Бум на хепатит "А" в Русе, засегнати са предимно деца

От началото на юли са констатирани 23 случая
29 авг 2019 21:29,
3
Бум на хепатит "А" в Русе, засегнати са предимно деца
Снимка: pixaBay

В русенски квартал са зачестили случаите на остър вирусен хепатит "А". От началото на юли са констатирани 23 случая, като заболелите са предимно деца.

Още по темата
След единичните случаи на различни видове вирусни хепатити в област Русе, Здравната инспекция регистрира епидемичен взрив на т.нар. "болест на мръсните ръце" през последните два месеца, съобщава БНТ.

13 от случаите са при деца и младежи в русенския квартал "Средна кула".

Веднага след откриването на заразата служители на Здравната инспекция са посетили мястото, за да запознаят близки на болните с механизма на предаването й и мерките за предпазване от нея.

"Атакува черния дроб, но може да протече със жълтеница, може да протече и без жълтеница с общи прояви на обща отпадналост, безапетитие, болки в корема, гадене, повръщане, диария или запек", посочи Маргарита Големанова от отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ – Русе.

От Здравната инспекция продължават да следят и състоянието на всички хора, с които младежите са контактували в рамките 45-дневния инкубационен период на болестта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Sima преди 4 години
А защо не въведат ваксинация? Не кажат на хората че има ваксина
2
1
 
5
 
! Отговори
Божичкоо ... преди 4 години
Дали сега няма да ги изтребят поголовно да не се разпространява :--(
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хепатит, чума, краста, салмонела, въшки, убийства с разчленяване, горящи влакове, самоубиства всякакви, прегазени на пешеходна пътека като зайци на фарове......Какво още трябва да се случи за да прогледне този скапан народ??НИЩО !!Да сте чули кщорав да прогледне???Няма и да чудете.*** човек умен няма как да станИ !!!