Жертвите на Черно море: 60% са се удавили на неохраняеми плажове

Не трябва да плуваме в близост до скали, казват професионалистите
Обновена: 31 авг 2019 10:58 | 31 авг 2019 10:45, Камелия Цветанова
52
Жертвите на Черно море: 60% са се удавили на неохраняеми плажове
Снимка: Pixabay

В петък баща и син се удавиха на неохраняем плаж край Синеморец. Друго дете и още един мъж са били спасени по чудо от опасно мъртво вълнение, образувало се на плаж, където морето е вземало жертви и преди – "Липите”.

Още по темата

Един от спасителите Стефан Масленков, който дошъл от съседен плаж и опитал да помогне на жертвите каза пред Нова тв, че силните вълни на мястото правят морското дъно неравно.

Според него туристите предпочитат "Липите”, защото е уединен и не е застроен, но в същото време плажът е един от най-опасните, защото има много дънни ями.

Това, че е неохраняем, не притеснявало плажуващите.

Масленков е категоричен, че за безопасността на плажуващите е добре те да посещават охраняеми плажове и да се съобразяват с флаговата сигнализация.

"На такива плажове с неравно дъно хората са привлечени от местата, които са привидно тихи. Но точно там морето дърпа най- силно. Трябва да се избягват и зоните около скали, защото там почти винаги има мъртво вълнение”, каза още спасителят.

Кметът на Синеморец Костадин Диков обясни, че до плажа "Липите“ няма път и заради това не е охраняем.

Началникът на РПУ Царево Красимир Корков призна, че повече от 60 на сто от удавянията това лято са станали на неохраняеми зони

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: плажЛипитеудавени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това дали плажа е охраняем или не ми звучи като оръжие с разрешитело и без.Като умре някой не е ли все едно дали е застрелян с пистолет с разрешително,или без,както и дали се е удавил на охраняем плаж или не?!Няма как да не се удавиш,ако влизаш навътре и не знаеш какво се случва.Спасителя да не е господ да опази всеки като влезнат всички?Всеки сам се пази без значение има ли спасител или не.Е ако има е по-добре,но няма гаранция.И добър плувец да си,ако те завърти и те завлече,удари ти главата и.
38
1
 
1
 
! Отговори
Симо преди 4 години
Аз ходих на плаж в Брайтън, Англия.То не е море а океан и е много много мръсно. Не е плаз с пясък а малки камъни. Цялото море около ЮК е мръсно и непрозрачно, риба няма. Черно море е спокойно езеро спрямо английското, такива странни течения има а вълните са като стени от стомана дори при височина 30см има мъртви вълнения. 19градуса беше водата не е зле. Но те нямат пречиствателени станции... Нашето море си е много хубаво но при вълнения винаги да се внимава!!!
37
0
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
До aaa 27 За това на сянка с биричка в ръка и дзяпаш по монокините. Безопасно и приятно. Къпането само в хотела под душа.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ei, nemat pari tea hora da se daviat v nekoe po chisto more
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всеки си има глава на раменете не посещавам охраняеми плажове.
34
10
 
4
 
! Отговори
плажьор преди 4 години
Софиянци да ходят на плаж в Гърция и да не се месят по българските форуми.Ние искаме плажове свободни от свирчовци и всякакви *** които се опитват да досаждат на хората по морето.
33
3
 
7
 
! Отговори
Ани преди 4 години
За да не се натъкват на дънни ями, просто тези които не знаят да плуват не трябва да влизат навътре. Като дете, едно момче от махлата се удави на 40 см дълбочина на централния плаж. Просто никой не е предполагал че това дете се дави.Такива статии само подхранват желанието на някои да лишат къпещите се от неотменимото право да влизат в морето и да ги освиркват по цял ден.
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам, че в друга статия се смеят на ниския коефициент на интелигенсност на африканците. Вижда се, че на българите е далеч по-нисък. Как пък почти никой не се сети, че това съотношение на удавените на неохраняеми и охраняеми плажове от 60-40% не дава равновесие във вероятността от удавяне, тъй като 90% от летовниците ходят на охраняеми плажове.
31
3
 
5
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Без спасители са 90% от морската ивица и е място за самообииства а близо половината от удавените са на охраняимите места
30
2
 
10
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Тъпанарка статия и тъпанарка статистика. А как е в планините? Ами всеки може да ходи където си иска. Но на някой не му харесва да има свободни плажове. Всички планини и морето трябва да се бетонират и парцелират между обикновените и управляващите мутри.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен " ... Т. е. 40 % от удавените са на охраняеми плажове, което прави разликата между охраняеми и неохраняеми плажове доста символична ..."Зависи и колко са охраняемите плажове. Ако са повече от неохраняемите - ситуацията е зле :)
28
1
 
6
 
! Отговори
Лангов преди 4 години
Дисциплината и самоконтролът са основата на развитото общество. Липсата им при българите е осезаема...
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как е в Норвегия, а как е в Норвегия?Много по-добре е :)
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20Удавените често са по-големи чобани.
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав им път ...
24
3
 
7
 
! Отговори
aaa преди 4 години
На охраняем плаж при червен флаг не пускат никого във водата, точно защото шансовете за инциденти са големи. А на неохраняем плаж всеки сам си преценя какво прави. Особено пък деца и младежи може би не е много разумно да се оставят сами да решават дали да влизат и до къде точно да стигат. Наистина трагичен случай, но в крайна сметка като влизаш в морето винаги има вероятност да се удавиш.
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т. е. 40 % от удавените са на охраняеми плажове, което прави разликата между охраняеми и неохраняеми плажове доста символична. Възможността да се удавиш на охраняем плаж е почти толкова, колкото и на неохраняем.
22
2
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
кaлалеко aleko, теб в затвора ще те обичат,... но все пак, nредизвиквам те на дуел!!!
21
3
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
клалеко, теб в затвора ще те обичат,....
20
5
 
1
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
не си отваряй крaаката, че миризмата е непоносима, урсуло!