Антична сграда 20 м - атракция в Европа, рече Борисов

Премиерът се запозна с проучванията край с. Маноле
18

Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов посети археологическите проучвания на най-голямата надгробна могила на Балканския полуостров край пловдивското с. Маноле.

През настоящия археологически сезон екип на Регионалния археологически музей в Пловдив разкри впечатляваща пирамидална кула. Тя е с височина 20 м и е изградена от камъни и тухли, споени с хоросанов разтвор, съобщиха от правителствената пресслужба.

Откритите досега археологически материали – монети, глинени съдове и мраморни архитектурни елементи, датират построяването на кулата и издигането на надгробната могила в периода II - ІІІ в. сл. Хр.

"Имаме прекрасни археолози и както виждате - подпомагаме ги", заяви премиерът Борисов, докато ръководителят на Регионалния музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов му показваше резултата от труда на екипа специалисти.

"Антична сграда 20 метра в Европа няма запазена. Този огромен монумент ще стане една от атракциите в Европа", отбеляза доц. Кисьов пред министър-председателя.

Най-новите открития, които представляват капител - дорийски стил, както и мраморни квадри с оформени фризове, доказват наличието на масивен петредов мраморен постамент с колонада, надхвърлящи 50 тона. Те са били монтирани на върха на кулата, където най-вероятно в древността е имало издигната статуя на император или на неговия наместник, управлявал провинция Тракия през II - ІІІ в. сл. Хр.

Очакванията на археолозите са в северната половина на могилата да е разположена гробницата на владетеля, в чиято чест са издигнати величественият монумент и могилата.

При посещението на могилата Мал тепе до село Маноле с премиера Бойко Борисов бяха министърът на културата Боил Банов, министърът на финансите Владислав Горанов и областният управител на Пловдив Здравко Димитров.

По-рано Борисов посети Пловдивската духовна семинария "Св. Св. Кирил и Методий", чиято сграда се ремонтира с отпуснатите от правителството 600 000 лева. Към момента голяма част от ремонтните дейности в Семинарията са реализирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако го попитат от къде идат думите "академик" и "антична" нада ли ще се сето за .."акаде мие капата = академик" но за античната дума... "Ани тича на крос", шъ кай торподото на археологиата
14
1
 
1
 
! Отговори
void преди 4 години
Разбирам желанието Баце да бъде залят за пореден път с обилна порция форумна помия и сарказъм, но за съжаление този път повечето от коментарите не са верни. Действително в Европа няма запазена антична сграда с такава височина, и казвам това цитирайки няколко известни археолози от моето обкръжение. И не, огромните катедрали и дворци в Европа не могат да бъдат определени като антични. Баце говори за запазена сграда, не за полуразрушена или руини. Всъщност това би трябвало да ни радва...
13
2
 
5
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
БЪЛГАРИТЕ СА ТРАКИ!!!!НЯМАТ НИЩО ОБЩО С АЗИАТСКИТЕ ТАТАРИ И РУСКО-ЕЗИЧНИ ПЛЕМЕНА.РУСИЯ ИМА МНОГО ДА СЕ УЧИ ОТ НАШТА КУЛТУРА ВЯРА И ЕЗИК.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия сеяндуре не оставиха една могила неразкопана. А полиглота от село банкя гледа и се радва като бебе на биберон. На всичкото отгоре от нашите данъци им плаща хиляди левове заплати и вика, абе аз плщам бе. С чужда пита помен прави. Бах мааааму.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво иска да каже с антична 'сграда" ?Та ние сме най-бедната държава на античност, та тези шмекери вървяха по-комунизма, докато бяхме заключени, след това като по-обиколихме малко, се разбра, че сме една селска държава без аристокрация. Защо ме отидете да видите 'сгради" не с 20м. височина ами над 30м. в Гърция, Италия, Испания, Франция. Бойко... много хвърчиш бе баце, вземи слез на Земята грешко на природата...
10
4
 
14
 
! Отговори
AK 47 преди 4 години
Защо ни занимавате с този,кой го брои за слива вече!!!
9
1
 
19
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Предизборните фойерверки вървят с пълна сила на държавни разноски
8
1
 
4
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
До УжасНай-лошото е, че този, цъфна и тук, определяйки едно светилище като "атракция за Европа", а възможно най-лошият археолог в България за кадърен. Само "хляб и зрелища" са в главата на Ойхо Барабойхо;))) Иначе съм съгласен, яе светилището няма аналог, понеже, не е римско. Може да е строено през римската епоха, но не е римско. С тази кула, това е "май дюл"-тенгриянско светилище. Затова ншма аналог.
7
13
 
8
 
! Отговори
Археолог преди 4 години
Благодарение на Борисов новоткритата гробница ще е готова след 2 месеца да приеме всички червени партийци ,начело с друга. Нинова . Саркофагът ще бъде червен и достатъчно голям ,за да събере останалата една шепа червени ти.квеници. Саркофагът щял да бъде прозрачен ,за да могат поколенията да виждат грозното яервено минало на България и мумиите на Нинова, Манолова, Румен Гечев, Кире Контрабандиста, Свиленски, Радеф ...... Имало място и за един Грипен.
6
5
 
18
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Не разбрах, как така няма в Европа антична сграда 20м? Този съвсем губи вече връзка с реалността.
5
2
 
6
 
! Отговори
ай бай преди 4 години
Важното е конецът да е здраво вързан.Вярва в Началника,ама за всеки случай и на баба Ванга.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само неразбрах тази новина за Бойко Магистралния ли е, или за арехеологическите разкопки? Какво ме интересува Бойко какво казал? Все едно е професор по история или археология.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вазов някога беше казал - " опознай Родината за да я обикнеш".
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов е вся и всьо в тази територия поради тази причина територията е пред разпад.
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шибидарщините са живи.