, сега всичките прасета на суджуци!
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Суджуци ли са конфискували в полза на управляващите?